Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump-administrasjonen vil forby politisk ladde ord i budsjettdokumenter. Disse ordene skal forbys

Ord som «bevisbasert», «transkjønnet» og «foster» må unngås

VIL FORBY ORD: Donald Trumps administrason, ved helseminister Tom Price, vil ifølge Washington Post forby ladde ord i budsjettdokumenter. Foto: AP Photo / J. Scott Applewhite / NTB scanpix
VIL FORBY ORD: Donald Trumps administrason, ved helseminister Tom Price, vil ifølge Washington Post forby ladde ord i budsjettdokumenter. Foto: AP Photo / J. Scott Applewhite / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere reagerer på at Trump-administrasjonen vil forby ord som «transkjønnet», «mangfold», «foster» og «vitenskapelig basert» i budsjettdokumentene for 2019.

De tre andre ordene de vil forby det amerikanske folkehelseinstituttet CDC å bruke i sine budsjettdokumenter for neste år er «sårbare», «rettigheter» og «bevisbasert», skriver Washington Post.

- Det er ufattelig farlig å forby CDC om å snakke om ting som er avgjørende for amerikaneres helse, sier Dana Singiser i organisasjonen Planned Parenthood.

«Latterlig»

Hun understreker at man ikke kan bekjempe Zikaviruset og forbedre kvinners og fostres helse, om du ikke kan bruke ordet «foster».

- Og du må kunne snakke om «vitenskap» og «bevis» om du skal forske på smittsomme sykdommer som ebola, sier Singiser.

I en uttalelse fra organisasjonen hun jobber for heter det:

«Det er klarere enn noensinne: Denne administrasjonen har foraktet kvinners helse, LHBT-personer og vitenskap siden dag én»

De får støtte av den demokratiske senatoren Kamala Harris som kaller forbudet «rett og slett latterlig».

- Svært farlig

Mara Keisling, leder for National Center for Transgender Equality, er ikke overraskende meget irritert.

- Å late som transkjønnede personer ikke eksisterer, og å tillate at denne løgnen infiserer folkehelseforskning og forebygging er irrasjonelt og svært farlig. Trump-administrasjonen er full av farlige vitenskapsfornektere som ikke har bør komme nær det amerikanske folkehelsesystemet, som CDC, sier Keisling.

Sjef for American Association for the Advancement of Science, Rush Holt, sier det på følgende måte:

- Her er et ord som fremdeles er tillat: Latterlig.

The New York Times har også omtalt saken, og de skriver at de har fått bekreftet deler av det Washington Post formidler. Men enkelte har antydet at det ikke dreier seg om et forbud, men mer anbefalinger om å unngå enkelte ord for enklere å få gjennom budsjettet.

- Det er absurd og orwelliansk. Det er idiotisk og orwelliansk, men de sier ikke noe om å ikke bruke ordene i rapporter, artikler eller vitenskapelige publikasjoner eller noe annet CDC gjør. De sier at du ikke skal bruke ordene når du ber om penger, fordi det vil skade deg. Det handler ikke om å sensurere hva CDC kan si til den amerikanske offentligheten. Det handler om en budsjettstrategi for å bli finansiert, sier kilden, som ønsker å være anonym.

- Feilframstilling

Ifølge CNN skal de forbudte ordene ha blitt presentert under et 90 minutter langt møte torsdag. Under møtet skal det også ha blitt presentert alternativer til noen av ordene som ikke lenger kan brukes.

Ord som «bevisbasert» og «forskningsbasert», kan byttes ut med følgende formulering, ifølge en kilde:

«CDC baserer sine anbefalinger på vitenskap vurdert sammen med samfunnsstandarder og ønsker».

Men påstandene om sensur av utvalgte ord blir avvist av talsperson for Helse- og omsorgsdepartementet, Matt Lloyd.

- Påstanden om at departementet har forbudt ord er en total feilframstilling av diskusjonen rundt budsjettformulerings-prosessen. Departementet vil fortsette å bruke de beste vitenskapelige bevisene tilgjengelig for å forbedre helsen til alle amerikanere, sier Lloyd.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!