Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump: - Ga ikke grønt lys for invasjon

Donald Trump slår tilbake mot kritikken.

BENEKTER: Donald Trump benketer at han ga Tyrkias mektige leder Recep Tayyip Erdogan «grønt lys» til å gå inn i Syria. Foto: CNN Vis mer

Donald Trump benekter at han ga Tyrkias mektige leder Recep Tayyip Erdogan «grønt lys» til å gå inn i Syria, skriver CNN.

- Jeg ga dem ikke grønt lys til å invadere, sa Trump under en pressekonferanse han holdt sammen med Italias president Sergio Mattarella i Washington.

Trump hevdet at om noen hadde sett brevet han sendte til Tyrkia etter telefonsamtalen med Erdogan, så ville alle forstått at han ikke ga Tyrkia grønt lys til å gå inn i Syria.

At Trump bestemte at USA skulle trekke ut 50 soldater fra nordøstlige områder i Syria, ble av mange sett på som at han ga grønt lys til Tyrkias offensiv mot kurderne.

Refses

Det tok bare noen få dager fra soldatene ble trukket ut, til Tyrkia gikk til angrep, først luftangrep, og så gikk de inn med bakkestyrker.

- Den pågående menneskeslakten i Syria er ikke en konsekvens av USAs tilstedeværelse, men en konsekvens av Trumps tilbaketrekking og svik mot USAs allierte, sa den demokratiske presidentkandidaten Pete Buttigieg under en debatt natt til onsdag.

Trump og hans administrasjon har hardnakket benektet at han har gitt grønt lys til Tyrkias invasjon, noe mange altså mener at de gjorde.

Også fra sine egne fikk Trump krass kritikk, blant annet fra hans lojale støttespiller, senator Lindsey Graham.

- Be for våre kurdiske allierte, som på skammelig vis har blitt forlatt av Trump-administrasjonen, lød det fra senatoren.

Advarte Tyrkia

I Det hvite hus' første pressemelding etter samtalene mellom Trump og Erdogan, opplyses det følgende:

«Tyrkia vil snart gå i gang med sin lenge planlagte operasjon i nordlige Syria».

Det var først 12 timer etter at Trump kom med den første offentlige advarselen til Tyrkia.

«Hvis Tyrkia gjør noe, som jeg, i min store, uovertrufne visdom, anser som å gå over streken, vil jeg fullstendig utslette økonomien deres», tvitret Trump.

Under onsdagens pressekonferanse sa Trump også at kurderne «ikke er engler», og sammenliknet den syriske organisasjonen PKK med IS.

- Alle hater IS. PKK, som er kurdere, er sannsynligvis verre - en større terroristfare enn IS, på mange måter, sa Trump.

- Så det er et halvkomplisert, ikke så komplisert hvis du er smart, det er et halvkomplisert problem. Jeg mener det er et problem vi har under kontroll.

VIL MØTE PENCE: President Recep Tayyip Erdogan skal etter planen møte USAs visepresident, Mike Pnce, torsdag. Foto: AP Photo / Burhan Ozbilici / NTB scanpix
VIL MØTE PENCE: President Recep Tayyip Erdogan skal etter planen møte USAs visepresident, Mike Pnce, torsdag. Foto: AP Photo / Burhan Ozbilici / NTB scanpix Vis mer

- Ikke vår grense

Tidligere på dagen onsdag sa president Trump at Tyrkias angrep mot kurdiske krigere, som kjempet sammen med amerikanske soldater mot IS, ikke er noe som angår USA.

- Det er ikke vår grense. Vi bør ikke miste liv der, sa presidenten.

Samtidig sa Trump at USA forhandler for å få Tyrkia til å «gjøre det rette» i Syria.

- Vi ønsker å stanse kriger uansett, på humanitært grunnlag, sa Trump.

Amerikansk delegasjon til Tyrkia

USAs visepresident Mike Pence og utenriksminister Mike Pompeo har reist til Tyrkia på kort varsel, i et forsøk på å få Erdogan til å stanse militæroffensive i Nord-Syria.

Planen var at Pence skulle møte Erdogan torsdag, noe som innledningsvis ble bastant avvist av Tyrkias mektige leder.

- Jeg står med rak rygg. Jeg vil ikke møte dem, sa Erdogan.

Men ikke lenge etter kom det en ny beskjed fra tyrkiske myndigheter, som ville klargjøre situasjonen. Erdogan ville nemlig ikke ta imot den amerikanske delegasjonen som besøker Ankara onsdag, men han vil møte Mike Pence og hans reisefølge torsdag, skriver Erdogans kommunikasjonssjef Fahrettin Altun på Twitter.

Erdogan sa også onsdag at syrisk kurdermilits må forlate et grenseområde i Nord-Syria innen onsdag kveld, dersom Tyrkia skal avslutte sin offensiv. Presidenten utelukker helt å forhandle med den kurdiske YPG-militsen, skriver NTB.

Tyrkiske styrker akter å forstette offensive inntil tyrkiske soldater har rykket 30-35 kilometer inn i Syria.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media