6. januar-angrepet

Trump-alliert ga omvisning for angriper

Overvåkningsbilder viser hvordan den republikanske kongressrepresentanten Barry Loudermilk ga omvisning til turister i Kongressen 5. januar 2021. Én av dem deltok så i opptøyene dagen etterpå.

TOK BILDER: En av deltakerne på omvisningen ledet av kongressrepresentanten Barry Loudermilk tar bilder av en trapp i kongressbygningene. Foto: Select Committee to Investigate the January 6th Attack
TOK BILDER: En av deltakerne på omvisningen ledet av kongressrepresentanten Barry Loudermilk tar bilder av en trapp i kongressbygningene. Foto: Select Committee to Investigate the January 6th Attack Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Bildene ble offentliggjort onsdag av kongresskomiteen som gransker det voldelige angrepet fra Donald Trump-tilhengere mens de folkevalgte var i ferd med å sertifisere Joe Biden som landets neste president.

TRUET PÅ LIVET: Politiker Al Schmidt mottok alvorlige trusler fra Trump-supportere etter at den tidligere presidenten pekte ut Schimdt som syndebukk under valget i 2020. Høringene om stormingen av Kongressen fortsetter i Washington D.C. Video: AP Vis mer

Bilder fra overvåkingskameraene viser Loudermilk mens han har med turister på en uoffisiell tur gjennom kontorbygningene til Kongressen 5. januar 2021.

Loudermilk benektet opprinnelig at han hadde holdt noen form for omvisning.

VIST RUNDT: Barry Loudermilk (foran) leder en gruppe turister på omvisning i kongressbygningene 5. januar 2021. Foto: Select Committee to Investigate the January 6th Attack
VIST RUNDT: Barry Loudermilk (foran) leder en gruppe turister på omvisning i kongressbygningene 5. januar 2021. Foto: Select Committee to Investigate the January 6th Attack Vis mer

Tok bilder

Omvisningen gikk forbi sikkerhetskontrollen ved tunnelen fra én av kontorbygningene og inn til selve kongressbygningen.

Overvåkningsbildene viser en mann, som deltar på omvisningen. Han tar bilder av tunnelinngangen og sikkerhetskontrollen. Dagen etter var han blant tusenvis av Trump-tilhengere som stormet mot Kongressen fordi de trodde på Trumps store løgn om at valget var blitt stjålet fra ham.

Komiteen som gransker hendelsen sendte onsdag et offentlig brev til Loudermilk hvor de ber om at han samarbeider med granskningen.

Loudermilk benektet først at han hadde ledet en omvisning. Deretter sa han at han bare hadde gitt en omvisning til familier med små barn. Så sa han at han hadde gitt en omvisning til om lag 16 personer, skriver The Guardian.

HØRING: Det foregår en høring om stormingen av Kongressen 6. januar 2021. Høringen skal bringe klarhet i om Trump hadde skyld i stormingen av Kongressen. Video: Reuters Vis mer

- Flere timer

Omvisningen skjedde dessuten på et tidspunkt i pandemien da det ikke var tillatt med omvisninger i Kongressen. De besøkende skal imidlertid ha blitt sluppet inn av en av Loudermilks medarbeidere.

- Gruppa ble værende i flere timer til tross for at bygningene var stengt for offentligheten den dagen, skriver komiteleder Bennie Thompson i brevet til Loudermilk.

BENEKTER: Den republikanske kongressrepresentanten Barry Loudermilk benekter at han har gjort noe galt. Foto: NTB
BENEKTER: Den republikanske kongressrepresentanten Barry Loudermilk benekter at han har gjort noe galt. Foto: NTB Vis mer

Han forteller hvordan overvåkingsbilder viser hvordan ti person ble ledet av Loudermilk til områder i de tre kontorbygningene Rayburn, Longworth og Cannon og til inngangene derfra til tunneler som leder inn i selve kongressbygningen.

- Individer på omvisningen fotograferte og filmet områder i bygningene som ikke vanligvis er av interesse for turister - inkludert ganger, trapper og sikkerhetskontroller. Omvisningen 5. januar 2021 vekker bekymring om deres aktivitet og intensjoner, skriver Thompson.

Trusler

Komiteen sier videre at en av deltakerne på omvisningen, som blant annet tok bilder av en trapp i Longworth-bygningen, deltok i angrepet på Kongressen neste dag. Der skal han angivelig ha truet kongressrepresentanter.

NYE VIDEOER: Under kongresshøringen i USA natt til fredag 10. juni norsk tid ble det vist nye klipp fra stormingen av kongressen 6. januar 2021. Video: AP Vis mer

- Det er ingen utvei for Pelosi, Schumer, Nadler. Vi kommer til å ta dere og dra dere ut etter håret, sier mannen i et videoklipp mens angripere tar seg inn i Kongressen.

Tidligere i videoen går mannen ved siden av en annen mann som værer en flaggstang hvor én ende er spisset.

- Denne er for en bestemt person, sier mannen mens han gjør en stikkende bevegelse, ifølge New York Times.

Tidligere har Loudermilk nektet å samarbeide med granskningskomiteen. Han benekter også at han har gjort noe galt. Onsdag kommenterte han de nye opplysningene på Twitter.

- Svertekampanje

- Kongresspolitiet har allerede gravlagt denne usanne påstanden. Men komiteen undergraver kongresspolitiet og trapper opp svertekampanjen ved å offentliggjøre såkalt bevis fra en omvisning i kontrobygningene, som jeg allerede har kommentert offentlig, skriver Loudermilk og viser til et brev fra kongresspolitiet mandag, som konkluderte med at omvisningen ikke var mistenkelig.

- Som kongresspolitiet bekreftet, var det ikke noe mistenkelig med besøket. Bildene viser barn som holder poser fra gavebutikken i Kongressen, som var åpen for besøkende, og at de tar bilder av Rayburn-toget.

Loudermilk viser også til at ingen som deltok på omvisningen er blitt straffeforfulgt i etterkant. Han hevder også at ingen av angriperne, som tok seg inn i Kongressen tok seg inn i områdene hvor han holdt omvisning.

Han reagerer også sterkt på at komiteen offentliggjorde brevet uten å kontakte ham først.

- Den typen oppførsel er uansvarlig og har virkelige konsekvenser - inkludert de pågående drapstruslene mot meg, min familie og mine medarbeidere, skriver Loudermilk på Twitter.

Sammenliknet med Jesus

Republikaneren fra Georgia har markert seg som en sterk tilhenger av Trump. Under den første riksrettssaken mot Trump i 2019 gjorde han seg bemerket ved å sammenlikne Trump med Jesus.

- Før dere deltar i denne historiske avstemningen, vil jeg at dere skal huske dette: Da Jesus ble utsatt for falske anklager om forræderi, ga Pontius Pilatus ham muligheten til å møte sine anklagere. Under den kvasirettssaken ga Pontius Pilatus flere rettigheter til Jesus, enn hva Demokratene har gitt til presidenten i denne prosessen, sa Loudermilk.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer