Trump-administrasjonen vurderer å skille barn fra sine mødre på grensa til Mexico

Vil forhindre folk fra å legge ut på reisen mot grensa.

NYE FORSLAG: Donald Trumps administrasjon vurderer å ta i bruk nye tiltak på grensa mellom Mexico og USA. Foto: AP Photo / Pablo Martinez Monsivais / NTB scanpix
NYE FORSLAG: Donald Trumps administrasjon vurderer å ta i bruk nye tiltak på grensa mellom Mexico og USA. Foto: AP Photo / Pablo Martinez Monsivais / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump og hans administrasjon jobber kontinuerlig med å finne innstramingstiltak vedrørende innvandringspolitikken.

Over helga er det ventet at Trump vil komme med en ny presidentordre, som skal erstatte det mye omstridte innreiseforbudet, som fikk problemer da det ble behandlet i rettsapparatet.

Ifølge Reuters vurderer nå Sikkerhetsdepartementet nye tiltak på grensa til Mexico.

Skille mødre og barn

Ett av forslagene som ligger på bordet er å skille mødre og barn som krysser grensa fra hverandre.

Skulle de gjøre alvor av det de vurderer vil det si at de kan holde foreldre i varetekt inntil saken deres er avgjort. Barna vil tatt hånd om av Helsedepartementet og holdt i de «minst restriktive settinger», inntil de kan bli tatt hånd om av en slektning i USA eller en statsstøttet verge.

Trump ønsker en slutt på ordningen der de som krysser grensa får mulighet til å oppholde seg i USA mens de venter på at saken deres kommer opp.

- Reisen nordover er farlig, og det er for mange situasjoner der barn, som reiser med foreldre, slektninger eller smuglere, blir utnyttet, misbrukt eller mister livet, heter det i en uttalelse Sikkerhetsdepartementet har gitt Reuters.

- Med tanke på sikkerheten undersøker departementet hele tiden alternativer som få dem til å ikke legge ut på reisen over grensa.

- Galt

Ikke overraskende er det nye forslaget ikke noe som faller i god jord hos demokratene. Henry Cuellar fra Texas, hvis distrikt deler grense med Mexico, slakter forslaget.

- Å skille mødre og barn er galt. Her går vi bort fra grensesikkerhet og over til å bryte menneskerettighetene, sier Cuellar.

Forslaget blir altså kjent samtidig som det nærmer seg en ny presidentordre fra Trump på innreiseforbudet.

Ifølge Fox News kan en ny presidentordre komme så tidlig som mandag eller tirsdag.

Det har allerede kommet noen drypp om hva som skal være innholdet i den nye ordren. Nyhetsbyrået AP meldte tidligere denne uka at Irak ikke lenger vil stå på lista over land med midlertidig innreiseforbud.

Den endringen skal komme etter påtrykk fra utenriks- og forsvarsdepartementet, som ba Det hvite hus revurdere Iraks plass på lista med tenke på at landet er en viktig partner i kampen mot ekstremistgruppen IS.

Borgere fra seks andre land med overveiende muslimsk befolkning - Iran, Jemen, Libya, Somalia, Sudan og Syria - kommer fortsatt til å være omfattet av innreiseforbudet.

Har utsatt

Presidentordren skal også inneholde andre endringer sammenlignet med versjonen som ble stoppet i domstolene i februar.

Syriske flyktninger er ikke lenger utestengt på ubestemt tid, men er inkludert i den 120 dager lange generelle flyktningstansen.

Ifølge CNN skal Trump ha vært klar til å signere den nye ordren i forrige uke, men det ble utsatt etter at talen hans til Kongressen fikk mye positiv omtale.

- Vi vil at ordren skal ha sitt eget «øyeblikk», sa en person i Trump-administrasjonen.