- Truet småjenter med denne forsida

- Sånn kan det gå, skal anestesilegen (38) ha truet småjenter med dersom de ikke sendte ham intime bilder og videoer av seg selv.

- GROV OG STYGG: Politiet mener den siktede 38-åringen har vært nådeløs i sine metoder mot de mindreårige jentene. Foto: Jo E. Brenden/Scanpix
- GROV OG STYGG: Politiet mener den siktede 38-åringen har vært nådeløs i sine metoder mot de mindreårige jentene. Foto: Jo E. Brenden/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR/OSLO (Dagbladet): Politiet i Hedmark har utvidet siktelsen mot den 38 år gamle anestesilegen fra Hedmark til å gjelde voldtekt.

- Vi har siktet ham for seks forhold der han har truet unge jenter til å sende ham bilder og videoer til sin mobiltelefon der de må utføre seksuelle handlinger mot seg selv. Det siste forholdet gjelder seksuell omgang med en bevisstløs person. Det gjelder ei mindreårig jente som lå i narkose på operasjonsbordet på Sykehuset Innlandet, opplyste politiinspektør Rolf Thoresen i Hedmark politidistrikt på en pressekonferanse på Briskeby stadion i Hamar i går.

- Ikke samleie Politiet fant offeret etter å ha gått gjennom 38-åringens mobiltelefoner.

- Denne jenta visste ikke hva hun ble utsatt for, hun var i narkose. Politiet fant offerets navn i en av videoene fordi han filmet journalen hennes. Etter at disse bildene ble «vasket» klarte vi å se hvem det gjaldt, sier Thoresen, som understreker at det ikke dreier som samleie.

500 sms Politiet mener å ha identifisert 30 ofre i saken, men har fokusert etterforskningen rundt 20 av sakene som er av mer alvorlig karakter, som han også er siktet for. De  fleste jentene er fra Hedmarkområdet, men det er ofre fra hele landet. Det er så langt gjennomført dommeravhør av ni fornærmede.

Den yngste jenta var bare 11 år da overgrepet skal ha skjedd, ifølge politiet. Mannen skal ha utfoldet sin virksomhet i flere år og tett fram til pågripelsen i oktober i år, mener politiet.

Slik mener politiet han har operert:
Det har startet med en tilsynelatende feilsendt tekstmelding til ei ung ente. Så begynner de å sende meldinger til hverandre. Ofrene har trodd at de snakket med ei jente på samme alder. Etter hvert har han tatt initiativ til at de skal sende intime bilder og videoer av seg selv. De blir mer og mer intime etter hvert. Deretter har han truet med å legge bilder og videoer på nett eller sende de til venner av jentene. Dermed har han fått de til å sende grovere og grovere bilder.

- Til ett av ofrene er det snakk om mer enn 500 tekstmeldinger. Han har vært svært intensiv og fullstendig nådeløs i sine pressmetoder. Vi mener han har vært svært grov og stygg mot disse jentene, sier politioverbetjent Rune Otterstad i Hedmark-politiet til Dagbladet.

SKREMMESIDE: I mai 2009 sto ei jente fram i Dagbladet og fortalte sin rystende historie. Hun måtte bytte identitet etter at en bekjent la
ut bilder av henne på Internett. Denne saken skal den siktede overlegen ha brukt som skremsel mot minst ei av jentene som han skal ha
forgrepet seg mot. — Sånn kan det gå, skal legen ha skrevet på sms. Illustrasjonsfoto: Jacques Hvistendahl
SKREMMESIDE: I mai 2009 sto ei jente fram i Dagbladet og fortalte sin rystende historie. Hun måtte bytte identitet etter at en bekjent la ut bilder av henne på Internett. Denne saken skal den siktede overlegen ha brukt som skremsel mot minst ei av jentene som han skal ha forgrepet seg mot. — Sånn kan det gå, skal legen ha skrevet på sms. Illustrasjonsfoto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen representerer alle de fornærmede jentene i saken.

- Veldig ekkelt - Dette er unge jenter, og de opplever dette som veldig ekkelt. Det er en ekstra belastning at det er en voksen mann som har gjort dette mot dem, sier Hansen.

Den mindreårige jenta som ble misbrukt under narkose, visste ingenting før politiet tok kontakt.

- Hun visste ikke om hva som hadde skjedd før vi fortalte det. Dette skjedde på et sted der man skal være trygg, sier Hansen.

Blant annet har han, ifølge politiet, brukt en sak fra Dagbladet for å presse en eller flere av jentene.

Det går fram av det beslaglagte materialet. Saken var oppslag på førstesida i papirutgaven i mai 2009.

- Han har sendt ett eller flere ofre et bilde av en forside fra Dagbladet som omhandlet en person som ble tvunget til å skifte identitet. I meldinga har han truet med teksten «Sånn kan det gå» eller lignende, sier politioverbetjent Otterstad til Dagbladet.

Etterforskningsleder Kåre Svang i Kripos mener det er spesielt at 38-åringen har brukt Dagblad-forsida til trusler:

- Det er særegnet fordi saken i Dagbladet er veldig lik det vi mener han har truet jentene med og akkurat det de var redde for; å få bildene av seg lagt ut på Internett, sier Svang.
Nekter å snakke Mannen samtykket i går til fire uker forlenget varetektsfengsel.

- Han var samarbeidsvillig i starten. Den siste tida har han benyttet seg av retten til å ikke forklare seg til politiet, sier politiinspektør Thoresen.

Ingen av 38-åringens forsvarere har besvart Dagbladets henvendelser så langt i dag.