Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump og Russland

Trump-allierte går til angrep på spesialetterforsker Robert Mueller

Hevder han på ulovlig vis har fått tak i eposter fra Trumps overgangsteam.

ANGRIPES: Spesialetterforsker Robert Mueller angripes både fra Fox News og andre Trump-allierte. Den siste påstanden er et han på ulovlig vis skal ha fått tak i eposter fra Trumps overgangsteam. Foto: AP Photo / Andrew Harnik / NTB scanpix
ANGRIPES: Spesialetterforsker Robert Mueller angripes både fra Fox News og andre Trump-allierte. Den siste påstanden er et han på ulovlig vis skal ha fått tak i eposter fra Trumps overgangsteam. Foto: AP Photo / Andrew Harnik / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialetterforsker Robert Mueller har så langt tatt ut siktelse mot tre sentrale personer i sin etterforskning av Trump-kampanjens bånd til Russland.

Den siste tiden har det også blitt antydet at Jared Kushner, Trumps svigersønn, kan være den neste som får problemer. Så langt har det ikke framkommet noe som tilsier at Trump vil bli siktet for å ha gjort noe galt, men personer i omgangskretsen hans pekes altså ut.

Vil diskreditere Mueller

Det som bekymrer Trumps politiske motstandere i demokratene er det de ser på som stadige forsøk på å diskreditere Muellers etterforskning fra Trumps allierte og enkelte medier.

Det siste utspillet fra Trumps trofaste hjelpere kommer fra Kory Langhofer, som var rådgiver for Trumps overgangsteam.

Han hevder at Robert Mueller og hans etterforskere på ulovlig vis har fått titusenvis av eposter fra General Services Administration, et regjeringsbyrå som skal støtte opp om det føderale byråkratiet.

Ifølge et brev kongresskomiteer skal ansatte ved byrået ha «ulovlig utlevert overgangsteamets private materiale til spesialetterforskerens kontor», skriver Reuters.

Trumps overgangsteam benyttet seg av byråets fasiliteter fra Trump vant presidentvalget i november, og til hans innvielse i januar.

I brevet til kongresskomiteene ber Langhofer om at Kongressen agerer umiddelbart «for å beskytte framtidige overgangsteam fra å få sine private arkiv misbrukt av byråer, særlig i sammenheng med sensitive etterforskninger som blandes med politiske motiver».

Langhofer argumenterer også for at slike overgangsteam i realiteten er organisasjoner hvis materiale er privat og ikke underlagt lover som gjelder presidenter.

- Vi fortsetter å samarbeide fullt og helt med spesialetterforskeren og forventer at denne prosessen når sin ende snart, sier talsperson for Det hvite hus, Sarah Sanders.

- Ingen sammenblanding

Trump på sin side har gang på gang sagt at det ikke er noen grunn til å etterforske Russland-saken, som han mener er Demokratenes unnskyldning for å ha tapt valget. Han har også kalt det en heksejakt.

- Det er absolutt ingen sammenblanding. Det har blitt bevist, sa Trump fredag.

Samtidig kommer det ganske krasse angrep fra flere Fox News-profiler mot Robert Mueller. Nyhetsanker Sean Hannity har flere ganger tatt til orde for å sparke Mueller og han har sammenliknet FBI med KGB, ifølge CNN.

Fredag ga også demokraten Adam Schiff, nestleder i etterretningskomiteen i Representantenes hus, uttrykk for at han frykter at republikanerne, som er i flertall i komiteen, vil avslutte etterforskningen for tidlig.

Ifølge andre demokrater er ryktet i Washington at Trump ønsker å sparke spesialetterforsker Robert Mueller.

- Ryktene fortalte i går at presidenten kommer til å holde en viktig tale mot slutten av neste uke. Og 22. desember, når vi er ute av Washington, så kommer han til å sparke Robert Mueller, sa kongresskvinne Jackie Spier, ifølge Newsweek.

Riktignok kan ikke Trump selv sparke Mueller, han må be visejustisminister Rod Rosenstein om å gjøre det, ettersom justisminister Jeff Sessions trakk seg unna alt som har med Russland-etterforskningen i mars.

Det hvite hus har avvist at de har planer om å fjerne Mueller.

Tre personer siktet

Så langt er altså tre personer siktet i forbindelse med Muellers etterforskning. Den første som ble siktet var Trumps tidligere valgkampleder Paul Manafort, som sammen med sin forretningspartner Rick Gates i oktober ble siktet for hvitvasking falsk forklaring og sammensvergelse mot USA. Dette i forbindelse med ulovlig lobbyvirksomhet for prorussiske ukrainere.

Omtrent samtidig ble det kjent at George Papadopolous, en tidligere medarbeider i Trumps valgkampstab, hadde innrømmet å ha løyet til FBI.

Men den store bomba kom ikke før 1. desember. Da ble Michael Flynn, Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, siktet for å ha løyet til FBI om samtaler han hadde med Russlands ambassadør Sergej Kisljak i perioden mellom Trump ble valgt og innsatt som president.

Flynn har sagt seg skyldig i å ha løyet.

Under en rettshøring dagen siktelsen ble kjent hevdet Flynn at noen i Trumps overgangsteam styrte hans kontakt med Russland, uten at han navnga noen.

Men flere amerikanske medier har pekt på Trumps svigersønn Jared Kushner. Det skal ha vært han som instruerte Flynn om å opprette kontakt med Russland.

For Flynns del er det ikke samtalene i seg selv som er problematiske, men løgnene om samtalene.

Men, dersom Trumps overgangsteam hadde en hemmelig bakdør for å snakke med russiske diplomater så kan det være i strid med the Logan Act, en lov fra 1799 som forbyr amerikanske borgere å forsøke å gripe inn i «tvister eller kontroverser» mellom USA og utenlandske makter uten myndighetenes godkjenning.

Møte med Mueller

Uansett hva som blir Muellers neste skritt, så skal Donald Trumps private advokater i møte med Robert Mueller neste uke.

Der håper Trumps advokater på å få tegn på at etterforskningen nærmer seg slutten. Eller i det minste at den delen av etterforskningen som knytter seg opp til presidenten.

Trumps advokater er uansett optimistiske. De peker på at Mueller og hans etterforskere har bedt om ganske få dokumenter som kan knyttes direkte til president Trump, og de skal i all hovedsak dreie seg om sparkingen av FBI-sjef James Comey, skriver CNN.

Advokatene mener det indikerer at Mueller har begrenset interesse for presidenten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!