Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump og Clinton

Trump advarte mot Weiner:
- En pervo og en «sleazeball»

Skandaleomsust demokrat utløste Clinton-gransking.

FBI: Trump starter sitt kampanjebesøk i New Hampshire med å nyheten om at Amerikansk FBI har bestemt seg for å ta opp etterforskningen rundt Hillary Clintons private eposter. Video: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg må åpne med en veldig viktig nyhet.

Slik startet Donald J. Trump sin tale foran jublende tilskuere i New Hampshire-byen Manchester i går.

Nyheten presidentkandidaten siktet til var at FBI hadde gjenåpnet granskingen av Hillary Clinton, og hvorvidt hun oppbevarte klassifisert informasjon på sin private epostkonto.

Dette kom, ifølge etterforskningsorganet, som følge av den urelaterte etterforskningen av demokraten Anthony Weiner - en mann Trump har advart mot flere ganger, blant annet ved kalle ham en pervo og en «sleazeball».

- Hillary Clinton har latt Anthony Weiner få tilgang til klassifisert informasjon i flere år. Hvem vet hva han har fått vite og hva han har fortalt andre, skrev Trump i en pressemelding.

Politisk stjerneskudd

Den sendte han i forbindelse med Weiners separasjon fra Huma Abedin.

Abedin har lenge vært en av Clintons nærmeste medarbeidere, og er blitt ansett som et av de fremste stjerneskuddene i Det demokratiske partiet.

Det samme gjaldt også hennes tidligere ektefelle. Weiner satt i den amerikanske kongressen fra 1999 til 2011.

Ved hvert valg fikk han minst 59 prosent av stemmene.

Så havnet et bilde som viste underlivet til en mann med «bulende underbukse» på New York-politikerens Twitter-konto.

AVKLEDD: Kongressmann Anthony Weiner skal ha mailet dette bildet av seg selv i bar overkropp til en ung kvinne. Foto: REUTERS/Biggovernment.com/SCANPIX
AVKLEDD: Kongressmann Anthony Weiner skal ha mailet dette bildet av seg selv i bar overkropp til en ung kvinne. Foto: REUTERS/Biggovernment.com/SCANPIX Vis mer

Skandaleomsust

Siden den gang har demokraten gått fra skandale til skandale.

Etter en innledende benektelsesfase tilbake i 2011, innrømmet Weiner å ha sendt nakenbilder til flere fremmede kvinner.

Han forsøkte så å komme tilbake til politikken. Dette som borgermesterkandidat i New York.

GIKK TIL SLUTT: Clinton-rådgiver Huma Abedin gikk god for Anthony Weiner under valgkampen for å bli borgemester i New York, til tross for ektemannens sexskandale. Nå har hun forlatt ham, etter skandale nummer tre. Foto: Eric Thayer / Reuters / Scanpix.
GIKK TIL SLUTT: Clinton-rådgiver Huma Abedin gikk god for Anthony Weiner under valgkampen for å bli borgemester i New York, til tross for ektemannens sexskandale. Nå har hun forlatt ham, etter skandale nummer tre. Foto: Eric Thayer / Reuters / Scanpix. Vis mer

- Jeg angrer fremdeles. Jeg har betalt en svært høy pris, men jeg er fremdeles opptatt av de samme tingene som jeg var som konkressmann. Jeg beklager veldig overfor de jeg har skuffet, sa Weiner den gang.

Forsøket hans ble imidlertid mislykket, blant annet grunnet avsløringer om at han hadde hatt samtaler en «svært eksplisitt seksuell karakter» med en 22 år gammel kvinne - også etter at han trakk seg fra Kongressen.

Weiner ble også tatt i utroskap ifjor, noe som bidro til skilsmissen tilbake i august.

Nå etterforskes ham for meldinger og bilder av en seksuell karakter sendt til en 15 år gammel jente fra Nord-Carolina. Weiner har tidligere benektet at han har snakket med jenta, ifølge The Atlantic.

- Pendelen svinger

KLÅFINGRET: Etter at Donald Trump har nektet for å ha trakassert kvinner, har flere stått fram med sine historier. Blant dem er Jessica Leeds, som på slutten av 70-tallet ble antastet av Trump på et fly. Video: CNN - Anderson Cooper 360º Vis mer

Granskingen etterforskningen på Weiner har ført til, kan bidra til å krympe forspranget Hillary Clinton har hatt i den amerikanske valgkampen.

Det mener Hilmar L. Mjelde, seniorforsker og USA-ekspert ved Uni Research Rokkansenteret.

- Pendelen svinger

- Valgkamphendelser nuller hverandre typisk ut, og dette kan nulle ut effekten av Trumps bussvideo, sa Mjelde til Dagbladet i går kveld.

Mjelde mener FBIs gjenopptakelse av etterforskningen kommer på et svært uheldig tidspunkt for Clinton.

- En ny etterforskning elleve dager før valget tar seg veldig dårlig ut, konstaterer han. Dette går på hennes egnethet til å være president, hennes dømmekraft og ærlighet. Nå må hun svare om alt dette på ny, sier Hilmar L. Mjelde.

Ber om alle detaljer

Clinton-leiren har på sin side uttalt seg selvsikkert angående den nylig avslørte granskingen.

- FBI-direktøren skylder det amerikanske folket å umiddelbart gi alle detaljer om det han nå undersøker. Vi er sikre på at dette ikke vil gi noen andre konklusjoner enn de FBI kom fram til i juli, sa John Podesta, sjef for Clintons valgkamp, tidligere i natt, ifølge NTB.

FBI konkluderte i sommer med at Clinton ikke skulle rettsforfølges for å ha brukt en privat epostserver da hun var utenriksminister, og i juli la USAs justisminister Loretta Lynch saken vekk.

Podesta reagerer på at nyheten om granskingen kommer nå.

- Det er utrolig at vi får se noe som dette kun 11 dager før et presidentvalg, sier John Podesta, ifølge NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!