Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump-administrasjonen anker innreiseforbud til Høyesterett. Mener forbudet må få tre i kraft umiddelbart

ANKER: Donald Trump og hans administrasjon tar innreiseforbudet inn for Høyesterett. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix
ANKER: Donald Trump og hans administrasjon tar innreiseforbudet inn for Høyesterett. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sent torsdag kveld amerikansk tid anket Trump-administrasjonen sitt omstridte reiseforbud inn for Høyesterett, skriver CNN.

Forbudet ble stoppet av føderale domstoler i Hawaii og Maryland i mars. Trump-regjeringen anket,

Vil iverksette innreiseforbudet umiddelbart

Ankedomstolen i Maryland slo i forrige uke fast at innreiseforbudet, som skal stanse utstedelse av nye visum til borgere fra seks overveiende muslimske land, trolig bryter med grunnloven fordi forbudets primære mål er å ramme muslimer, og opprettholdt dermed kjennelsen.

I kjennelsen står det at forbudet «påberoper seg rikets sikkerhet på et vagt vis, men bygger på religiøs intoleranse». Med 10 mot 3 stemmer kom retten fram til at forbudet er grunnlovsstridig.

Trump-administrasjonen argumenterer nå for at de bør få lov til å iverksette innreiseforbudet umiddelbart, mens Høyesterett vurderer saken.

- Vi har bedt Høyesterett høre denne viktige saken og er sikre på at president Trumps presidentordre er godt innenfor hans rettmessige autoritet til å sørge for at nasjonen er trygg og beskytte våre samfunn fra terrorisme, sier talsperson for Justisdepartementet, Sarah Isgur Flores.

- Presidenten trenger ikke slippe inn folk fra land som støtter eller skjuler terrorisme, fram til han bestemmer seg for at de kan bli undersøkes skikkelig og ikke er en trussel mot sikkerheten i USA.

Innreiseforbudet

Forbudet innebærer at reisende fra Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen ikke får komme inn i landet i 90 dager mens USA innfører strengere regler.

Trumps nye presidentordre kom 6. mars og inkluderte innreiseforbud mot seks overveiende muslimske land, ikke sju som sist gang. Irak, som var med på lista i den første presidentordren med innreiseforbud, var fjernet fra lista.

Innreiseforbudet innebærer også stans i USAs flyktningprogram i 120 dager.

Trumps opprinnelige og mer omfattende innreiseforbud ble stanset av en domstol i Seattle 4. februar. Det hvite hus tapte ankesaken den gang, men anket ikke videre til høyesterett.

Hele Norges coronakart