AVSLØRTE DETALJER: Ved et uhell avslørte to Trump-advokater ukjente detaljer om det indre liv i Det hvite hus, deriblant personstrider, hemmelige dokumenter og strategi. Foto: Reuters / NTB Scanpix
AVSLØRTE DETALJER: Ved et uhell avslørte to Trump-advokater ukjente detaljer om det indre liv i Det hvite hus, deriblant personstrider, hemmelige dokumenter og strategi. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Trump-advokater snakket om hemmelige dokumenter og etterforskning. Ved nabobordet satt en journalist

Diskuterte Russland-etterforskningen mot USAs president «høylytt» på restaurant. Som ligger vegg i vegg med New York Times' lokaler i USAs hovedstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved et uhell avslørte to av Donald Trumps viktigste rådgivere en rekke ukjente detaljer om Det hvite hus' håndtering av den såkalte Russland-etterforskningen mot USAs president.

Personstrid, hemmelige dokumenter i en safe, spionasjeanklager og frykt for hemmelige opptak var blant det Trump-rådgiverne snakket om.

Grunnen til at de ukjente detaljene om det indre livet i Det hvite hus nå er kjent? Trump-rådgiverne snakket litt for høylytt på en restaurant i Washington D.C., mens en New York Times-journalist satt ved nabobordet.

Det melder The New York Times.

Vegg i vegg

Det var i forrige uke at uhellet var ute for rådgiverne, advokatene Ty Cobb og John Dowd. De to spiste lunsj på en biffrestaurant bare 500 meter fra Det hvite hus.

I tillegg til å bruke innestemme, kunne de nok ha gjort minst én annen ting annerledes: valgt en annen restaurant.

Biffrestauranten de dro til ligger nemlig i samme bygning som New York Times' kontorer i Washington D.C. Vegg i vegg, faktisk.

Washington Post, som omtaler det pussige skupet, bemerker:

«Alle i byen som er viktige nok til å kjenne hemmeligheter som er verdt å holde hemmelige, vet at hemmelighetene ikke er trygge [...] i Washington-restauranter».

Russland-etterforskningen

Det Cobb og Dowd diskuterte, var spesialetterforskeren Robert Muellers etterforskning av Trump-leirens angivelige bånd til Russland. I samtalen snakket de blant annet om hvordan de synes Det hvite hus bør håndtere den.

Cobb, som er ansatt som advokat i Det hvite hus, og Dowd, som er Trumps personlige advokat, skal ha gitt uttrykk for å ønske seg en noe mer gjennomsiktig tilnærming til hvordan Det hvite hus håndterer etterforskningen.

Det vil si at de ønsker å gi fra seg alle dokumentene som Mueller etterspør, nærmest uten diskusjon.

Det står i kontrast til hvordan Det hvite hus' sjefadvokat, Robert McGahn, ønsker å håndtere saken, ifølge New York Times.

Sjefadvokaten McGahn er ifølge avisa bekymret for presedensen det vil skape for kommende presidenter hvis Det hvite hus er for samarbeidsvillige nå.

Spionanklager

Da Cobb og Dowd diskuterte dette, ble en personstrid mellom Cobb og sjefadvokat McGahn tydelig.

«Sjefadvokatens kontor er veldig konservative med dette», sa Cobb.

«Vårt syn er at vi ikke skal skjule noe», sa han videre, med henvisning til seg og sine støttespillere i Det hvite hus.

Om sjefadvokat McGahn, som forfekter et mer tilbakeholdent syn på samarbeidsviljen overfor spesialetterforskeren, sa Cobb så følgende:

«Han har et par dokumenter låst inne i en safe».

Videre dreide Cobb samtalen over på en ikke-navngitt advokat i Det hvite hus, og uttrykte skepsis til ham.

«Jeg har reservasjoner mot en av dem. Jeg tror han er en slags McGahn-spion», sa Cobb.

Overfor New York Times bedyrer advokatene Cobb og Dowd at de ikke er kritiske overfor jobben sjefadvokat McGahn gjør. Videre i artikkelen roser de ham. Etter å ha blitt kontaktet av avisa.

FØRSTE MØTE: Trump og Putin satte seg ned for et møte ansikt til ansikt under G20-møtet i Hamburg. Her ble de møtt av et voldsomt pressekorps. Video: CNN Vis mer

Russland-rot

Helt siden Donald Trump ble tatt i ed som USAs 45. president 20. januar i år, har Russlands angivelige innblanding i det amerikanske presidenten og Trump-leirens angivelige bindinger til Russland, heftet ved presidenten.

Politisk har det skapt fryktelig mye støy rundt presidenten og hans folk, og støyen har siden resultert i flere etterforskninger.

FBI, spesialetterforsker Robert Mueller og flere komiteer i Kongressen, er blant dem som nå etterforsker Russlands angivelige valginnblanding, og Trump-leiren.

HACKING: Under en pressekonferanse ved Det hvite hus fortalte president Barack Obama i dag at han personlig fortalte president Putin at dersom hackingen ikke stanset ville det bli seriøse konsekvenser. Video: CNN Vis mer

Det skjer etter at amerikanske etterretningsmyndigheter i fjor gikk ut og anklaget Russland for å blande seg inn i det amerikanske valget, med den hensikt å vippe det i Trumps favør.

Etter massivt press ble til slutt det amerikanske justisdepartementet, som altså er underlagt Trump, tvunget til å utnevne en spesialetterforsker i mai. Det var ikke justisminister Jeff Sessions som tok avslutningen, men USAs visejustisminister Rod Rosenstein.

Justisminister Jeff Sessions måtte nemlig si fra seg det overordnede ansvaret for blant annet FBIs Russland-etterforskning, etter at han forklarte seg uriktig om egen kontakt med russiske embetsmenn overfor Senatet.

Som justisminister i USA har man det øverste ansvaret for flere av landets føderale politi- og etterforskningsetater, deriblant FBI.