Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
Foto: Svein Gustav WilhelmsenVis mer

- Truet politiet to ganger før han ble skutt

Ble skutt i magen av en politimann i Oslo lørdag morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som ble skutt i magen av en politimann i Oslo sentrum lørdag morgen, skal ha truet politiet to ganger.

Spesialenheten for politisaker har nå avhørt alle de åtte polititjenestemennene som var involvert i skytedramaet på St. Hanshaugen i Oslo ved 6.30-tiden lørdag.

- Jeg mener vi har god oversikt over situasjonen, sier regionleder Annicken Qvale i Spesialenheten for politisaker.

Den eneste som ikke har forklart seg er mannen i 20-årene som ble skutt.

- Vi avhører fornærmede så snart han er frisk nok. Jeg håper og tror det vil skje i løpet av mandagen, sier Qvale.

Truet to

Basert på forklaringene som er gitt så langt, beskriver Qvale trusselsituasjonen i Bjerregaards gate på denne måten:

- Politiet ønsket å kontrollere to menn og ba dem om å stanse. Den ene stopper umiddelbart, mens den andre fortsetter noen skritt før også han stopper. I det denne personen snur seg, sier han: «Jeg har et våpen». Så drar han dette ut av lommen og retter det mot tjenestemannen, sier Qvale.

- Tjenestemannen som får rettet våpenet mot seg, forsøker å trykke inn sambandsknappen. Da sier fornærmede noe slikt som «dersom du rører den, skyter jeg». Etter hvert dukker flere polititjenestemenn opp, mens fornærmede nå er i bevegelse. Fornærmede retter nå våpenet mot en annen politimann. Denne svarer med å skyte, sier Qvale.

Lydlogg gjenstår

Hvor lang tid hele dramaet tok, kan ikke Spesialenheten si noe om før lydloggen er gått gjennom. Dette arbeidet kan ta noe tid, men det er snakk om et relativt kort hendelsesforløp, sier Qvale.

Gjennomgang av lydloggen vil også avdekke om det var gitt bevæpningstillatelse eller ikke da skuddene falt.

Ifølge VG Nett, som sitter på kommunikasjonen mellom politiets enheter på stedet, ble det meldt på sambandet at en person var skutt to sekunder etter at bevæpningstillatelsen formelt var gitt.

Kan væpne seg selv

Imidlertid trenger spørsmålet om bevæpningstillatelse ikke være avgjørende for om den mistenkte politimannen har gjort seg skyldig i legemsbeskadigelse eller bestemmelsene om grov uforstand i tjenesten, forklarer regionlederen for Spesialenheten.

- Polititjenestemenn har mulighet til å bevæpne seg uten at ordre er gitt, dersom den akutte situasjonen tilsier det. Om situasjonen var slik denne lørdags morgenen, er et av temaene for vår etterforskning, sier Qvale til NTB.

Selvstendig vurdering

Dessuten er det ingen automatikk i at tjenestemannen har utvist grov uforstand i tjenesten, selv om den interne instruksen skulle vise seg å være brutt.

- Det blir i så fall tema for en selvstendig vurdering. Men rent generelt kan jeg si at brudd på våpeninstruksen ikke behøver å tilsi at det er begått en straffbar handling, sier Qvale.

(NTB)