Kjell Inge Røkke

- Truet Røkke med å gå til pressen

VG-artikkel skal ha fått det til «å flyte over» for den utpressingstiltalte torpedoen Jan Erik «Jannik» Iversen mot milliardær Kjell Inge Røkke.

STARTER I DAG: I dag starter rettssaken mot Jan Erik «Jannik» Iversen (62), som er tiltalt for grov utpressing mot Kjell Inge Røkke (60). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag starter rettssaken mot Jan Erik «Jannik» Iversen (62), som er tiltalt for grov utpressing mot Kjell Inge Røkke (60).

Iversen ankom Oslo tinghus med sine forsvarere Benedict de Vibe og Kaja de Vibe Malling like før 09.00 i dag. Iversen var i spøkefullt lynne da pressen fotograferte forsvarerne hans på tiltalebenken.

- Truet med å gå til pressen

Selv holdt han seg bak i lokalet og utbrøt plutselig «Røkke kommer der» for å avlede pressens oppmerksomhet like før retten ble satt. Iversen oppga selv å være «profesjonell gambler» under rettsmøtet og nektet straffskyld for utpressing.

Ifølge politiet skal Iversen først ha truet med å gå ut i pressen med ufordelaktige opplysninger om Røkke via mangemilliardærens sønn Kristian Monsen Røkke.

FORSVARER: Benedict de Vibe. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORSVARER: Benedict de Vibe. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Ifølge politiadvokat Terje Nedrebø Michelsen skal torpedoen Iversen ha blitt fornærmet etter artikler om ham og Røkke i VG sommeren 2017, der private samtaler mellom de to ble publisert.

- Dette gikk inn på tiltalte og han har bebreidet fornærmede for deler av dette, sier politiadvokaten.

- Har hatt samarbeidsforhold

Iversens forsvarer Benedict de Vibe sier de vil bruke rettssaken på å vise forholdet Iversen og Røkke har hatt gjennom mange år.

- Kjell Inge Røkke og Jan Erik Iversen har hatt et samarbeidsforhold gjennom hele 2000-tallet. Hva dette forholdet har bestått i, vil både Jan Erik Iversen og Kjell Inge Røkke forklare seg om.

ANMELDT AV RØKKE: For to år siden anmeldte Kjell Inge Røkke torpedoen Jan Erik «Jannik» Iversen (62). Tirsdag må Iversen møte i retten, tiltalt for grov utpressing mot den kjente milliardæren. Foto: NTB Scanpix, Lekang/Skaug / Dagbladet. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Ifølge han vil vitneførselen «kaste lys over hvordan Røkke har behandlet Iversen gjennom mange år og hvordan Iversen har behandlet Røkke.»

- Det er helt nødvendig, fordi enkeltepisoder i denne perioden kan være ganske like som det som er beskrevet i tiltalen, sier de Vibe.

- En brikke i et spill

Han hevder det aldri var snakk om å presse Røkke for penger etter VG-saken, men å finne en løsning på «situasjonen».

- Han føler at han er en brikke i et spill, hvor han ikke på noen måte har regi, men at det er andre som bestemmer og styrer.

- Han har tatt det han omtaler som mekleroppdrag. Da snakker jeg ikke om konfliktrådet, men mellom ulike parter for å skape ro i rekkene. Han sier han er blitt engasjert av Røkke, men at han aldri har forsøkt å presse ham for penger i 2017/2018, sier de Vibe.

AKTOR: Terje Nedrebø Michelsen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
AKTOR: Terje Nedrebø Michelsen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Han reagerte kraftig

Ifølge han inkluderer forholdet mellom dem store pengebeløp.

- Det vil kaste lys over tiden fra VG-artiklene og fram til pågripelsen. VG-artiklene var det som fikk begeret til å flyte litt over. Han reagerte kraftig på det som ble skrevet. Hva han reagerte på og på hvilken måte vil han selv forklare seg om.

- Vi anser det påkrevd å få belyst hovedinnholdet i samarbeidet mellom dem, sier de Vibe.

Han redegjorde for at den profiltunge vitnelista, som inkluderer en rekke av Norges toppadvokater, er kalt inn for å belyse forholdet mellom Iversen og Røkke.

- Så har vi stevnet Christer Tromsdal. Han er en sentral person. Jan Erik Iversen vil fortelle om en helt konkret samarbeidsavtale med Røkke når det gjelder Tromsdal, sier de Vibe om finansakrobaten, som i 2004 ble skutt i beinet av Iversen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Oppsøkt i garasje

Røkke forklarte i avhør at Iversen først hadde kontaktet Røkkes sønn, Kristian Monsen Røkke, via SMS i oktober 2017. Iversen skal der ha skrevet at han ville møte Røkke og at han ville si ufordelaktige ting om Røkke i pressen.

- 1. november 2017 oppsøkte tiltalte fornærmede i garasjeanlegget ved Akers hovedkvarter og de hadde en prat på rundt 20 minutter. Ifølge fornærmede skal de nevnte VG-artiklene ha vært et sentralt samtaletema i garasjen, sier politiadvokaten.

De to hadde også møter sammen hos advokatfirmaet Eldens kontor i Oslo. Ifølge Røkke skal Iversen ha nevnt penger som en mulig løsning mellom dem.

- Detaljene fra disse møtene blir selvsagt sentrale i utspørringen av vitnene. Der skal det ha blitt uttrykt at «om ikke det blir betaling, så vil nærmere angitte opplysninger gå til pressen», sier Michelsen.

Omfattende kontakt

Røkke følte at det hele eskalerte i januar 2018.

- I tillegg til møtene skal tiltalte ha forsøkt å oppsøke fornærmede flere ganger i denne tremånedersperioden. Han skal ha forsøkt å treffe ham, men også via andre, først og fremst advokat Holden, men også sikkerhetsrådgiver Snortheimsmoen. Korrespondansen mellom dem vil bli viktige for retten, sier politiadvokaten.

Iversen har ikke avgitt en eneste politiforklaring etter at han ble pågrepet og siktet i saken i januar i fjor. Når han inntar vitneboksen, trolig en gang rundt klokka 10.00 i dag, vil det bli første gang han sier noe om anklagene.

FORNÆRMET: Mangemilliardær og Norges femte rikeste, Kjell Inge Røkke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FORNÆRMET: Mangemilliardær og Norges femte rikeste, Kjell Inge Røkke. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Ifølge Michelsen vil de mest sentrale bevistemaet være omfanget av og intensiteten i Iversens forsøk på å komme i kontakt med Røkke og hvilket motiv han hadde for det.

- Tannpirker

Iversen erkjente brudd på våpenloven, ved å ha oppbevart en springkniv og et elektrosjokkvåpen i sin bod og leilighet i Oslo.

- Jeg kaller det tannpirker, men han kaller det springkniv, sier Iversen i retten.

Politiet mener Iversen drev grov utpressing mot mangemilliardær Kjell Inge Røkke over tre måneder i slutten av 2017 og begynnelsen av 2018 ved å forsøke å få ham til å utbetale et tosifret millionbeløp ved å true med å offentliggjøre ufordelaktige opplysninger om Røkke.

Ifølge politiadvokat Terje Nedrebø Michelsen ble politiet først varslet av sikkerhetsrådgiver og tidligere leder for beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen i midten av januar 2018, som var engasjert av Røkke.

- Han sa at fornærmede (Røkke) befant seg i en pågående utpressingssituasjon fra Iversen, og ba om råd om hvordan han skulle håndtere situasjonen.

Røkke valgte etter Snortheimsmoens prat med politiet å anmelde Iversen, og den nå tiltalte torpedoen ble pågrepet samme kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer