Presidentvalget 2020

Trump: - Vi kommer til å vinne

USAs avtroppende president Donald Trump hevder at han gjør store fremskritt og at resultatene fra valget kommer neste uke.

BIDEN UTPEKT SOM VINNER: De fleste er enige om at Demokratenes Joe Biden har vunnet presidentvalget - unntatt Trump-leiren. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB
BIDEN UTPEKT SOM VINNER: De fleste er enige om at Demokratenes Joe Biden har vunnet presidentvalget - unntatt Trump-leiren. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trump skriver på Twitter tirsdag ettermiddag at resultatene fra valget vil begynne å komme inn neste uke, og at de gjør store framskritt – det til tross for at Demokratenes Joe Biden allerede er utropt som vinner med 279 valgmenn av en rekke medier, blant dem den amerikanske tungvekteren CNN og tallfirmaet Decision Desk HQ, som Dagbladet samarbeider med.

Det kreves 270 valgmenn for å vinne presidentvalget i USA.

- Vi kommer til å vinne, skriver Trump i en Twitter-melding.

Erkjenner ikke tapet

Trump har ennå ikke erkjent tapet, og han har varslet flere søksmål for å beholde plassen i Det hvite hus. Blant annet har han bedt om omtelling og forkasting av stemmer.

Natt til søndag kom også nyheten om nok et søksmål fra Trump-leiren, denne gangen rettet mot fylket Maricopa i Arizona.

Søksmålet hevder at ansatte ved valglokaler i fylket ikke varslet velgerne når stemmemaskinen registrerte at de hadde valgt flere kandidater enn tillatt.

Trump-leiren har så langt ikke lagt fram noen bevis for at det har foregått valgfusk under det amerikanske valget.

LANGET UT: Her viste USAs avtroppende president Donald Trump seg offentlig for første gang siden valgnatta. Foto: AP Vis mer

- En «wannabe»-diktator

I et internt brev ber USAs justisminister William Barr de føderale påtalemyndigheten om å «undersøke omfattende anklager om avvikende stemming og stemmetelling før valgresultatet vedtas». Brevet er gjengitt av både Washington Post og NBC.

Barrs oppfordring kommer etter at Trump-administrasjonen har bedt justisdepartmentet om å etterforske anklager om valgfusk.

Barr bryter med departementes tradisjon om å ikke etterforske valgutfall før det endelige resultatet er vedtatt.

- Slik en passiv og forsinket håndheving kan føre til situasjoner hvor valgfusk realistisk sett ikke kan omgjøres, skriver justisministeren i brevet, ifølge flere amerikanske medier.

Flere demokrater har reagert sterkt på Barrs beslutning om å etterforske anklagene om valgfusk. Senator Elizabeth Warren kaller ham korrupt og skriver på Twitter at han bør slutte å følge beskjedene til en «wannabe»-diktator.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer