VILLE ERKLÆRT KRIG: Republikanernes antatte presidentkandidat Donald Trump, sier han ville erklært krig mot IS dersom han hadde vært president. Foto: Jonathan Drake/Reuters
VILLE ERKLÆRT KRIG: Republikanernes antatte presidentkandidat Donald Trump, sier han ville erklært krig mot IS dersom han hadde vært president. Foto: Jonathan Drake/ReutersVis mer

Trump: - Dette er krig

Donald Trump sier han ville erklært krig mot IS etter angrepet i Nice, dersom han hadde vært president. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump sier han som president ville erklært krig mot IS etter torsdagens angrep i Nice.

ANGREP: Torsdag kveld kjørte en bil inn i en folkemengde, under feiringen av Bastille-dagen i den franske byen Nice. Flere ble drept og skadd i angrepet, hvor gjerningspersonen også avfyrte skudd. Video: Storyful / AP / CNN / Reuters Vis mer

Minst 80 mennesker skal være drept og flere titalls personer skadd etter at en lastebil kjørte inn i en folkemengde under feiringen av Frankrikes nasjonaldag i Nice, sent torsdag kveld.

Franske sikkerhetsmyndigheter jobber fortsatt med å identifisere gjerningsmannen, etter at det i natt ble funnet et identitetskort tilhørende en fransktunisier i lastebilen som ble brukt i angrepet. Det er heller ingen som har påtatt seg ansvaret for angrepet.

- Vi slipper inn folk vi ikke kjenner

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump er likevel klar i sin tale. På direkte spørsmål fra Fox News-anker Bill O'Reilly om hvorvidt Trump ville bedt kongressen erklære krig mot IS etter angrepet, svarte han:

- Det ville jeg. Dette er krig. Hvis du undersøker det, så er dette krig som kommer fra alle kanter.

Videre gjentok han sitt synspunkt om å nekte syriske flyktninger innreise til USA.

- I gamle dager, så ville alle hatt uniformer så man visste hvem man kjemper mot. Nå slipper vi folk inn i landet vårt, som vi ikke kjenner. Vi vet ikke hvor de er fra, hvem de er, og de har ikke ID-papirer.

Som en følge av angrepet i Nice, kunngjorde Trump natt til fredag at han utsetter den planlagte kunngjøringen av sin visepresidentkandidat.

Trump hadde planlagt å presentere sin visepresidentkandidat til valget i november under et arrangement i New York fredag klokka 11 lokal tid.

- Angrep feirende familier

CLINTON OM ANGREPET: Hillary Clinton uttaler seg om angrepet i Nice. Video: CNN Vis mer

Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton sier også at de er i krig, og understreker at USA står i solidaritet med Frankrike.

- Nok en gang ser det ut til at terrorister har slått til hos en av våre nærmeste allierte i Europa, i et angrep på familier som feiret landets historie og kultur på Bastille-dagen, skriver Clinton i en uttalelse på Twitter.

- Alle amerikanere står i sterk solidaritet med det franske folk, og vi sier med en felles stemme: Vi vil ikke la oss skremme. Vi vil aldri la terrorister undergrave de egalitære og demokratiske verdiene som ligger til grunn for måten vi lever på. Dette feige angrepet vil bare styrke vår forpliktelse til å slå ned på terrorisme rundt hele verden, sier hun videre.

Fordømmes over hele verden

En rekke statsledere, politikere og organisasjoner har fordømt torsdagens angrep i Nice. I en uttalelse fredag morgen fordømmer FNs sikkerhetsråd angrepet, og omtaler det som barbarisk og feigt.

I en uttalelse natt til fredag tilbyr Obama franske myndigheter «all assistanse de måtte trenge for å etterforske dette angrepet og stille de ansvarlige til ansvar», ifølge NTB.

- Vi står i solidaritet og partnerskap med Frankrike, vår eldste allierte, når de nå håndterer og reiser seg igjen etter dette angrepet, sier Obama.

Norges utenriksminister Børge Brende har også uttrykt sorg over det som har skjedd i Paris.

- Mine tanker går til de som er rammet, deres familier og pårørende, sier Brende i en melding på Twitter natt til fredag.

- TERRORPREGET: - Terrorpreget på dette angrepet kan vi ikke fornekte, sa Frankrikes president François Hollande i sin talt til nasjonen etter angrepet i Nice. Video: CNN Vis mer