SKYLDER PÅ DEMOKRATENE: Dødsfallene til to migrantbarn i USAs varetekt er Demokratenes feil, skriver Donald Trump på Twitter lørdag kveld. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SKYLDER PÅ DEMOKRATENE: Dødsfallene til to migrantbarn i USAs varetekt er Demokratenes feil, skriver Donald Trump på Twitter lørdag kveld. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Migrantbarn døde i varetekt:

Trump: - Demokratenes feil

Kommenterer for første gang dødsfallene til to barn som krysset grensen og døde i USAs varetekt.

Julaften døde åtte år gamle Felipe Gomez Alonzo fra Guatemala. Han var i USAs varetekt etter at familien hadde krysset den meksikansk-amerikanske grensa ulovlig.

Noen uker tidligere døde også Jakelin Caal, ei sju år gammel jente i myndighetenes varetekt. Også hun var fra Guatemala og hadde med familien krysset grensa ulovlig.

Nå kommenterer USAs president Donald Trump dødsfallene offentlig for første gang. I meldingene på Twitter legger han ansvaret for barnas dødsfall overfor på sine politiske motstandere i Det demokratiske partiet.

- Demokratenes feil

«Ethvert barns eller andres dødsfall ved grensa er helt og holdent Demokratenes og deres patetiske innvandringspolitikks feil, som gjør det mulig for folk å legge ut på lange reiser og tenke at de kan komme inn i vårt land ulovlig. Det kan de ikke. Hvis vi hadde hatt en mur, ville de ikke engang ha prøvd!», skriver presidenten i én av to Twitter-meldinger.

Videre skriver han om Felipe og Jakelins dødsfall at:

«De to barna som det er snakk om var veldig syke da de ble overgitt til grensetjenesten. Faren til den unge jenta sa at det ikke var deres feil, han hadde ikke gitt henne vann på flere dager. Grensetjenesten trenger muren og da vil alt ende. De jobber så hardt og får så lite anerkjennelse».

Tolv døde

Den britiske avisa The Guardian skriver at det ikke bare er de to guatemalanske barna som har omkommet i amerikanske myndigheters varetekt.

Minst tolv voksne personer har også omkommet i amerikanske toll- og grensemyndigheters varetekt i løpet av 2018, ifølge avisa.

I mai døde også en 19 måneder gammel jente, Mariee Juarez, noen uker etter at hun ble løslatt fra varetekt hos toll- og grensemyndighetene.

Hennes mor saksøker nå amerikanske myndigheter, og hevder i søksmålet at mangel på legebehandling var årsaken til hennes datters død.

JULAFTEN: På julaften hjalp Melania og Donald Trump til med å svare på telefoner fra barn om hvor julenissen befant seg. Da kom Trump med utsagn som får oppmerksomhet verden over. Video: CNN Vis mer

Gjennom høsten har flere tusen migranter vandret gjennom Mexico med USA som mål for øye. De fleste av dem flykter fra fattigdom, vold og dystre framtidsutsikter i Guatemala, El Salvador og Honduras.

USAs «shutdown»

Trumps Twitter-meldinger er også et innlegg i debatten om finansieringen av en grensemur ved den amerikansk-meksikanske grensa.

For tida er deler av USAs statsapparat stengt i en såkalt «shutdown» på grunn av manglende finansiering.

350 000 statlige ansatte er sendt hjem uten lønn, og ytterligere 450 000 statsansatte jobber uten lønn.

Årsaken er Trumps ufravikelige krav om å finansiere sin famøse grensemur. I en budsjettavtale mellom republikanere og demokrater var det ikke bevilget fem milliarder dollar - cirka 43 milliarder kroner - til byggingen av en mur.

Da nektet Trump å signere budsjettforslaget.