Trump: - Vurderer seriøst å stille til valg igjen

I sitt første intervju med et stort nyhetsnettverk siden han forlot Det hvite hus, sier USAs tidligere president Donald Trump at han seriøst vurderer å stille til valg igjen i 2024.

VURDERER Å STILLE: USAs tidligere president Donald Trump har hintet om å stille til valg igjen i presidentvalget i 2024 tidligere, men nå er han klar i sin tale. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, FOX News. Vis mer
Publisert

- Jeg ser veldig seriøst på det, utrolig seriøst, sier Trump til Fox News-verten Sean Hannity i sitt første store TV-sendte intervju siden han forlot Det hvite hus 20. januar, sendt natt til tirsdag norsk tid.

Han sier at han studerer ideen om å stille til valg igjen i presidentvalget i 2024, men vil foreløpig ikke forplikte seg til planene.

- Fra et juridisk ståsted vil jeg ikke snakke mer om det helt ennå, det er litt for tidlig, sier han – uten å utdype hva det juridiske innebærer.

Trump står i hvert fall overfor to rettslige utfordringer:

  • Han og hans organisasjon Trump Organization etterforskes av statsadvokat Cyrus Vance på Manhattan i New York, angivelig for skatte- og forsikringskriminalitet, ifølge New York Times.
  • Trump etterforskes også av påtalemyndigheten i Fulton County i Georgia, for en telefonsamtale mellom ham og valgansvarlig i delstaten, Brad Raffensperger, 2. januar, da han forsøkte å presse Raffensperger til å «finne 11 780 stemmer», slik at han fikk flere stemmer enn Biden i Georgia i presidentvalget.
BIDEN OM TRUMP: Joe Biden holdt sin første offisielle pressekonferanse som president i USA, og fikk spørsmål om tidligere president Donald Trump. Video: AP. Vis mer

- Har fantastiske tall

Også på den årlige CPAC-konferansen i regi av American Conservative Union (ACU) i februar, hintet Trump om å stille til valg igjen. Men Trump framhever nå at han har «fantastiske tall» og er mer populær enn før presidentvalget i 2020, ifølge ham selv.

- Ingen president har vært i nærheten av slike tall før. Populariteten er større nå enn dagen før presidentvalget. De (folket) ser hvor dårlig situasjonen er ved grensene. De ser at våpnene deres, det andre grunnlovstillegget (retten til å holde og bære våpen som står sterkt i USA, journ.anm.), er i ferd med å bli tatt fra dem. Skattene og utgiftene går opp, og jobber vil forsvinne, sier den tidligere presidenten.

Migrasjonspresset mot USAs sørlige grense har blitt en av president Joe Bidens største utfordringer så langt i presidentskapet. Antall migranter økte kraftig i Trumps siste år i Det hvite hus, men har vokst ytterligere under Biden, skriver NTB.

Biden har imidlertid pekt på at man opplevde liknende bølger i 2019 og 2020.

- Hva savner du mest med å være i Det hvite hus? spør Hannity.

- Det jeg savner mest, er å hjelpe folket. Det er derfor jeg gjorde det. Dette har vært traumatisk. Jeg hadde et flott liv og ingen problemer (før jeg ble president), men nå går folk etter meg uansett hva jeg gjør. Det er ondskapsfullt, forferdelig. Men vet du hva? Jeg gjorde det fordi jeg elsker å hjelpe.

RIVES: Trump Plaza Casino i Atlantic City ble revet etter å ha gått konkurs i 2014. En annen investor kjøpte bygget i 2016. Se sprengingen her. Video: AP Vis mer

Vil drive valgkamp for partiet

Trump har tidligere sagt at han vil hjelpe Republikanerne med å vinne tilbake makten i Kongressen, der de har mistet både presidenten og flertallet i begge kamre. Han har forpliktet seg til å hjelpe de valgte republikanerne i Representantenes hus og Senatet i mellomvalget i 2022, og gjentar dette budskapet i Fox News-intervjuet.

- Jeg vil bistå med folkemøter og samtaler. Nesten alle jeg gir min støtte til, vinner, sier han.

- Hvis du stilte igjen, og vant, hva ville du gjort annerledes? spør vert Hannity.

- Da jeg ble president, ble jeg truffet av «tullete» Russland-etterforskninger. Jeg har kjempet mot etterforskninger i fem år. Virkelig, nesten siden dagen jeg ble viet inn. Det var etterforskninger initiert av Demokratene, sier Trump – og mener spetakkelet gjorde det «umulig å forhandle med Russland».

- Å komme overens med land som Russland og Kina er en god ting, ikke en dårlig, sier Trump, men mener dette altså ikke lot seg gjøre som følge av etterforskningene.

Trump har hele tiden ment at Russland-etterforskningen var et korstog mot ham, og omtalte spesialetterforsker Robert Mueller på den mest nedlatende måte som president. Mueller søkte å avdekke bånd mellom Trumps medarbeidere og Russland i presidentvalget i 2016, men lyktes ikke å finne fellende bevis mot ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer