Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truet pygme-flodhest funnet i Liberia

Gikk rett i kamera-fella.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bildene som forskerne nå har fått av den, viser at den har overlevd borgerkrigene i Vest-Afrika, melder The Telegraph.

Det er Zoological Society of London (ZSL) som har ledet forskerne som klarte å dokumentere pygme-flodhesten i det fri.

Den lille 130 kilos flodhesten burde kanskje ikke være så vanskelig å se, men når den er truet gjemmer den seg helst i tett kratt. Den lever da også i små isolerte elvelommer og sumper, og i fuktige skoger i Elfenbeinskysten, Liberia og Sierra Leone. Trolig også i Nigeria og Guinea.

- Pygme-flodhesten er en ekstraordinært mystisk skapning som nesten aldri blir sett i det fri, skriver forskerne på sine hjemmeside.

Forskerteamet, som ledes av doktor Ben Collen fra ZSL, har også med segrepresentanter fra «Flora and Fauna International» (FFI) og Liberias «Forestry Development Agency» (FDA). De har overvåket nasjonalparken Sapo i Liberia for å forsøke å finne pygme-flodhesten.

Hele økosystemet i området er truet som følge av ekstrem hogst og i tillegg var gruvedriften i området svært ødeleggende under borgerkrigen. Bare ti prosent av skogen i området er inntakt, og det er nå stort fokus på å bevare det som er igjen.

- Liberias økosystem, hvor dvergflodesten holder til, er en av verdens hovedfokus for bevaring, sier Stephen van der Mark fra FFI.

Det er trolig færre enn 3000 små flodhester igjen av arten i hele Vest-Afrika, men tallet er svært usikker. Det kan være langt lavere.

GIKK RETT I KAMERA-FELLA:  Bildet fra  11. februar ble gjort tilgjengelige i dag, og  viser en intetanende dverg-flodhest på tur i Liberia. Foto: SCANPIX/EPA/HANDOUT
GIKK RETT I KAMERA-FELLA: Bildet fra 11. februar ble gjort tilgjengelige i dag, og viser en intetanende dverg-flodhest på tur i Liberia. Foto: SCANPIX/EPA/HANDOUT Vis mer

Forskerne klarte å fange en pygme-flodhest med kamera i løpet av de tre første dagene i området. De hadde satt opp et kamera som trolig blir utløst ved bevegelse.

Kameraene er fremdeles operative.

- Vi her svært glade for å oppdage at de fremdeles finnes her, men er svært bekymret for arten, som fremdeles er truet, sier doktor Collen.

Flodhesten lever i vann og spiser planter, gress, nedfallsfrukt og blader. Dens viktigste fiende er leoparden.

Pygme-flodhesten finnes også i noen dyrehager.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media