Trump: - Marco har hatt en tøff kveld, men han har alltid vært en lettvekter

Trump den store supertirsdag-vinneren, Cruz med to viktige seire.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOUISVILLE/OSLO (Dagbladet): Donald Trump (69) er som forventet den store vinneren på republikansk side i de tolv supertirsdag-delstatene, mens Ted Cruz noterer seg for seire i hjemstaten Texas og - relativt overraskende - Oklahoma.

Trump har vunnet i Georgia, Alabama, Massachusetts, Tennesse, Virginia, Vermont og Arkansas. Marco Rubio vant i Minnesota, men da Trump entret scenen for en pressekonferanse i Palm Beach i Florida kl. 03.40 norsk tid var Rubio fortsatt seierløs, og det lot ikke Trump passere.

- Marco har hatt en tøff kveld, men han har alltid vært en lettvekter, sa Trump.

I Texas kjemper Rubio nå for å komme over 20 prosent. Havner han under, får han ingen av delegatene i delstaten hvor det er flest i potten.

Trump vs Clinton Trump leder også i Vermont, men der har John Kasich gitt Trump såpass hard kamp at det enn så lenge for jevnt til å utrope en vinner. Fra scenen i Palm Beach gratulerte Trump Cruz med seirene i Texas og Oklahoma. Så rettet han oppmerksomheten mot Hillary Clinton.

NATTAS VINNER: Donald Trump. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NATTAS VINNER: Donald Trump. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hun sier hun skal gjøre USA helt igjen. Jeg vet ikke hva hun mener med det. Det må være bedre å gjøre USA «great again».

69-åringen svarte på en rekke spørsmål fra pressen, og sa blant annet at han vil lykkes med å samle det republikanske partiet.

- Jeg har fått inn nye velgergrupper. Jeg skaper et større parti, og vil klare å samle det. Bare se på statene hvor jeg har vunnet i kveld, sa Trump. 

Han kalte seg selv en «sunn fornuft-konservativ», og lovet at han skulle sørge for at Apple produserer Iphone-telefoner og datamaskiner i USA, ikke Kina, hvis han kommer til makta.

- Dette har vært en utrolig tid for meg. Jeg har lært mye. Jeg skal samle det republikanske partiet, og da er det ingen som kan stoppe oss, sa Trump, som ble presentert av en tilsynelatende litt beklemt New Jersey-guvernør Chris Christie.

Cruz ba Rubio trekke seg I sin seierstale fra Redneck Country Club i Houston i Texas ga Ted Cruz uttrykk for at han nå er kandidaten som kan stoppe Trump.

- Det vil være en katastrofe for konservative og det republikanske partiet om Trump vinner, sa han og ba i praksis konkurrenten Rubio om å trekke seg.

- Hvis det blir en én mot én-kamp, kan vi vinne, sa han.

AMPERT: Det var dårlig stemning mellom Trump-tilhengerne og et stort antall demonstranter i Louisville, Kentucky. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AMPERT: Det var dårlig stemning mellom Trump-tilhengerne og et stort antall demonstranter i Louisville, Kentucky. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han siterte også både Roosevelt og Kennedy, og kritiserte Trump for hans tidligere støtte til demokratene.

Cruz er for øvrig om mulig enda dårligere likt enn Trump i de etablerte delene av partiet. Sør-Carolina-senator Lindsey Graham, som støttet Jeb Bush etter at han selv ikke klarte å etablere seg som presidentkandidat, sa i forrige uke at et valg mellom Trump og Cruz vil være som å velge mellom å bli skutt eller å ta gift. I natt norsk tid sier Graham til CBS at partiet «kanskje må samle seg om Cruz».

- Jeg kan ikke tro at jeg sier det, sier han.

Trump ser også ut til å bevege seg noe mot sentrum. Pengemarkedene gir ham nå 84 prosent sjanse til å vinne. Rubios sjanse har sunket til ni prosent, mens Cruz ligger på fem prosent.

Kjeklet med demonstranter Donald Trump følte seg for øvrig tilsynelatende så trygg på at han ville gjøre det bra i supertirsdag-delstatene i sør, at han brukte dagen i Ohio og Florida, som avholder valg 15. mars, og i Louisville i Kentucky, hvor det er valg førstkommende lørdag. I Kentucky lot han seg flere ganger avbryte av demonstranter. Hver gang pekte han på dem, og ropte «Få dem ut! Få dem ut nå!» til stor jubel fra tilhengerne.

- Ikke skad dem, da. Pressen liker ikke at jeg oppfordrer til det. Kast dem ut! sa han.

Etter valgmøtet samlet demonstrantene seg utenfor arenaen, og det ble ampert mellom dem og enkelte Trump-tilhengere.

300-grensa Et av nattas store spørsmåler har vært om Donald Trump kan klare å ta 300 av de 595 republikanske delegatene som står på spill. I skrivende stund ser det ut til at han havner noe under.

- Jo nærmere han kommer 300, jo mer er nominasjonskampen over, sa tidligere stabssjef for George W. Bush Karl Rove til Fox News tidlig på kvelden. 

Også Alf Tomas Tønnessen, førsteamanuensis i amerikansk kulturkunnskap ved Høgskolen i Volda og president i American Studies Association of Norway, mener 300 delegater i natt kan være en slags magisk grense.

SKUFFET LITT: Bernie Sanders. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKUFFET LITT: Bernie Sanders. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Trump må ikke få en ledelse på over 300 delegater, som er cirka halvparten. Da blir den såpass stor at det ikke er plass til mer enn en motkandidat, sier Tønnessen.

På demokratisk side ble det som forventet en stor kveld for Hillary Clinton.

HENGER MED: Ohio-guvernør John Kasich gjorde det ok i Vermont, men vant ikke. Foto: Brian Cahn / Zuma Press / NTB scanpix
HENGER MED: Ohio-guvernør John Kasich gjorde det ok i Vermont, men vant ikke. Foto: Brian Cahn / Zuma Press / NTB scanpix Vis mer