Trump: - Folk er sinte

Presidenten peker ut tre republikanske syndebukker om partiet skulle tape flertallet i Senatet i januar.

LØRDAG: USAs avtroppende president, Donald Trump, var forrige uke på et valgmøte i Georgia. Der gjentok han en rekke udokumenterte påstander og løgner om valgfusk. Hør hva han sa her. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Natt til tirsdag langer president Donald Trump ut mot tre med-republikanere: Georgia-guvernør Brian Kemp, viseguvernør Geoff Duncan og valgansvarlig i delstaten, Brad Raffensperger.

Trump omtaler disse tre som «RINOS», altså «republikanere bare i navnet».

- Vil ikke kalle inn til et spesialmøte eller sjekke signatur-verifikasjon. Folk er SINTE!

GEORGIA: Viseguvernør Geoff Duncan (til høyre) tar guvernør Brian Kemp i hånda under en pressekonferanse i 2019. Foto: (Alyssa Pointer/Atlanta Journal-Constitution via AP
GEORGIA: Viseguvernør Geoff Duncan (til høyre) tar guvernør Brian Kemp i hånda under en pressekonferanse i 2019. Foto: (Alyssa Pointer/Atlanta Journal-Constitution via AP Vis mer
VALGANSVARLIG: Brad Raffensperger avbildet under en pressekonferanse i begynnelsen av november. Foto: Jessica McGowan / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
VALGANSVARLIG: Brad Raffensperger avbildet under en pressekonferanse i begynnelsen av november. Foto: Jessica McGowan / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP Vis mer

- Dum eller korrupt

I en ny Twitter-melding skriver presidenten igjen at Duncan er en såkalt RINO og hevder at han aldri har vært en Trump-tilhenger.

- Han fikk seg selv valgt som viseguvernør ved å hevde at han var «pro-Trump». For dum eller korrupt til å se massive bevis for svindel i Georgia og burde byttes ut, skriver Trump.

Presidenten mener Kemp, Duncan og Raffensperger vil være ansvarlige om senatorene Kelly Loeffler og David Perdue taper valget i januar.

Lørdag holdt presidenten et folkemøte i Georgia for å støtte Loeffler og Perdue, to republikanske senatorer som kjemper for gjenvalg i januar. De må gjennom en ny valgrunde, siden det ble forholdsvis jevnt i begge oppgjørene i november.

Skulle de tape, vil Demokratene i praksis sikre seg flertall i Senatet. Dette vil få stor betydning for påtroppende president Joe Biden.

- La meg fortelle dere, dette valget var rigget og vi kan ikke la det skje til to av de beste, mest respekterte folkene i Washington, sa Trump om Loeffler og Perdue i talen sin, ifølge Politico.

Til tross for at folkemøtet var til støtte for de republikanske senatorene, brukte Trump en stor del av sin neste to timer lange tale på å snakke om sine påstander om valgfusk.

Helt siden Joe Biden ble utropt som valgvinner, har Trump hevdet at han er den rettmessige vinneren og hevder valgjuks er årsaken til Bidens seier. Den avtroppende presidenten har imidlertid ikke lagt fram noen dokumentasjon for disse påstandene.

LØRDAG: President Donald Trump, senator David Perdue og senator Kelly Loeffler på scenen under folkemøtet. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP
LØRDAG: President Donald Trump, senator David Perdue og senator Kelly Loeffler på scenen under folkemøtet. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP Vis mer

Ringte guvernøren

Bare timer før folkemøtet, ringte Trump til Kemp og ba om at guvernøren innkalte til et ekstraordinært møte for å omstøte valgresultatet. Guvernøren skal ha nektet å gjøre dette, og Trump tok krangelen til Twitter.

- Men du fikk aldri signaturverifikasjonen! Folkene dine nekter å gjøre det du ber om. Hva er det de skjuler? I det minste be umiddelbart om et ekstraordinært møte i delstatsforsamlingen. Det kan du lett og umiddelbart gjøre, skrev Trump.

GÅR VIRALT: Melissa Carone har blitt omtalt som et «stjernevitne» av både Donald Trump og Rudy Guiliani. Nå blir hun latterliggjort. Video: Michigan State House. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Georgia har tidligere vært trygg stat for republikanerne, men en tredje omtelling viser igjen at Biden vant, bekreftet Georgias øverste valgansvarlige, republikaneren Brad Raffensperger, mandag.

Nå frykter mange republikanere i Georgia at Trumps anklager om konspirasjoner og valgfusk skal føre til at republikanske velgere mister tilliten til valgsystemet og ikke møter opp for å stemme i senatsvalget.

Søndag kveld sendte Kemp og viseguvernøren, Geoff Duncan ut en pressemelding. Der gjorde de det igjen klart at de ikke vil innkalle Georgias delstatsforsamling til et ekstraordinært møte for å omgjøre presidentvalgresultatet og utnevne 16 valgmenn som støtter Trump i stedet for demokratenes kandidat.

STORT OPPMØTE: De oppmøtte stod tett i tett under folkemøtet i Georgia. Foto: Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP
STORT OPPMØTE: De oppmøtte stod tett i tett under folkemøtet i Georgia. Foto: Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP Vis mer
FØRSTEDAMEN: Melania Trump var med sin ektemann til Georgia på lørdag. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
FØRSTEDAMEN: Melania Trump var med sin ektemann til Georgia på lørdag. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst Vis mer

- Ba om valg-hjelp

Natt til tirsdag kom det også fram at presidenten skal ha ringt den republikanske lederen for delstatsforsamlingen i Pennsylvania for å få hjelp til å forkaste valgresultatet.

Washington Post skriver at Cutlers kontor bekrefter at Trump ringte. Dermed er Pennsylvania den tredje staten hvor Trump direkte har forsøkt å gjøre om resultatet av valget 3. november.

- Presidenten sa «jeg hører om alle disse problemene i Philadelphia og disse problemene med loven deres. Hva kan vi gjøre for å fikse det», hevder Cutlers talsperson Michael Straub.

TRUMP: President Donald Trump holdet ny tale. Video: Det hvite hus Vis mer

Verken Det hvite hus eller Trump-kampanjen vil kommentere saken.

Straub forteller at Trump ville vite om den lovgivende forsamlingen kunne gjøre om resultatet, og i begge samtalene forklarte Cutler at de ikke har makt å gripe inn.

Cutler skal også ha gjort det klart for presidenten at anklager om svindel må bli bevist i retten. Straub understreker at presidenten ikke presset Cutler på noen fiendtlig måte. Han beskriver samtalene som vennlige.

Samtidig legger ikke han skjul på at Cutler føler på et visst press, da han står overfor gjenvalg på nyåret.

Raffensperger har for øvrig hevdet seg utsatt for press fra Trump-vennen Lindsey Graham, da Graham ringte ham i november og angivelig foreslo at Raffensperger «så nøye etter» stemmesedler som kunne forkastes for å snu Joe Bidens seier i Georgia.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer