Trump anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad

Presidenten trosser alle advarsler.

JERUSALEM: President Donald Trump viser fram den signerte proklamasjonen som bekrefter at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
JERUSALEM: President Donald Trump viser fram den signerte proklamasjonen som bekrefter at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Under valgkampen lovet Donald Trump å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, og han lovet også å flytte den amerikanske ambassaden dit.

Nå trosser presidenten advarsler fra sitt eget utenriksdepartement, i tillegg til blant andre EU og nære allierte i Midtøsten.

- I alle disse årene har presidenter som representerer USA nektet å offisielt anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Faktisk har vi nektet å anerkjenne en israelsk hovedstad i det hele tatt. Men i dag anerkjenner vi endelig det åpenbare. At Jerusalem er Israels hovedstad, sier president Donald Trump.

Under en pressekonferanse i Washington klokka 19 norsk tid bekrefter presidenten at han både anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad, og vil flytte ambassaden dit.

- Dette er ikke noe mer eller mindre enn en erkjennelse av virkeligheten. Det er også den riktige tingen å gjøre. Det er noe som må gjøres, fortsetter han.

JERUSALEM: President Donald Trump kunngjorde onsdag at USA vil anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Foto: AP Photo/Alex Brandon
JERUSALEM: President Donald Trump kunngjorde onsdag at USA vil anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad. Foto: AP Photo/Alex Brandon Vis mer

Ny tilnærming
I sin tale i Det hvite hus manet Trump til en «ny tilnærming» i konflikten mellom Israel og palestinerne.

- Etter over 20 år med utsettelser, er vi ikke nærmere en varig fredsavtale mellom Israel og palestinerne. Det ville være dårskap å anta at det å gjenta den samme oppskriften nå, vil gi et annerledes eller bedre resultat. Derfor har jeg bestemt at det er på tide å offisielt anerkjenne Jerusalem, sa presidenten.

I talen ber han om ro og toleranse for beslutningen. Videre kalte han Israel for «et av verdens mest fremgangsrike demokratier».

Etter talen signerte presidenten en proklamasjon som anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad.

Trump vil dermed be utenriksdepartementet om å starte prosessen med å planlegge en ny ambassade i Jerusalem. Den nåværende ambassaden ligger i Tel Aviv.

- Han har ødelagt tostatsløsningen
I talen sa presidenten også at USA støtter en fredsavtale med en tostatsløsning i Israel og Palestina, og at han ønsker en avtale som er akseptabel for begge sider.

Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) mener Trump har ødelagt alt håp om en tostatsløsning.

Trump har diskvalifisert USA fra å ha noen som helst rolle i fredsprosessen, konstaterer Saeb Erekat, som er mangeårig palestinsk sjefforhandler og tilhører (PLO).

Kontroversielt
Det som gjør saken så kontroversiell er at både Israel og Palestina anser Jerusalem som sin hovedstad.

Å anerkjenne byen som Israels hovedstad er et trekk som bryter med USAs utenrikspolitikk de siste tiårene. Tidligere har politikken vært at statusen til den hellige byen skulle bli løst som en del av fredssamtaler i Midtøsten.

En amerikansk erklæring bærer dyp symbolsk betydning ved å ilegge en løsning for ett av kjerneproblemene i konflikten. Palestinerne har advart om at endring av statusen til Jerusalem vil bety slutten av fredsforhandlingene. De har også advart mot protester - noe som lett kan bryte ut i vold, skriver nyhetsbyrået AP.

Ros fra Israels statsminister
Ikke uventet roser Israels statsminister Benjamin Netanyahu kunngjøringen.

- Dette er en historisk dag. Uttalelsen fra USAs president Donald Trump er en viktig milepæl i Jerusalems historie, sa Netanyahu i en videouttalelse der han takket Trump for en «rettferdig og modig beslutning», sier Netanyahu.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Sebastian Scheiner / AP / NTB scanpix
Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Sebastian Scheiner / AP / NTB scanpix Vis mer

Netanyahu oppfordrer «alle land som søker fred til å delta i USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad og å flytte deres ambassader dit,» ifølge CNN.

- Presidentens beslutning er et viktig skritt mot fred, sier han.

Netanyahu lover samtidig at det ikke blir noen endring i «status quo» for de hellige stedene i det okkuperte Øst-Jerusalem.

Status quo viser her til de gjeldende ordningene på den hellige høyden som israelerne kaller Tempelhøyden og palestinerne kaller Haram al-Sharif, skriver NTB.

Den palestinske president Mahmoud Abbas reagerer kraftig på Donald Trumps beslutning. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Den palestinske president Mahmoud Abbas reagerer kraftig på Donald Trumps beslutning. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

I dag administrerer en islamsk stiftelse al-Aqsa, mens jøder får lov til å besøke, men ikke be på plassen, kun ved Klagemuren i Jerusalems okkuperte gamleby.

I en uttalelse sier Palestinas president Abbas at anerkjennelsen har ødelagt Trumps troverdighet som en fredsmelger for Midtøsten. Han fastslår at USA ikke lenger kan ha noen rolle som fredsmegler.

«Åpner helvetes porter»
Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, «åpner helvetes porter», sier den palestinske islamistbevegelsen Hamas ifølge NTB.

- Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som okkupasjonens hovedstad, kommer ikke til å endre historiens og geografiens faktum, sier Hamas-leder Ismail Haniyeh.

- Det palestinske folket vet hvordan de skal reagere passende på fordervelsen av sine følelser og de hellige stedene, tilføyer han.

Palestinerne krever Øst-Jerusalem, med de hellige stedene, som hovedstad for en framtidig palestinsk stat.

- Denne beslutningen kommer til å åpne helvetes porter når det gjelder USAs interesser i regionen, sier tjenestemannen Ismail Radwan i Hamas, som holder til på Gazastripen.

Anerkjenner ikke spillereglene
Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, og har seinere annektert området og gjort krav på Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad», til protester fra palestinerne og resten av verden. FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd tilbaketrekking.

Ifølge Hilde Henriksen Waage, Midtøsten-ekspert og professor i historie ved Universitetet i Oslo, vil Trump vekke harme om han gjør alvor av planene.

- Trump viser at han verken anerkjenner eller har tenkt å følge de spillereglene i internasjonal politikk som heter folkeretten. Det signalet sender han nå til hele verden, sa Waage til Dagbladet i går.

- Trump tar her i den verste saken, den som vil sette flest sinn i kok. Alt som heter kompromisser, fred og forsoning kan man bare glemme, sa Waage.

Vold og opprør
Både Waage og Marte Heian-Engdal, Midtøsten-forsker og seniorrådgiver ved Noref, forutser opptøyer og muligens vold om ryktene om beslutningen blir realitet.

Ifølge Heian-Engdal kan situasjonen i Jerusalem få mange ulike utfall, avhengig av hva Trump sier.

- Det går fra en skala med litt uroligheter og diplomatisk misnøye, til et voldsomt opprør, sa Heian-Engdal til Dagbladet i går.

- Trump vil hjelpe Israel med å overta hele byen. Noen mennesker vil ikke gjøre noe, men andre er klare til å kjempe for Jerusalem, sier en beboer i Gamlebyen i Jerusalem til Reuters.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer