Truet Yahoo med daglige millionbøter om de ikke utleverte data til NSA

Det viser rettsdokumenter som ble offentliggjort torsdag.

TRUET MED BØTER:  De nylig frigitte dokumentene viser hvordan Yahoo kjempet for at NSA ikke skulle få tilgang til datatrafikken deres. FotoREUTERS/Kimberly White
TRUET MED BØTER: De nylig frigitte dokumentene viser hvordan Yahoo kjempet for at NSA ikke skulle få tilgang til datatrafikken deres. FotoREUTERS/Kimberly WhiteVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske truet med å gi Yahoo daglige bøter på nærmere 1,6 millioner kroner om de ikke utleverte data til etterretningsorganisasjonen NSA, skriver The Guardian.

Mer enn 1500 rettsdokumenter ble torsdag offentliggjort. De belyser selskapets kamp mot NSAs hemmelige overvåkingsprogram, som senere skulle bli avslørt av Edward Snowden. 

- Dokumentene viser hvordan vi måtte kjempe hvert eneste skritt på veien for å utfordre myndighetenes forsøk på overvåking. På et tidspunkt truet amerikanske myndigheter med å gi oss en daglig bot på 250 000 dollar om vi nektet å gi dem tilgang til datatrafikken, skriver Yahoos advokat, Ron Bell, på sin blogg

Tapte I 2007 ble en ny lov om overvåking vedtatt i USA, kalt «Protect America Act», som utvidet muligheten for å overvåke kommunikasjon mellom amerikanere og utenlandske statsborgere i kampen mot terror uten at retten hadde godkjent det på forhånd. 

Det var denne loven den amerikanske etterretningen benyttet seg av da krevde tilgang til data fra Yahoo samme år.

- Vi nektet å være med på det vi oppfattet som grunnlovsstridig og overdreven overvåking, og vi utfordret derfor regjeringens myndighet i retten, skriver Bell i sin blogg.

Saken ble ført for Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC). Yahoo tapte saken i 2008, og valgte å anke dommen. Anken ble avvist, og Yahoo ble tvunget til å utlevere data til NSA. 

Trafikkdata fra nettgiganter Dommen skulle bli svært viktig for utviklingen av PRISM, det topphemmelige og svært kontroversielle spionprogrammet til NSA, hvis eksistens ble avslørt av Edward Snowden.

Kjennelsen ga programmet juridisk legimitet for å utøve samme form for overvåking av andre selskapers datatrafikk, skriver Washington Post. 

Den første av NSA-dokumentene Edward Snowden lekket, handlet om PRISM. Ifølge dokumentene skal NSA ha mer eller mindre fri tilgang til brukerdata internt hos selskapene Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube og Apple. I dokumentene framgikk det at selskapene mer eller mindre hadde samtykket til dette. 

Krevde offentliggjøring Rettsdokumentene fra Yahoo-saken ble hemmeligstemplet. Etter Snowden-avsløringene krevde Yahoo at dokumentene ble offentliggjort, for å kunne belyse hvordan retten hadde vurdert myndighetenes direktiver. De 1500 sidene som ble offentliggjort torsdag er fra ankeinstansen Foreing Surveillance Court of Review. 

Rettsdokumentene er ennå ikke tilgjengelig på nettet, men Bell opplyser at de for øyeblikket jobber med å få lastet dem opp.

- Kampen vår fortsetter. Vi presser fortsatt på for at den lavere rettsinstansen FISC skal frigi sine dokumenter i saken, sier Bell.