Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump og valget i USA:

Trump advarer om juks ved stemmeurnene. Det får hans egne til å se rødt

- Denne måten å snakke på kommer ikke til å ta USA framover, og bør bli avskrevet. 

KONSPIRASJONER: Donald Trump hevder at presidentvalget i USA er rigget - at myndighetene og media har gått sammen om å få Hillary Clinton valgt. Men Trumps historie med konspirasjonsteorier er lang. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke advarte Donald J. Trump sine velgere mot den politiske eliten i USA, og deres påståtte samarbeid med pressen.

Nå sier presidentkandidaten at han frykter valgjuks, en påstand han utdypet under et valgstevne i Wisconsin-byen Green Bay.

- Så mange byer er korrupte, og stemmejuks er veldig, veldig vanlig, sa Trump til sitt publikum, ifølge Reuters.

- De kan til og med finne på å jukse ved stemmeurnene, la han til.

Frykter stemmer fra utlendinger

Videre viste han til forskning fra organisasjonen Pew Trust som har bedt om en oppdatering av systemet USA registrerer stemmer med.

Trump uttalte også at han fryktet at utenlandske statsborgere skulle stemme, noe som tidligere har blitt omtalt av Washington Post.

Landets valgordning har tidligere vært utsatt for kaos.

Et eksempel på dette inntraff i 2000 da George W. Bush slo demokraten Al Gore - dette på tross av at sistnevnte fikk flest stemmer.

Ifølge Associated Press er det også en lav tillit til valgsystemet blant republikanere.

Kun en tredjedel av disse velgerne har stor tiltro til at stemmene vil bli telt riktig, skriver nyhetsbyrået.

SLAKTER MOTSTANDERENS INNSATS: Trump sparer ikke på kruttet under sin første tale etter den andre presidentdebatten, 10. oktober. Video: CNN Vis mer

- Bør avskrives

Likevel har flere reagert på Trumps påstander om direkte valgjuks, deriblant lederen for Representantenes hus, Paul Ryan.

Han uttalte, ifølge Associated Press, at han hadde tiltro til valgsystemet, noe også flere andre republikanere har gjort.

- Denne måten å snakke på kommer ikke til å ta USA framover, og bør bli avskrevet. Ikke få folk til å fortvile, sier Jon Husted, en politiker innvalgt i Ohios delstatsmyndigheter, til LA Times.

Chris Ashby, advokat for det republikanske partiet, uttalte seg i lignende baner

- Når du sier at valget er fikset, så forteller du velgerne at stemmene deres ikke teller, sa Ashby og advarte mot potensielle opptøyer ved valgurnene overfor Reuters.

- Lite valgjuks

Nyhetsbyrået skriver at en stor mengde undersøkelser viser at valgjuks er ikke er spesielt utbredt i det moderne USA.

I en, vist til av BBC, fant en jusprofessor 31 tilfeller av identitetstyveri blant en milliard stemmer gitt mellom 2000 og 2014.

Kanalen viser også til Trumps anklager om at døde folk som regel stemmer på Demokratene.

Lloyd Hitoshi Mayer, professor ved Notre Dame-universitetet, sier at dette er beskyldninger som stort sett dukker opp ved hvert valg, men han hevder også at tallene er «veldig små».

Mange valgkretser

Mark Braden, som tidligere har sittet i ledelsen for Republikanernes nasjonale komité, sier at valgsystemet gjør valgjuks på nasjonalt nivå vanskelig å gjennomføre.

Dette blant annet fordi de enkelte statene gjennomfører valgene i samarbeid med lokale kommuner - noe som innebærer at det finnes 8000 valgkretser.

- Vårt system baserer seg på at den ene parten følger med på den andre. Vårt system baserer seg på lokal frivillighet. Vårt system har fungert veldig godt fordi folk er med hele veien i prosessen, uttaler Braden til Reuters.

Ligger bak Clinton

Uttalelsene fra Trump kommer på et tidspunkt der hans motkandidat Hillary Clinton leder på de fleste valgmålinger.

CNN har laget en gjennomsnittsmåling basert på de fire siste meningsmålingene gjennomført på nasjonal basis.

Ifølge målingen har Clinton støtte fra 47 prosent av amerikanere som sannsynligvis kommer til å gå til urnene innen den 8. november.

Til sammenligning har Trump 39 prosent, mens liberalistiske Gary Johnson og miljøpartikandidaten Jill Stein ligger på henholdsvis 7 og 2 prosent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!