Trumfkortet

FNs våpeninspektører har nytt våpen i jakten på Saddam Husseins hemmeligheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første dagene med våpeninspeksjoner i Irak har ikke avdekket noe ulovlig. Det er som ventet, skriver den amerikanske spaltisten Thomas Friedman i New York Times.

Han mener FN-inspektørenes suksess avhenger av om de klarer å lokke med seg irakere som kjenner diktatorens hemmelige våpenprogrammer og er villige til å snakke. Sikkerhetsrådets resolusjon gir dem helt nye muligheter, skriver Friedman.

Han viser til resolusjonens punkt 5. Der krever FN at Irak gir inspektørene fri adgang til å intervjue hvem de måtte ønske, innenfor eller utenfor Irak. Vitnenes familier kan også hjelpes ut av landet.

Dermed er det ifølge den amerikanske midtøsteneksperten håp om at opposisjonelle irakere med kunnskaper om ulovlige våpen, vil våge å stå fram. De trenger ikke lenger frykte represalier fra et brutalt regime.

USA vil garantere avhopperne og deres familier arbeidstillatelser og penger, skriver Friedman. - Det gleder meg å få betale for dette, sier en tjenestemann i Pentagon. - Det blir mye billigere enn krig.Les også:

Sikkerhetsrådets resolusjon

Friedmans artikkel (krever registrering)

Rapport om tortur i Irak (BBC)