Truet til lydighet

Med trusler om økonomisk ruin, utkastelse og ødelagt ære sørget Alf Løinings kontaktbyrå for at russiske kvinner som kom til Norge fulgte firmaets spilleregler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen bak ekteskapsleirene framstår mindre romantisk ved nærmere undersøkelser av den russiske delen av firmaet hans, Pol-Nor. Kvinner som har underskrevet kontrakt med Pol-Nors russiske agent, mottok et vedlegg til kontrakten med beskjed om at dersom du ikke betaler de 2000 dollarene firmaet krever, vil de gi deg så mye trøbbel «at du vil være villig til å betale det mangedobbelte for å slippe unna, men da er det for sent!»

Mister alt

Emilia Verkush var agenten for Pol-Nor i Russland. Hun har signert trusselbrevene.

Firmaet truer blant annet med å «bevise» for ektemannen, hans familie, venner og naboer at «du hverken har ære eller samvittighet og at du er en farlig og ubehagelig person å kjenne!» Ifølge brevet vil effekten være at kvinnen det gjelder blir utstøtt og at hennes mann ikke vil fornye visumet hennes, slik at hun må returnere til fattigdom i Russland.

Eller som det står i brevet: «Du vil miste alt!»

Ekskona advarer

Irina Lipstova ble gift med leirsjefen fra fjorårets ekteskapsleir. Ett år seinere er de separert. Hun bor nå på krisesenteret i Arendal, og advarer andre russiske kvinner mot Løinings virksomhet.

- Alt handler om penger, kvinnene blir lurt, sier hun.

Når hun hører at eksmannen benekter kjennskapet til Murmansk-agentens arbeidsmetoder, ler hun bare oppgitt.

Benekter kontakt

Alf Løining hevder at han brøt kontakten med Verkush for halvannet år siden, da han oppdaget at hun tok penger fra de russiske kvinnene for å hjelpe dem til Norge.

- Det bryter med hele ideen bak det jeg driver med. Målet er jo nettopp å beskytte russiske kvinner mot å bli utnyttet, forklarer han.

Han sier videre at han ikke kjenner noe særlig til den russiske agentens virksomhet, da han ikke skjønner russisk.

Folk som har vært i kontakt med Løining, avkrefter påstanden om at han ikke har noen kontakt med Emilia Verkush.

Flere andre kilder bekrefter at kontakten er opprettholdt.