Trump: - Jeg kan ikke stilles for riksrett

USAs president Donald Trump gjentar tidligere uttalelser om at han er frikjent, og hevder at han ikke kan stilles for riksrett og avsettes som president.

«RENVASKET»: USAs president Donald Trump mener den mye omtalte Mueller-rapporten renvasker ham, og presidenten fryder seg etter offentliggjøringen av rapporten. Nå hevder han at han ikke kan stilles for riksrett. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix
«RENVASKET»: USAs president Donald Trump mener den mye omtalte Mueller-rapporten renvasker ham, og presidenten fryder seg etter offentliggjøringen av rapporten. Nå hevder han at han ikke kan stilles for riksrett. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB ScanpixVis mer

USAs president Donald Trump skriver mandag ettermiddag på Twitter at han ikke kan stilles for riksrett.

«Bare alvorlige forbrytelser og forseelser (high crimes and misdemeanors) kan lede til riksrett. Jeg har ikke begått noe kriminelt (ingen sammensvergelse, ingen hindring av rettens gang) - derfor kan dere ikke stille riksrett. Det var Demokratene som begikk kriminelle handlinger, ikke din republikanske president!», heter det i Trumps Twitter-melding.

For at en amerikansk president skal kunne stilles for riksrett må først Representantenes hus gå inn for det med simpelt flertall. Deretter følger en rettssak i Senatet, som ledes av Høyesterettsjustitiarius. Etter dette følger en rådslagning i Senatet, som så skal stemme over skyldspørsmålet. Å avsette presidenten ved riksrett krever to tredels flertall i Senatet.

Trumps uttalelse kommer i etterkant av at spesialetterforsker Robert Mueller leverte inn sin mye omtalte rapport. Rapporten oppsummerer 22 måneder med etterforskning av mulig russisk innblanding i presidentvalget og i Donald Trumps valgkamp.

Ti episoder

Torsdag offentliggjorde USAs justisminister William Barr en sladdet versjon av Muellers 448 sider lange rapport. Der slås det fast at Russland forsøkte å påvirke valgutfallet i Trumps favør. Mueller konkluderer samtidig med at det ikke foreligger bevis for at Trump selv eller noen i hans valgkampstab medvirket aktivt til dette.

I rapporten framgår det at Mueller etterforsket til sammen ti mulige hendelser der Trump skal ha forsøkt å hindre etterforskningen av den angivelige kontakten med Russland.

Blant annet skal Trump ha bedt Det hvite hus' sjefadvokat, Don McGahn om å fjerne Mueller som spesialetterforsker av habilitetsårsaker.

Etterforskningen kom imidlertid ikke til noen konklusjon, og denne utfordringen blir drøftet i rapporten.

«Hvis vi hadde vært sikre, etter en grundig etterforskning av fakta, på at presidenten helt og klart ikke hindret en etterforskning, ville vi ha uttalt det. Basert på fakta og de tilgjengelige juridiske standardene, var vi ikke i stand til å nå en slik konklusjon», heter det i rapporten.

MULLER-RAPPORTEN: President Donald Trump fryder seg etter offentliggjøringen av den sladdede versjonen av Mueller-rapporten og fastholder at den renvasker ham. Video: CNN Vis mer

Krever riksrett

Senator Elizabeth Warren, som kjemper om å bli demokratenes presidentkandidat, er blant dem som mener Trump må stilles for riksrett som følge av det som framkommer i rapporten. Fredag gikk hun ut og ba Representantenes hus i Kongressen om å innlede prosessen med å forberede en riksrettssak mot presidenten, ifølge NTB.

- Mueller-rapporten bringer fakta som viser at en fiendtlig innstilt utenlandsk regjering angrep valget i 2016 for å bistå Donald Trump og at Donald Trump takknemlig tok imot denne hjelpen, skrev Warren på Twitter.

- Da han var valgt, forsøkte Donald Trump å hindre etterforskningen av dette angrepet, fortsetter hun.

- Jeg er «fucked»

I rapporten hevdes det også at Trump fikk et utbrudd da han fikk vite at Mueller skulle ta over etterforskningen i mai 2017.

- Å herregud. Dette er forferdelig. Det er slutten på mitt presidentskap. Jeg er «fucked», skal presidenten ha sagt, ifølge Mueller-rapporten.

Samme dag som rapporten ble offentliggjort gikk Trump selv ut med en video på Twitter, hvor han i en tordentale går til angrep mot det han beskriver som et forsøk på å felle ham:

«Dette var en ulovlig 'takedown', som feilet. Og forhåpentligvis vil noen undersøke den andre sida».

Gjennom hele videoen spilles det storslått orkestermusikk i bakgrunnen.

TIL ANGREP: Donald Trump la selv ut denne videoen på sin Twitter-profil på dagen der spesialetterforsker Robert Muellers Russland-rapport legges fram. Video: Donald Trump / Twitter. Vis mer

Går til søksmål

Mandag ble det også kjent at Trump går til søksmål for å hindre at Demokratene får innsyn i hans private finanser. Det skriver Washington Post.

Ifølge avisa har presidenten og hans private selskap saksøkt leder av kontrollkomiteen i Kongressen, Elijah E. Cummings, i et forsøk på å blokkere et krav om innsyn i Trumps selvangivelse.

I søksmålet heter det at «Demokratene bruker sin nye kontroll over kongresskomiteene til å undersøke alle aspekter av president Trumps private økonomi, bedrifter og til og med hans familie. I stedet for å jobbe sammen med presidenten for å få gjennomslag for lover som faktisk ville vært til fordel for amerikanerne, er Demokratene i Representantenes hus besatt av å finne noe de kan bruke for å skade presidenten politisk».