Tyrkiske bakkestyrker inn i Syria

Trump: - Hentet ut «de verste av de verste»

USA har nå hentet ut det som antas av å være de to britiske bødlene, som sto bak halshogginger av vestlige gisler.

HENTET UT: De to IS-militante Alexanda Amon Kotey (t.v) og El Shafee Elsheikh er mistenkt for å ha stått bak en rekke kidnappinger og halshugginger av vestlige borgere. Nå har amerikanerne hentet dem ut, av frykt for at de klarer å flykte når tyrkiske styrker har startet en invasjon av det nordøstlige Syria. Mange frykter nå at mange IS-fanger kommer seg ut av fangenskapet. Foto: Hussein Malla / Ap / Scanpix
HENTET UT: De to IS-militante Alexanda Amon Kotey (t.v) og El Shafee Elsheikh er mistenkt for å ha stått bak en rekke kidnappinger og halshugginger av vestlige borgere. Nå har amerikanerne hentet dem ut, av frykt for at de klarer å flykte når tyrkiske styrker har startet en invasjon av det nordøstlige Syria. Mange frykter nå at mange IS-fanger kommer seg ut av fangenskapet. Foto: Hussein Malla / Ap / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Donald Trump har blitt kraftig kritisert etter avgjørelsen om å trekke ut de amerikanske soldatene som har hjulpet kurderne nordøst i Syria.

- Be for våre kurdiske allierte, som på skammelig vis har blitt forlatt av Trump-administrasjonen. Dette trekket sikrer gjenoppbyggingen av IS, sa den republikanske senatoren, Lindsay Graham, en av Trumps nærmeste støttespillere.

Fra London til IS

Bare et par døgn etter Trump-avgjørelsen er Tyrkia allerede godt i gang med å ta over områder i det nordøstlige Syria, som kurderne kontrollerer. Avgjørelsen har fått mange til å frykte at de mange IS-militante som sitter fengslet i kurdiske fengsler nå snart vil være på frifot.

Også Trump-administrasjonen har samme antakelser:

«I tilfelle kurderne mister kontrollen, har USA allerede hentet ut de to IS-militante som er knyttet til halshoggingene i Syria, kjent som Beetles-ene. De er på et sikkert sted som er kontrollert av USA. De er de verste av de verste!», tvitret Donald Trump i dag.

Det er de to britiske borgerne El Shafee Elsheikh og Alexanda Kotey som er anklaget for å stå bak kidnappingene og halshoggingene av en rekke vestlige gisler i Syria. De to er fra London, men skal nå være i det amerikanske militærets varetekt.

Flere titalls hentet ut

I tillegg til disse to, skal amerikansk militære ha hentet ut så mange som flere dusin, altså flere titalls, IS-fanger som de mener var delaktige i tortur og drap på vestlige gisler, melder amerikanske talspersoner til The New York Times.

Elsheikh og Kotey var begge radikalisert i Storbritannia, før de dro til Syria. Nå melder The New York Times at USA planlegger å hente de to til Virginia i USA, og starte en rettssak mot de to, som skal ha halshogget flere amerikanske borgere.

The New York Times reports that the US is planning to take Mr Elsheikh and Mr Kotey to Virginia, where they will be put on trial.

Hva nå, IS?

Det er The New York Times, BBC og Washington Post som melder at de to er hentet ut fra et kurdisk fengsel i det nordøstlige Syria.

I går fortalte president Trump journalister at USA hadde overført «noen av de mest farlige IS-krigerne» fordi de fryktet at de kunne flykte når tyrkiske tropper nå invaderer kurdiskkontrollerte områder av Syria.

ANGREP: Tyrkias president, Recep Erdogan, bekrefter at den militære operasjonen mot kurdiske områder i Syria, er i gang. Video: NTB Scanpix Vis mer

Kurderne var USAs nøkkelallierte i kampen mot IS i denne delen av Syria, og føler seg nå dolket i ryggen av amerikanerne. Kurderne har siden IS falt blant annet hatt ansvaret for al-Hol-leiren der over 70 000 kvinner og barn, deriblant ni norske, holdes fanget.

Men al-Hol-leiren er langt fra den eneste leiren. Rundt 10 000 IS-militante er også i fengsel, og nå frykter altså mange at disse vil flykte fra fengslene.

Mange amerikanske militære og politikere er uenige i at USA nå trekker sine styrker ut. Før Trumps avgjørelse i helga sa den amerikanske obersten Derek Thomson følgende til avisa Los Angeles Times:

- Jeg bruker en kreftanalogi: Ved hjelp av kirurgi fjernet vil svulsten, det fysiske IS-kalifatet. Nå er vi i gang med strålebehandling for å drepe de gjenværende dødelige cellene.

«Strålebehandlingen» er slutt, IS-cellene er klare til å vokse nok en gang.

KONFLIKT: Tyrkia er Nato-medlem, og mange lurer på hvordan alliansen vil forholde seg med tanke på Tyrkias militæroperasjon i Syria. Video: Nato Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer