Truffet av lynet: - Plutselig lå vi der

Få mennesker i Norge har opplevd å bli truffet av lynet. For familien Maldal ble solskinnsturen til Preikestolen forvandlet til en høydramatisk redningsaksjon.

TRUFFET: Eivind Maldal sammen med kona Marianne og sønnene Ørjan (9) og Vegard (12) etter at de ble truffet av lynet i 2001. Arkivfoto: Bodil K. Sandvik / NTB
TRUFFET: Eivind Maldal sammen med kona Marianne og sønnene Ørjan (9) og Vegard (12) etter at de ble truffet av lynet i 2001. Arkivfoto: Bodil K. Sandvik / NTB Vis mer
Publisert

Han husker det fremdeles som om det var i går. 7. juli i 2001 var Eivind Maldal på tur til Preikestolen sammen med kona Marianne og de to sønnene Vegard og Ørjan.

Sol og blå himmel ga perfekte forhold for en fantastisk tur til et av Rogalands flotteste utsiktspunkt. Men været og idyllen skulle bli snudd på hodet for familien fra Sola.

20 år etter husker Maldal fremdeles følelsen av å bli truffet av lynet, og hvordan det som skulle være en overnattingstur på fjellet ble forvandlet til en dramatisk redningsaksjon.

- Plutselig smalt det

- Plutselig skiftet været på ettermiddagen. Det skyet til og kom styrtregn. Vi satt inntil en fjellvegg og søkte ly. Plutselig smalt det, så lå vi der. Jeg husker hvordan jeg så lynet bevege seg nedover beina mine. Etter det forsvant følelsen i beina i 15-20 minutter, forteller Maldal i dag.

Også de andre i familien ble truffet av lynet, som ifølge Maldal slo ned omkring 20 meter unna dem. Han tror vannet på bakken var det som gjorde at de fikk et så kraftig støt, til tross for at selve nedslaget traff et stykke unna dem.

I et intervju etter hendelsen fortalte Marianne Maldal hvordan sønnen Vegard ble slengt framover, mens yngstesønnen Ørjan framstod nærmest livløs etterpå. Samtlige av dem ble hentet ned av helikopter.

SMALT: Jarle Hersvik filmet et lynnedslag på Melshornet. Det voldsomme værskiftet fikk et tragisk utflall på Sunnmøre. Video: Jarle Hersvik. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

To omkom

Svært få i Norge har opplevd det som skjedde med familien Maldal. Søndag skjedde det imidlertid igjen. Mens lynet herjet flere steder i landet, ble tre søstre truffet mens de var på fjelltur på Melshornet i Hareid i Møre og Romsdal. 18 år gamle Benedicte Myrset og den 12 år gamle søstera Victoria Myrset fra Oslo omkom.

Den siste søstera er innlagt på Haukeland universitetssykehus. Hun ble fraktet til sykehus med alvorlige skader.

Eivind Maldal forteller til Dagbladet at han ikke har fått noen varige skader som følge av lynnedslaget. Etter ett døgn på overvåkning fikk familien reise hjem. Men respekten for tordenværet sitter i, og gjør ham utilpass den dag i dag.

- Særlig når det er veldig trykkende, da tenker jeg spesielt over det som skjedde. Og jeg dukker fortsatt godt ned når det tordner og lyner. Det sitter fortsatt i, 20 år etterpå, forteller familiefaren som i dag er pensjonist.

FILMER: Tommy Vartdal fanget ett av lynnedslagene på Sunnmøret op film. VIDEO: Tommy Vartdal. Vis mer

Heldigvis få tilfeller

Søndagens hendelse fikk igjen fram de dramatiske minnene hos Maldal. Han husker også hvordan de på sykehuset møtte to andre som var blitt truffet av lynet i det samme uværet, men på en badeplass langt unna der de selv hadde vært på tur.

Meldingen om dødsfallene i Møre og Romsdal er en tragisk påminnelse om hvor galt det kunne gått.

- Heldigvis er det ikke så mange som har opplevd å bli truffet av lynnedslag. Men at det i det hele tatt skjer, viser at vi må ha respekt for været og naturkreftene. Man vet ikke hvor fort det kan skifte og hvor alvorlig utfallet kan bli, sier han til Dagbladet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer