Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump: - Trist

Familien, toppolitikere og idrettsstjerner krever rettferdighet etter at George Floyd døde som følge av politivold.

OPPRØR: Folk i Minneapolis fortsetter å demonstrere etter at George Floyd døde etter å ha blitt brutalt pågrepet av politiet. Video: AP Vis mer

President Donald Trumps røst var til en forandring blant de mer moderate da han onsdag kommenterte den fatale pågripelsen som mandag kveld kostet afroamerikanske George Floyd livet.

- En veldig, veldig trist hendelse, sa USAs president.

Hans rival i det forestående presidentvalget, Joe Biden, uttrykte seg sterkere.

- Systematisk urettferdighet

- Dette er en del av en inngrodd, systematisk syklus av urettferdighet som fortsatt eksisterer i dette landet, sa mannen som setter sin lit til at afroamerikanske velgere skal gi ham seieren i presidentvalget.

I BRANN: En bildelforretning står i brann nær en politistasjon i Minneapolis under opptøyene i Minnesota natt til torsdag.Foto: NTB Scanpix/Stephen Maturen/Getty Images/AFP
I BRANN: En bildelforretning står i brann nær en politistasjon i Minneapolis under opptøyene i Minnesota natt til torsdag.Foto: NTB Scanpix/Stephen Maturen/Getty Images/AFP Vis mer

Kommentarene fra de to rivalene var ikke nok til å roe gemyttene. Heller ikke at politimannen som forårsaket George Floyds død og tre andre politifolk fikk sparken tirsdag.

Natt til torsdag fortsatte opptøyene i Minneapolis for andre natt på rad, med plyndring av butikker, en forretning i brann og hundrevis av rasende demonstranter i gatene.

Demonstrasjonene har spredd seg til andre byer, som Memphis og Los Angeles.

Venter på rapport

- Vi skal se på det, sa Donald Trump ifølge CBS Minnesota, da han fikk spørsmål om politifolkene som var involvert i hendelsen bør stilles for retten.

- Vi skal få en rapport imorgen når vi kommer tilbake, og vi vil få en full rapport men en veldig trist dag, fortsatte han.

Utpå kvelden onsdag tvitret Trump om saken.

- Jeg har bedt om at denne etterforskningen må gjøres hurtig og verdsetter høyt alt arbeid som gjøres av lokalt politi. Min deltakelse til George's familie og venner. Rettferdigheten vil skje fyllest!, skrev Trump.

- Et mord

I gatene reagerte folk med fullt raseri.

- Still politiet for retten! Ingen rettferdighet, ingen fred!, ropte demonstrantene taktfast under voldsomme demonstrasjoner i Minneapolis onsdag.

BRANT FLAGG: Det har vært heftige protester i gatene etter at George Floyd mistet livet i politivold på mandag, som her i Los Angeles. Foto: NTB Scanpix/Agustin Paullier/ AFP
BRANT FLAGG: Det har vært heftige protester i gatene etter at George Floyd mistet livet i politivold på mandag, som her i Los Angeles. Foto: NTB Scanpix/Agustin Paullier/ AFP Vis mer

- De skulle være der for å gjøre sin plikt og beskytte, og jeg så ikke at en eneste av dem løfte en finger, sa Tera Brown, et av George Floyds søskenbarn, om politifolkene som var der da han døde.

- Det jeg så var drap, sa hun på CNN, og krevde at de må stilles for retten.

«Skjønner dere NÅ!!??!!??»

Basketballstjernen LeBron James er blant idrettsstjernene som har vist sitt sinne og sin støtte til de rammede av politivolden.

«Skjønner dere NÅ!!??!!?? Eller er det fortsatt uklart for dere??» spurte han på Instagram, mellom to bilder:

Det ene viser politioffiseren med det fatale kneet mot George Floyds hals, det andre Colin Kaepernick, fotballstjernen som har fått kritikk fra blant annet Donald Trump for å gå ned på kne når den amerikanske nasjonalsangen spilles.

- Bør tiltales

Minneapolis' ordfører Jacob Frey har fra starten av uttrykt seg sterkt mot politivolden som førte til Floyds død, med følelsesladde opptredener i mediene.

Onsdag sa han ifølge nyhetsbyrået AP at den politimannen bør tiltales for drap.

- Jeg har kjempet med, mer enn noe annet de siste 36 timene, et fundamentalt spørsmål: Hvorfor er ikke mannen som drepte George Floyd i fengsel, sa Frey.

Byens afroamerikanske politisjef Medaria Arradondo har kjempet mot rasisme i politikorpset, men må innse at han fortsatt har en jobb å gjøre.

- Opptre respektfullt, formante han demonstrantene, heller ikke det til noen nytte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!