Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump: - Vi må stoppe dem i å fylle sinnet med hat og intoleranse

Presidenten går hardt ut mot Qatar, som «finansierer terror på et svært høyt nivå».

HARDT UT MOT QATAR: Donald Trump gikk hardt ut mot Qatar under sin pressekonferanse med Romanias president Klaus Iohannis. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix
HARDT UT MOT QATAR: Donald Trump gikk hardt ut mot Qatar under sin pressekonferanse med Romanias president Klaus Iohannis. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Donald Trump holdt like før klokka 21 norsk tid en felles pressekonferanse sammen med Romanias president Klaus Iohannis, som han har på besøk.

Under talen gikk Trump svært hardt ut mot Qatar, som den siste uka er blitt isolert av andre land i Midtøsten.

TOMME BUTIKKHYLLER: Varene ved flere matbutikker i Qatars hovedstad Doha har tomme hyller tirsdag 6. juni, etter at en rekke land har kuttet de diplomatiske båndene til den lille nasjonen. Video: AP DV /CNN. Vis mer

- Qatar har historisk finansiert terror på et svært høyt nivå. Vi måtte stoppe denne finansieringen, sa presidenten.

- Må stoppe drepingen

Trump sa han i samråd med utenriksminister Rex Tillerson og sine generaler besluttet å sende en klar beskjed til golfstaten.

- Jeg oppfordrer alle land til å gjøre det samme - stoppe dem i å fylle sinnet med hat og intoleranse. Vi må stoppe drepingen, sa han.

Trump benyttet også anledningen til å rose Saudi-Arabia, som har gått i bresjen i isoleringen av Qatar.

Presidenten stadfestet videre at USA er forpliktet til å følge Natos artikkel 5, som sier at et angrep på et medlemsland er å anse som et angrep på hele alliansen.

HØRING: Tidligere FBI-direktør James Comey vitnet i Senatet. Her snakker han om forvirringen rundt sparkingen av ham, og om hvorfor han tok notater under møte med presidenten. Video: CNN Vis mer

Knapp om Comey

På spørsmål fra pressen om eks-FBI-sjef James Comeys vitnemål for Senatet i går, ville presidenten ville ikke svare utdypende.

- Det fins ingen sammensvergelse, ingen hindring. Han har lekket, sa Trump.

- Comey bekreftet mange ting jeg har sagt og mange ting var ikke sant, sa han - og hoppet til andre temaer.

- Nord-Korea er et stort problem. Midtøsten er et stort problem, sa han, og roste Iohannis for Romanias samarbeid, særlig i Nato.

Under høringen i går fortalte Comey, som fikk sparken 9. mai, om sitt forhold til Trump, og sa bl.a. at han tok notater under møter med presidenten, i tilfelle han skulle lyve.

- Kjenner knapt mannen

Trumps advokat Marc Kasowitz slo deretter tilbake med en uttalelse der han anklaget Comey for ulovlige lekkasjer. Han sa også at eks-FBI-sjefen selv under høringen bekreftet at Trump selv ikke var under etterforskning for angivelig samarbeid med russerne.

Presidenten sa på pressekonferansen at han «100 prosent» ville ha forklart seg under ed, og avviste at han noensinne har krevd at Comey bekreftet sin lojalitet.

- Jeg kjenner knapt mannen, sa han.

Hele Norges coronakart