Trump: - Jeg ante ikke at han var handikappet

Nekter for å ha bevisst gjort narr av en journalist med funksjonshemning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump svarer kritikerne som raste etter at den republikanske presidentkandidaten etterlignet en journalist med nedsatt funksjonsevne

- Denne stakkars fyren, du skulle ha sett ham! «Å, jeg vet ikke hva jeg sa. Jeg husker ikke!», siterte Donald Trump fra scenen, mens han ristet armen sin i et forsøk på å etterlikne en journalist med spasmer.

Uttalelsene fra den styrtrike eiendomsmogulen utspilte seg på et valgkampstevne i South Carolina tidligere denne uka, i forbindelse med at Trump skulle forsvare sin påstand om at tusenvis av muslimer hadde feiret hendelsene 11. september 2001, samme dag som terroraksjonen fant sted.

Det tok ikke lang tid før kritikken haglet mot Trump i sosiale medier, etter parodien som var rettet mot New York Times-reporter Serge Kovaleski. Kovaleski har arthrogryposis, en medfødt tilstand som medfører nedsatt funksjonsevne på grunn av bøyde og stive ledd. 

Nå hevder imidlertid Trump at han ikke forsøkte å etterligne en person med nedsatt funksjonsevne.

- Jeg etterlignet bare det jeg trodde var en stressa reporter, som forsøkte å vri seg ut av en uttalelse han kom med for lenge siden. Jeg kunne ikke vite at Kovaleski er handikappet, for jeg vet ikke hvordan han ser ut. Om jeg hadde visst det, ville jeg definitivt ikke ha sagt noe om utseendet hans, skriver Trump i en uttalelse på Twitter.

- Avskyelige handlinger Trumps kontroversielle etterligning kom etter at han fikk kritikk for å ha sagt at muslimer jublet over terrorangrepene mot USA i 2001. Kovaleski skrev noen få dager etter 11. september i 2001 at politiet i New Jersey angivelig hadde arrestert flere personer som hadde feiret angrepene.

Påstandene om at muslimer skal ha feiret angrepene har senere blitt ettergått og tilbakevist av myndighetene, noe Kovaleski selv nylig måtte forklare i et intervju med CNN. Det var dette intervjuet Trump refererte til fra talerstolen tidligere denne uka. 

- Jeg husker ikke at noen skal ha sagt at det var tusenvis, ei heller hundrevis av mennesker som feiret, sa Kovaleski til CNN.

ESPN-reporter Don Van Natta var blant de som reagerte kraftig på Trumps sceneshow, og kalte den tidligere TV-kjendisens handlinger for «avskyelige».

- Bruker funksjonshemningen Storavisa The New York Times sa i en uttalelse at de anså det som opprørende at Trump latterliggjorde utseendet til en av deres reportere. Videre hevdet avisa at Trump og Kovaleski faktisk har møtt hverandre ved tidligere anledninger.

Kovaleski skal blant annet ha fulgt Trump tett som journalist for New York Daily News mellom 1987 og 1993, en periode hvor Trump gikk gjennom flere økonomiske tilbakeslag.

- Han må ha høye tanker om seg selv, hvis han tror at jeg husker ham fra flere tiår siden, om jeg noengang møtte ham i det hele tatt, som jeg tviler på at jeg gjorde. Han burde slutte å bruke sin funksjonshemning for å få sin stemme hørt, skriver Trump videre. 

- Ikke overrasket Kovaleski har også selv sagt at han har lite til overs for Trumps parodi. 

- Det som er trist, er at jeg i lys av Trumps historikk ikke er det minste overrasket over at han gjør noe slikt, sa Kovaleski, ifølge Washington Post.