Trump: - Jeg kommer med Iran-avgjørelse i morgen

Varsler avgjørelse om atomavtalen med Iran klokka 20.00 tirsdag.

SPENNING: Det er knyttet stor spenning knyttet til om Donald Trump vil trekke USA fra atomavtalen med Iran. Han kommer med sin avgjørelse klokka 20.00 i morgen norsk tid. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/NTB Scanpix
SPENNING: Det er knyttet stor spenning knyttet til om Donald Trump vil trekke USA fra atomavtalen med Iran. Han kommer med sin avgjørelse klokka 20.00 i morgen norsk tid. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): USAs president Donald Trump varsler at han klokka 20.00 i morgen vil kunngjøre om han trekker USA fra atomavtalen med Iran eller ikke.

Avtalen ble framforhandlet av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU og gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.

I bytte mot innsyn skal de økonomiske sanksjonene mot Iran oppheves. Avtalen trådte i kraft i januar 2016 etter at det ble fastslått at Iran hadde overholdt sine forpliktelser.

- En skam for landet vårt

Trump har lenge vært sterkt kritiske til avtalen og flere ganger varslet at han vil trekke USA, på tross av sterke advarsler fra de andre landene.

«Den verste avtalen noensinne» og «en skam for landet vårt», er blant karakteristikkene Trump har gitt dem.

Han har tidligere sagt at han vil ta en beslutning om hvorvidt USA skal trekke seg fra atomavtalen med Iran innen 12. mai.

Avtalen legger omfattende begrensninger på Irans atomprogram for å sikre at det ikke kan brukes til å utvikle våpen, samtidig som de økonomiske sanksjonene mot Iran er blitt opphevet.

Frankrike, Storbritannia og Tyskland har forsøkt å overbevise Trump om å beholde avtalen, samtidig som det forhandles fram tilleggsavtaler med Iran.

Iran har imidlertid avvist alle tillegg og endringer i avtalen. Hvis USA trekker seg fra avtalen, vil også Iran anse avtalen for opphevet, lyder beskjeden fra Teheran.

Avgjørelsen vil uansett få konsekvenser.

- Konfrontasjon

Det er flere bekymringer knyttet til et eventuelt brudd fra USAs side, forteller seniorforsker Kjetil Selvik ved NUPI.

- For Irans del er man bekymret for at USA da på nytt skal gå etter, eller gi indirekte sanksjoner, til europeiske selskaper som investerer i Iran. Dette vil kunne føre til at selskapene trekker seg ut av Iran - noe som igjen gir landet færre økonomiske investeringer, sier Selvik til Dagbladet.

- For resten av verden er bekymringen knyttet til at et brudd kan føre til økt spenning, fordi Iran kan komme til å svare med egne tiltak - i verste fall at de gjenopptar deler av sitt atomanrikningsprogram, fortsetter han og tilføyer:

- Alternativet til en avtale er for alle en konfrontasjon.

Det er av flere påpekt at avtalen kan videreføres uten USAs deltakelse. Det ble svært spent i forrige uke da USAs nære allierte og Iran-fienden Israel hevdet at hele Iran-avtalen bygger på en løgn og at landet har skjult et hemmelig atomprogram.

Saken oppdateres

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer