Truffet av meteoritt?

NASAs eksperter sier romferja Columbia kan ha blitt truffet av en meteoritt eller romsøppel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskerne hos NASA er slett ikke sikre på at lørdagens ulykke med romferja Columbia skyldes at en gjenstand løsnet og skadet ferja da den ble skutt opp.

De tror Columbia kan ha blitt truffet av romskrot eller en liten meteoritt, forteller NASA-sjefen Milt Heflin til Los Angeles Times.

Et stort antall forskere og andre romeksperter jobber på spreng inne i Johnson Space Center jobber for å finne årsaken til ulykken som tok livene til Rick Husband (45), William C. McCool (40), David M. Brown (46), Ilan Ramon (47), Kalana C. Chawla (41) og Laurel Blair Salton Clark (41).

Ekspertene har opprettet det de kaller et «fault tree» - en stor oversikt over alle sannsynlige årsaker til katastrofen.

De fleste tror imidlertid fremdeles at gjenstanden som falt av ferja under oppskytingen kan ha truffet varmeskjoldet, slik at det ikke lenger klarte å beskytte Columbia mot de rundt 1650 varmegradene som oppsto da ferja skulle gjennom atmosfæren.

Også Heflin må innrømme at de så langt ikke har noen håndfaste bevis for at Columbia ble truffet av romsøppel eller en meteoritt, men de anser teorien som så sannsynlig at de har plassert den ved siden av varmeskjold-teorien på oversikten over de mulige ulykkesårsakene.

Svaret kommer ikke før forskerne har klart å sette sammen alle vrakrestene og studert hver eneste bit med lupe. Det kommer ikke til å skje på mange måneder.

VRAKRESTER: NASA skal sette sammen hele romferja for å prøve å finne årsaken til ulykken.