Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump: - Jeg kan skyte noen og fortsatt ha like mange velgere

Presidentkandidaten mener han har lojale følgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump er så trygg på sin supporterskare at han kan stå på New Yorks' Fifth Avenue og skyte noen, men fortsatt beholde velgere.

Det fortalte Trump på et velgertreff i delstaten Iowa.

- Det sies at jeg har de mest lojale følgerne. Så dere noen gang det komme? Jeg kan stå på Fifth Avenue og skyte noen og vil ikke miste noen velgere, sa Trump til forsamlingen.

Den republikanske motkandidaten, Texas-senatoren Ted Cruz, var oppgitt over Trumps kommentar da pressen konfronterte han om milliardærens kontroversielle utspill.

- Jeg lar Donald snakke for seg selv. Jeg for min del kan si at jeg ikke har intensjoner om å skyte noen i valgkampanjen, sa Cruz.

Trump kritisk til våpenrestriksjonene Hilmar Langhelle Mjelde, Forsker II ved Uni Research Rokkansenteret, sa til Dagbladet tidligere denne uka at selv om Trump tiltrekker svært mange til sine valgarrangementer, har svært gode tall på meningsmålingene og får enormt med medieoppmerksomhet, er det mange som er usikre på hva status er når de første stemmene avlegges.

 - Vi er ennå ikke kommet til første valg. Iowa og New Hampshire har vanligvis en dominoeffekt, der vinnerne gjør rent bort i de påfølgende statene. Velgere kan begynne å hoppe fra den ene siden til den andre og er ikke spesielt lojale før etter Iowa og New Hampshire. Disse valgene blir den første pekepinnen på hvor valgvinden blåser. Et stort usikkerhetsmoment er at de som liker Trump, klassisk er de som ikke stemmer, sa Langhelle Mjelde.

Trumps kommentar kommer på et tidspunkt hvor debatten rundt våpenlovene i USA går for fullt. Trump har vært stor forkjemper for det grunnlovstillegget som sikrer amerikanere rett til å bære våpen og har kritisert Obama for hans pålagte bakgrunnssjekk.

I begynnelsen av januar beordret Barack Obama alle våpenhandlere å ha lisens og ble pålagt til å gjennomføre en bakgrunnssjekk på kjøpere, enten de selger våpen via nettet, i butikker eller på våpenmesser.

Obama understreket at de skjerpede reglene for salg av våpen ikke er ment som noe forsøk på å frata amerikanerne retten til å eie våpen.

- Vi kan finne måter å redusere våpenvolden på som ikke strider med det andre grunnlovstillegget, sa Obama.

Trump leder fortsatt Trumps skyte-kommentar kommer også etter at Iowas mest innflytelsesrike avis, Des Moines Register, gikk ut med sin støtte til Trumps republikanske motkandidat, Marco Rubio.

Støtteerklæringen har vært svært etterlengtet for Marco Rubio, som har stått på tredjeplass på meningsmålingene, bak Texas-senatoren Ted Cruz og Trump, men målingen har ikke gitt noe umiddelbar utslag på målingene.

På den siste meningsmålingen utført av Reuters-Ipos kommer det fram at 40 prosent av de republikanske velgerne ønsker å stemme på Trump framfor de andre presidentkandidatene. På meningsmålingene til analyseselskapet Realclear Politics står det at Trump leder på Iowas målinger med 28,7 prosent, mens Cruz følger like etter med sine 26,2 prosent. Marco Rubio står på stedet hvil med 11 prosent.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media