Trump: - Obama er en svært god mann

Roser Barack Obama etter å ha tilbrakt halvannen time med den avtroppende presidenten i Det ovale kontor. 

MØTTES FOR FØRSTE GANG: President Obama inviterte den nyvalgte presidenten Donald Trump til Det hvite hus for første gang. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tonen var plutselig god mellom de to mennene som fram til valget ikke sparte på kruttet i omtalen av hverandre. Mens Obama beskrev møtet som utmerket, sier Trump at han ser fram til å få råd fra den avtroppende presidenten.

Obama sa blant annet at han de kommende to månedene vil jobbe for å sørge for at presidentskiftet går så smidig som mulig.

– Vi vil nå gjøre det vi kan for at du skal lykkes. For lykkes du, så lykkes landet, sa Obama.

Trump omtalte Obama som «en svært god mann», og sa at han ser fram til videre samarbeid med presidenten i framtida.

DETTE PRIORITERTER HAN: Da den kommende presidenten, Donald Trump, besøkte Det hvite hus dagen etter valget, fikk han spørsmål om hva han vil prioritere først som president. Her er svaret. Video: CNN Vis mer

Skapte tvil

Lenge før han ble valgt til Republikanernes presidentkandidat, gikk Trump i 2011 hardt ut mot Obama. Forretningsmannen stilte spørsmål ved hvorvidt Obama faktisk var født i USA.

Det hele endte med at Obama la fram fødselsattesten sin, og på korrespondentmiddagen i Washington samme år gjorde han narr av Trump.

– Ingen er mer fornøyd med at vi kan legge dette bak oss enn Donald. Det er fordi han endelig kan gå tilbake til å fokusere på sakene som betyr noe. Som for eksempel, var månelandingen juks?, sa Obama.

Ordvekslingen har fortsatt i løpet av valgkampen, og i august anklaget Trump Obama for å være grunnleggeren av ekstremistgruppa IS.

Samarbeid

Torsdag så det ut til at de to mennene hadde lagt uenighetene bak seg, i det minste offentlig.

Møtet skulle egentlig bare vare i ti til femten minutter, ifølge Trump.

– Hvis det hadde vært opp til meg, kunne møtet ha vart mye lenger, sa den påtroppende presidenten til pressen i etterkant.

Samtidig som Obama og Trump snakket, hadde førstedame Michelle Obama og Trumps kone Melania et eget møte.

– Michelle har hatt muligheten til å møte den kommende førstedamen, og de hadde en flott samtale. Vi vil forsikre oss om at de føler seg velkomne her, sa Obama.

– Fantastisk

Etter besøket i Det hvite hus gikk turen videre for Trump til et møte med Paul Ryan, republikanernes leder i Representantenes hus.

– Jeg tror vi kommer til å gjøre noen virkelig praktfulle ting for det amerikanske folk, sa Trump etter å ha møtt mannen som besitter den mektigste posisjonen i Kongressen.

Trump gjentok at noen av de viktigste sakene for han i løpet av presidentperioden kommer til å handle om innvandring, landets helsevesen og jobbskaping.

Den påtroppende presidenten sa at det var en ære å møte Ryan, mens Ryan kalte møtet for «fantastisk og produktivt».

(NTB)