Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truet Tampa-kaptein med 20 års fengsel

Kaptein Arne Rinnan ble truet med at han ville bli arrestert og dømt til fengsel i 20 år hvis han satte flyktninger i land på Christmas Island i Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wilhelmsen-rederiet, som eier «Tampa», sier de ikke har noen kjennskap til truslene.

Den australske avisen The Sydney Morning Herald har spadd fram nye opplysninger om dramatikken som utspilte seg om bord på «Tampa» og i parlamentskorridorene i Canberra.

Ifølge avisen truet australske myndigheter kaptein Arne Rinnan med at han selv var delaktig i menneskesmugling. Trusselen ble ifølge avisen framsatt natten mellom 26. og 27. september.

Hvis Rinnan tok flyktningene i land på Christmas Island, kunne det innebære opp til 20 års fengsel for Rinnan og at Wilhelmsen Lines måtte dekke kostnadene ved innkvartering av menneskene. I så fall ville australske myndigheter beslaglegge og selge «Tampa» for å dekke disse utgiftene, skriver avisen.

Ukjent for rederiet

I Wilhelmsen-rederiet på Lysaker er de helt ukjente med trusselen om fengselsstraff for kaptein Rinnan, som sist onsdag ble utnevnt til «Årets kaptein» av shippingavisen Lloyds i London. Rederiet kjenner heller ikke til opplysningene i The Sydney Morning Herald om at «Tampa» kunne bli beslaglagt og solgt.

- Dette har vi aldri hørt om, sier informasjonsdirektør Hans Chr. Bangsmoen i Wilh. Wilhelmsen til NTB.

Ifølge Bangsmoen førte de australske myndighetene dialogen med norske myndigheter via Utenriksdepartementet og ikke direkte med rederiet. Likevel regner han det som usannsynlig at slike trusler ble fremsatt.

- Det ville overrasket meg veldig mye hvis dette var trusselbildet og vi ikke var blitt konfrontert med det, sier Bangsmoen.

Kjent i UD

Utenriksdepartementet er ikke like overrasket. I en juridisk betenkning som ble utarbeidet kom det fram at den typen brudd på australsk lov som kapteinen ble anklaget for hadde en strafferamme på 20 år.

Pressetalsmann Karstein Klepsvik sier at han ikke husker detaljene, men at også de juridiske aspektene ble diskutert med rederiet. Men Klepsvik kjenner ikke til at australske myndigheter skal ha sagt dette direkte til kaptein Rinnan, heller ikke at Australia truet med å ta beslag i «Tampa».

Muligheten for fengselsstraff for Rinnan skal ikke ha gjort Norge mer ettergivende overfor Australia.

- Dette var ikke en faktor som gjorde at vi svakere fremholdt vårt prinsipielle syn enn vi ellers ville gjort. Vi gjorde det vi mente og fortsatt mener var riktig, sier Klepsvik til NTB.

Ville vise muskler

I en artikkelserie om Tampa-dramaet avslører avisen The Sydney Morning Herald at FNs generalsekretær Kofi Annan var av den klare mening at flyktningene først måtte settes i land på Christmas Island, så kunne man forhandle om hvor de skulle sendes etterpå.. Norge sa seg villig til å ta noen av asylsøkerne, sammen med blan t andre Sverige og USA.

Men denne planen ville ikke den australske regjeringen være med på, siden de ville statuere et eksempel ved ikke å slippe dem på land i australsk territorium. Formålet var å vise muskler internasjonalt for å stoppe den stadige økende menneskesmuglingen fra Indonesia.

Resultatet av australsk standhaftighet ble at alle vestlige land bortsett fra New Zealand trakk støtten til å ta inn noen av asylsøkerne, og John Howard måtte sende ministre på frierferd med sjekkhefte til fattige Stillehavsnasjoner som allerede mottar u-hjelp fra Australia.

På den måten har Howard kjøpt seg fri fra problemet for noen måneder, med transittmottak på Papua Ny-Guinea og Nauru. Forhandlinger er også i gang med Kiribati og Fiji.

(NTB)

HELT: Tampa-kaptein Arne Rinnan skal ha blitt truet med fengsel av australske myndigheter. Men han holdt hodet kaldt og gjorde det han mente var riktig likevel.
Hele Norges coronakart