"FARGELØS, HVIT MANN":  - Tim Kaine, en ganske fargeløs middelaldrende hvit mann, legger ikke akkurat til noe entusiasme til valgkampen, sier USA-ekspert Snoen. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB
"FARGELØS, HVIT MANN":  - Tim Kaine, en ganske fargeløs middelaldrende hvit mann, legger ikke akkurat til noe entusiasme til valgkampen, sier USA-ekspert Snoen. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEBVis mer

Trump: - Er dette den samme Kaine som tok i mot hundretusenvis av dollar i gave?

Svertingen av Hillary Clintons visepresidentkandidat Tim Kaine, har startet. Om republikanerne har noe på han, er et helt annet spørsmål.  

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til lørdag norsk tid annonserte Hillary Clinton Timothy Michael «Tim» Kaine som sin visepresidentkandidat og «running mate».

Det tok ikke mange minutter før den republikanske presidentkandidaten, Donald J. Trump, var ute på Twitter og forsøkte å sverte Kaine.

«Er dette den samme Kaine som tok imot hundretusenvis av dollar i gave mens han var guvenør i Virginia uten å bli tiltalt, mens Bob M ble?» (Robert Francis «Bob» McDonnell, tidligere guvernør og dømt for korrupsjon journ. anm).

Republikaneren har lenge beskyldt Kaine om å ta imot jobbgoder som han ikke burde ha tatt imot. Kaine har aldri blitt tiltalt for dette.

- Kaine har få fiender, masse erfaring fra rikspolitikken og har ingen store skandaler bak seg som kan skade Hillary i oppløpet, sier Hilmar Langhelle Mjelde, USA-ekspert og forsker ved Uni Rokkansenteret, om valget av Kaine.

Han understreker at svertingen til republikanerne ikke kommer til å være avgjørende for velgerne og at dette var et risikofritt valg.

Reservehjul og Bernie Sanders

Mjelde påpeker at presidenten i USA strengt tatt styrer alene, og at visepresidenten bare er et reservehjul.

- HER FINNES INGEN LØGNER: ... sa Republikanernes presidentkandidat i landsmøtets tale.. - Vår plan er å sette USA først. Video: CNN Vis mer

- Ved å velge Kaine, velger Clinton en kompetent person som kan gå inn i rollen som president om det blir nødvendig. Det har skjedd ni ganger i USAs historie - åtte døde og Nixon måtte gå av, sier Mjelde.

Visepresidentkandidater har sjeldent stor innflytelse på valget. Noe som kanskje forklarer hvorfor Hillary ikke valgte et større trekkplaster, eller at hun ikke fridde til Bernie-tilhengere.

- USA har svært få velgere som sitter på gjerdet. De som har bestemt seg for å stemme på demokratene og Hillary, ombestemmer seg ikke nå.

- Hillary må vinne selv

USA-ekspert Svein Melby tror Kaine vil være en problemfri, god parhest for Clinton.

- Hillary vet at dette er et presidentvalg hun må vinne selv. Hun må slå Trump i kraft av egen kompetanse, egen erfaring og egen politikk. Da passer Kaine godt inn, som en hardtarbeidende lavprofilpolitiker med gode kontakter.

- Man vet aldri hva som kan dukke opp i en valgkamp, men til nå ser det ut som Kaine ikke har noen skjeletter i skapet som kan snu kampanjen til Hillary. Det skader heller ikke at de har svært få punkter de er uenige på.

Søker mot sentrum

- Dette signaliserer at Clinton nå legger mer vekt på å vinne velgere i midten enn å blidgjøre grasrota, sier USA-ekspert Jan Arild Snoen, som tror at Hillary nå forsøker å ta et lite skritt tilbake fra venstresiden mot sentrum.

SVERTER CLINTON: Trump har en større kampanje som stempler Cliton som en kjeltring. Nå forsøker de å dra ned Kaine ved å påstå at han er korrupt. Foto: Mark Makela/AFP
SVERTER CLINTON: Trump har en større kampanje som stempler Cliton som en kjeltring. Nå forsøker de å dra ned Kaine ved å påstå at han er korrupt. Foto: Mark Makela/AFP Vis mer

Snoen tror heller ikke at sverte-kampanjen til republikanerne kommer til å gjøre et større utslag på valget.

- Trump prøver å knytte Kaine til «Crooked Hillary»-kampanjen, ved å kalle han «Corrupted Kaine». Jeg tror ikke velgerne bryr seg nevneverdig om dette, annet enn at de som allerede synes hun er en kjeltring fortsatt synes det.

Føler seg sikker på å vinne

58 år gamle Kaine er en av bare 20 personer i USAs historie som har vært ordfører, guvernør og senator i løpet av karrieren. I tillegg har han sittet i utenrikskomiteen i Senatet, som kan være en fordel i motsetning til Trumps noe uforutsigbare utenrikspolitikk.

- Jeg tror Hillary nå føler seg så sikker på å vinne at hun sitter svært stille i båten, sier Mjelde som tror Clinton leser partiet slik at de kommer til å stemme på henne uansett, fordi de misliker Trump mer enn de misliker henne, sier Mjelde.

- I tillegg har Clinton en enorm stab som kommer til å mobilisere grasrota til å stemme på valgdagen. At hun derfor har valgt en traust, men solid «lik-seg-selv-kandidat» verken engasjerer eller skremmer bort yngre velgere.

KLAPPET DATTEREN PÅ HOFTA: Da Trump entret scenen for å holde den siste talen under Republikanernes landsmøte torsdag, tok han grep om hoftene til Ivanka Trump. Video: CNN Vis mer