Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Truls forsvunnet til havs i én uke. Mann i 30-åra fengslet - to andre løslatt

Fengslet mann er siktet for uaktsomt drap.

SAVNET: Truls Henrik Johansen har fortsatt status som savnet. Han ble meldt savnet etter en båttur med kamerater forrige fredag. Nå er en av dem siktet og fengslet for uaktsomt drap. Foto: Trond K. Johansen
SAVNET: Truls Henrik Johansen har fortsatt status som savnet. Han ble meldt savnet etter en båttur med kamerater forrige fredag. Nå er en av dem siktet og fengslet for uaktsomt drap. Foto: Trond K. Johansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vesterålen tingrett har fengslet en av tre siktede menn etter at 23 år gamle Truls Henrik Johansen ble meldt savnet til havs utenfor Vesterålen i Nordland for ei uke siden.

Mannen i 30-åra ble fengslet i fire uker og er underlagt brev- og besøksforbud. De to andre mennene blir ikke fengslet. Mannen i 30-åra er siktet for uaktsomt drap og for å ha hensatt en person i hjelpeløs tilstand.

De to andre som ikke ble fengslet er siktet for falsk forklaring og for å ha hensatt en person i hjelpeløs tilstand.

- Uforstående

Det var natt til fredag forrige uke at Truls Henrik Johansen (23) forsvant under en tur med fritidsbåt fra Skipnes til Myre i Nordland.

Tidligere denne uka opplyste politiet i Nordland at tre menn er pågrepet i forbindelse med forsvinningen. Alle tre ble framstilt for fengsling i går.

John-Petter Karlsen er forsvarer for mannen som i dag ble fengslet. Han fortalte til Dagbladet i går at klienten stiller seg uforstående til siktelsen.

- Min klient vil ikke på nåværende tidspunkt komme med kommentarer, ut over at det er en tragisk hendelse, sier advokaten til Dagbladet.

- Var i nærheten

Anne Margrethe Kleczka, som er seksjonsleder for etterforskning ved driftsenhet Lofoten og Vesterålen i Nordland politidistrikt, forteller til Dagbladet at bakgrunnen for siktelsen er at alle tre skal ha vært i nærheten av Johansen tett opp mot tidspunktet da han forsvant.

De tre mennene, to i 30-åra og en i 20-åra, har alle blitt avhørt av politiet, opplyser hun. Kleczka ønsker ikke å utdype hva politiet vet om relasjonen mellom 23-åringen og de tre siktede, eller hva de har sagt i avhør.

God venn

Dagbladet snakket i går med Rudi Mortensen, en mangeårig venn av Johansen. Han forteller at han tok initiativ til en innsamlingsaksjon til søket etter vennen, da han i forrige uke fikk høre at han var savnet.

- Jeg var i Syden da jeg fikk høre at han var savnet, og fikk derfor ikke selv bidratt i letingen. På Facebook spurte jeg derfor om andre ville bli med på å samle inn penger til redningsselskapet, sier Mortensen til Dagbladet og sier at han håpet at initiativet ville kunne generere 5000 kroner.

- Totalt har det nå kommet inn over 500 000 kroner, forteller han.

Han beskriver Johansen som en spesielt god person.

- Truls, han er en kjempekar, og jeg har fortsatt tro og håp på at han skal komme til rette, sier Mortensen.

De tre siktede ble alle plukket opp av ei redningsskøyte samme natt som Johansen forsvant.

- De skal ha vært til sjøs sammen, men hendelsesforløpet og om det har skjedd noe straffbart er fortsatt ukjent, sier Kleczka til avisa Vesterålen Online (VOL).

- Grunnlaget for siktelsen er forklaringer gitt til politiet og observasjoner gjort under redningsaksjonen, sier hun.

Yrkesfisker

Etterforskningsleder Kleczka sier at politiet er i en fase der de forsøker å finne informasjon, teknisk og taktisk. Kripos er også koblet på etterforskningen.

Ifølge VOLs opplysninger ble Johansen meldt savnet etter at en fritidsbåt han skal ha vært om bord i, kantret. Totalt skal de fire mennene ha reist ut på sjøen i to fritidsbåter fra Øksnes Vestbygd rundt klokka to på natta 15. juni, og det skal ha vært to personer i hver båt, skriver VOL.

Ifølge Bladet Vesterålen og Fiskeribladet satset Truls Johansen stort innen fiskeri og investerte store summer i båter.

Bare 15 år gammel debuterte han som yrkesfisker. I hverdagen var Johansen mye på sjøen, som skipper på egen båt, eller som fisker for Myre fiskemottak i hjemkommunen.