Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump: - Jeg så deg gjenta deg selv fem ganger i forrige uke. Rubio: - Jeg så deg gjenta deg selv fem ganger for fem minutter siden

Hett i Houston, Texas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOUSTON (Dagbladet): De fem republikanske presidentkandidatene møttes i natt norsk tid til debatt på Universitetet i Houston i Texas.

Marco Rubio gikk til en rekke verbale angrep på Donald Trump, og Trump kontret etter beste evne. Rubio har tidligere blitt kritisert for å gjenta sitt innøvde budskap i presidentdebattene, og har blitt kalt en robot. Trump forsøkte å tirre ham med det, men Rubio var klar.

- Jeg så deg gjenta deg selv fem ganger i forrige uke.

- Jeg så deg gjenta deg selv fem ganger for fem minutter siden, svarte Rubio, som var mange hakk mer offensiv enn i tidligere debatter.

Overrasket Rubio-tilhenger Marco Rubio-tilhengeren Aaron Perez (20), som fulgte debatten på en storskjerm på universitetsområdet, likte Florida-senatorens debattinnsats.

- Han sto opp mot Trump på en overraskende bra måte, sier Perez til Dagbladet.

FULGTE DEBATTEN: Hundrevis av studenter fulgte debatten på storskjermer på universitetsområdet. Bildetilpasningen var ikke helt perfekt, og Donald Trump, Marco Rubio og Ted Cruz mistet i perioder hodet i foajeen på studentsamfunnet i Houston. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FULGTE DEBATTEN: Hundrevis av studenter fulgte debatten på storskjermer på universitetsområdet. Bildetilpasningen var ikke helt perfekt, og Donald Trump, Marco Rubio og Ted Cruz mistet i perioder hodet i foajeen på studentsamfunnet i Houston. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Men Trump er så populær at jeg tror han vil vinne.

I det relativt liberale studentpublikummet var Trump-tilhengerne i mindretall. Kvinnen med det minst subtile budskapet blant dem var den nitten år gamle studenten Jazzlyn Levigne, som hadde med en plakat med bilder av Hitler og Trump. Hun mente ikke å beskylde Trump for etnisk rensning og krigsforbrytelser. 

- Jeg vil bare vise folk hvor like de er, sier hun til Dagbladet.

- Hvordan mener du de er like?

- De har begge brukt frykt for å komme seg til makta. Hitler fikk tyskerne til å hate jøder. Trump sprer frykt om muslimer og innvandrere.

PÅ DEBATT: Iman Young (20, t.v) vet ikke hvem han skal stemme på, men synes John Kasich gjorde det bra i debatten. James Tornoch (25) er svoren Cruz-tilhenger - og mormoner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ DEBATT: Iman Young (20, t.v) vet ikke hvem han skal stemme på, men synes John Kasich gjorde det bra i debatten. James Tornoch (25) er svoren Cruz-tilhenger - og mormoner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er en ganske stor forskjell på hva de har gjort?

- Ja. Men historien kan gjenta seg hvis vi ikke passer på.  

Trump vil være nøytral I debatten framstod Trump rett nok flere ganger som langt mer moderat enn Rubio og Texas-senator Ted Cruz. De to byttet på å angripe Trump, og på et tidspunkt kritiserte de Trump fordi forretningsmannen fra New York sa at han ikke ønsket at folk skulle dø på gata.

Trump gjentok også sitt tidligere standpunkt om at han ikke ønsker å ta standpunkt i Israel-Palestina-konflikten, men at han ønsker å være en nøytral part som kan bidra til fred.

- Palestina er ingen stat, sa Rubio.

- Det er ikke mulig å få til en fredsavtale mellom Israel og Palestina, sa Cruz.

RUBIO-TILHENGER: Aaron Perez (20) støtter Rubio og er skeptisk til den liberale pressen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RUBIO-TILHENGER: Aaron Perez (20) støtter Rubio og er skeptisk til den liberale pressen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Trump fikk også kritikk for sin tidligere støtte til Hillary Clinton.

Ba velgerne google Trump Rubio beskyldte også Trump for å ha brukt ulovlige innvandrere til å bygge Trump-tårnet.

- Hvis han bygger en mur, så vil han bruke ulovlige innvandrere til å gjøre det. Dere kan google det. «Donald Trump, polske arbeidere», sa Rubio. 

Ted Cruz ville også være med på leken:

- Da jeg ledet kampen mot ulovlig innvandring, sparket Trump Dennis Rodman på reality-TV, sa han.

Etter debatten var Ted Cruz-tilhengeren James Thornock (25) litt skuffet.

LEDER: Donald Trump på storskjerm i foajeen på studentsamfunnet i Houston. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LEDER: Donald Trump på storskjerm i foajeen på studentsamfunnet i Houston. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg skulle ønske de kunne angripe hverandre mindre, og snakke mer om hva de vil gjøre. Jeg skulle ønske at alle kandidatene hadde gjort det bedre, men jeg synes Cruz gjorde det ålreit, sier den 25 år gamle mormoneren til Dagbladet, før han tar skateboardet sitt under armen og går ut i Texas-natta.

Siste før supertirsdag Underveis i debatten var de fleste politiske ekspertene enige om at Rubio gjorde det skarpest, etterfulgt av Trump og Cruz. Houston-studenten Iman Yunus (20) lot seg imponere av en annen kandidat.

- Jeg synes John Kasich gjorde det bra. Og Rubio viste at han kan hamle opp med Trump.

Debatten var den siste før neste ukes supertirsdag, da til sammen 595 delegater står på spill for republikanerne i elleve delstater. 1237 delegater trengs for å vinne nominasjonen. Donald Trump leder fortsatt på det meste som kan krype og gå av meningsmålinger.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media