Trump: - Vinner lett

President Donald Trump viser seg offentlig for første gang siden valgnatta.

LANGET UT: President Donald Trump gikk hardt ut mot valgresultatet under en pressekonferanse i Det hvite hus, natt til fredag. Foto: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

WASHINGTON / PHILADELPHIA / OSLO (Dagbladet): Det var varslet at presidenten skulle holde pressekonferanse klokka 00.30, men han var noen minutter sein. Klokka 00.46 inntar Trump podiet i presserommet i Det hvite hus.

Han sier at han vil gi velgerne en oppdatering på valget.

- Hvis du teller de lovlige stemmene, vinner jeg lett. Teller du de ulovlige stemmene, kan de prøve å stjele valget fra oss, hvis du teller stemmene som kom inn seint. Vi ser nøye på det. Mange stemmer kom inn seint.

Torsdag gjentok Trump flere påstander om valgfusk. Han kom ikke med noen dokumentasjon som kan bevise påstandene, skriver nyhetsbyrået AP. Også CNN melder at det ikke ble lagt fram ett eneste bevis på valgfusk.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Latterlige

Trump påpeker og skryter også av at han har vunnet vippestatene Florida, Iowa og Ohio. Videre snakker presidenten om meningsmålinger rett i forkant av valgdagen, som viste en Biden-ledelse i flere vippestater.

- Vi har vunnet med historiske tall. Meningsmålingene har bevisst tatt feil. Tallene var latterlige. De har spådd en demokratisk bølge, det var falskt. Det var gjort for å undertrykke, men det ble en rød bølge.

Han kaller meningsmålingene for «falske» og hevder de ble laget for å skape en illusjon av momentum for Joe Biden.

- De er hva man kaller undertrykkelses-målinger og det har aldri blitt brukt i den grad som det har blitt brukt i dette valget, sier presidenten.

Trump påpeker at Demokratene styrer flere av vippestatene der det ennå ikke er kåret en vinner. Han sier at han forutså hvor urettferdig valget ville bli, og viser til at han har snakket om poststemmer lenge.

- Det har virkelig ødelagt systemet vårt. Det er et korrupt system. Det gjør folk korrupte, selv om de ikke er det naturlig. Det er for lett. De vil finne ut hvor mange stemmer de trenger, og så ser det ut til at de klarer å finne dem. Vi kunne se dette på valgkvelden. Vi lå langt foran i Nord-Carolina, og vi er fortsatt langt foran, men ikke like med mye. De finner plutselig poststemmer.

Vil beskytte valgets integritet

Det var for øvrig ventet at stemmene i Bidens favør ville tikke inn ettersom poststemmene ble talt opp. Er du Demokrat, var det overveiende sannsynlig at du ville avlegge din stemme via posten. Er du Republikaner, var det overveiende sannsynlig at du ville stemme som vanlig på valgdagen.

I noen stater fikk man begynne å telle poststemmer før valgdagen, mens i andre måtte man vente til valgdagen kom. Det er også ulike regler for når stemmene måtte postlegges.

Videre viser Trump til den tidlige ledelsen i Pennsylvania og Georgia, som seinere ble redusert drastisk.

- De kommer og kommer og de finner de over alt, sier han om poststemmer.

Trump sier de er på vei til å vinne Arizona, hvor Biden foreløpig har en liten ledelse.

- Vårt mål er å beskytte valgets integritet, vi vil ikke tillate korrupsjonen å stjele et så viktig valg. Vi vil ikke la noen stilne våre velgere, sier han og fortsetter:

- Dette er et tilfelle hvor de prøver å stjele et valg. De prøver å rigge et valg. Vi kan ikke la det skje. Detroit og Philadelphia, de to mest politisk korrupte stedene noe sted i vårt land, kan ikke være ansvarlige for å konstruere utfallet av et viktig presidentvalg.

UTTALER SEG: Joe Biden gjorde en opptreden og kommenterte den siste utviklingen i valget torsdag 5. november. Video: AP/NTB Vis mer

Biden leder

På DDHQ sin oversikt står Donald Trump nå med 214 valgmenn mot demokraten Joe Biden sine 253. Det kreves 270 valgmenn for å vinne valget. Ingen har blitt erklært vinner av valget ennå.

Det er knyttet stor spenning til flere stater der det er særlig tett mellom de to kandidatene, for eksempel Pennsylvania.

Under pressekonferansen nevner også Trump de mange søksmålene som Trump-kampanjen har gått til de siste døgnene.

- Stemmene må være inne før valgdagen, gjentar han.

Han hevder demokratene aldri hadde tro på at de ville vinne valget, og det var derfor de ønsket bruk av poststemmer, hvor det ifølge Trump er «mye juks og svindel». Trump har lenge forsøkt å så tvil om poststemmer, uten å kunne vise til skikkelige bevis.

Presidenten kaller også tellingen i Pennsylvania for korrupt.

INNEN FREDAG: Pennsylvanias innenriksminister Kathy Boockvar opplyste på en pressekonferanse at resultatene fra staten kan komme i løpet av fredag. Foto: AP Vis mer

Rettstvister

Trump oppfordrer motkandidaten Joe Biden til å slutte seg til kravet om at bare lovlige stemmer skal telle.

- Vi kan begge erklære seier i stater, men til slutt tror jeg en dommer må avgjøre, sier Trump, og hevder at saken kan gå til landets øverste domstol.

Presidenten leser opp fra manus og vil ikke svare på spørsmål. Han har en nedtonet stil mens han holder talen.

- Det kommer til å bli mange rettstvister, understreker Trump flere ganger.

Republikansk eks-senator reagerer

Republikaneren Rick Santorum, som tidligere satt i Senatet og nå er kommentator på CNN, reagerer voldsomt på presidentens uttalelser.

- Ingen republikansk folkevalgt vil stille seg bak denne uttalelsen. Det er noe av den de kan stille seg bak, fordi det reflekterer sannheten. Men store deler av denne uttalelsen var ikke saklig, til tider agiterende, og noe presidenten i USA eller andre folkevalgte ikke bør si hvis ikke de har bevis som kan dokumentere det, sier Santorum i CNNs direktesending.

Santorum deltok i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat i 2012.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer