Trump: - Kan stille som uavhengig kandidat

Ny vending i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Milliardæren Donald Trump åpner for å stille som uavhengig kandidat hvis han ikke blir Republikanernes kandidat i presidentvalget i USA.

Under åpningen av den republikanske debatten i Cleveland natt til fredag norsk tid ble deltakerne spurt om de kunne love å støtte partiets kandidat - uansett hvem det blir.

Trump var den eneste som ikke ville gi dette løftet, og han åpnet for å stille som uavhengig i presidentvalget neste år, selv om det vil skade Republikanerne.

- Han satser allerede på flere hester, fordi han er vant med å kjøpe politikere av alle slag, kontret senator Rand Paul.

- Jeg har gitt deg masse penger, bjeffet Trump tilbake.

- Ødelagt system Litt senere hevdet Trump at politikere pleier å gjøre det han ber om når han donerer penger til dem. Dette er et symptom på et «ødelagt system», ifølge Trump.

På forhånd var det knyttet stor spenning til hvordan eiendomsmogulen ville klare seg i debatten. Og de som ventet på kontroversielle uttalelser, som er blitt hans varemerke, ventet ikke forgjeves.

En av debattlederne, Megyn Kelly, ramset opp eksempler på Trumps beskrivelser av kvinner han har kritisert: «Bikkjer», «feite griser», «avskyelige dyr» og flere andre lite smigrende betegnelser.

HEFTIG DEBATT: Donald Trump hadde med kona Melania Trump på debatten i natt. Foto: AFP / NTB Scanpix
HEFTIG DEBATT: Donald Trump hadde med kona Melania Trump på debatten i natt. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har ikke tid til politisk korrekthet, forklarte Trump, som deretter kom med noe som minnet om en trussel om «ikke å være grei» mot Kelly.

- Men jeg skal la det være, forsikret han.

Leder på målingene Så langt i kampen om å bli partiets kandidat, har eiendomsmogulen Trump på meningsmålingene danket ut rivaler som har brukt årevis i politikken på å forberede seg til presidentvalget.

Han er kjent for sin hardtslående og eksentriske stil, og for svært friske uttalelser. Mange har derfor lurt på om han ville gjøre tydelige feil under debatten, som ble sendt på TV-kanalen Fox News og Facebook.

Trump fikk tidlig en sentral rolle i ordskiftet, noe som gjorde det vanskelig for mer tradisjonelle kandidater som Jeb Bush, som ligger som nummer to på meningsmålingene, å markere seg.

- Jeg mener at de aller fleste som kommer hit ulovlig, ikke har noen andre muligheter, sa Bush da diskusjonen dreide inn på innvandring.

Trump har på sin side foreslått å bygge en mur langs grensa mot Mexico og beskyldt den mexicanske regjeringen for å sende ulovlige innvandrere til USA.

Kvinnelig debattvinner I tillegg til Trump, Paul og Bush deltok senator Marco Rubio, guvernør Scott Walker fra Wisconsin, tidligere guvernør Mike Huckabee, senator Ted Cruz, New Jerseys guvernør Chris Christie, legen Ben Carson og Ohios guvernør John Kasich i debatten.

Tidligere på dagen møttes sju republikanske kandidater som har gjort det dårligere på meningsmålingene, til en egen debatt. Den tidligere næringslivslederen Carly Fiorina, som er den eneste kvinnen blant de republikanske kandidatene så langt, kom best ut da Fox News på Twitter spurte seerne om hvem som hadde vunnet den første ordstriden.

I begge debattene ble Trump anklaget for ikke å være konservativ nok, og for å lefle med hovedmotstanderen Hillary Clinton fra Det demokratiske partiet.

Selv gjorde Trump et poeng av at Clinton hadde kommet i bryllupet hans - etter at han hadde donert penger til en av hennes stiftelser.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram