Trump angriper Hillary med sigarbilde av Bill

Bruker gamle beskyldninger for å ramme rivalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samme dag som Donald Trump for første gang gikk forbi Hillary Clinton på gjennomsnittet av meningsmålingene, slapp New York-eiendomsmogulen en reklamefilm hvor han bruker gamle beskyldninger mot Bill Clinton for å ramme Hillary.

Videoen viser en sigarrøykende Bill Clinton, med lyd fra et snart ti år gammel intervju med Kathleen Willey, som beskyldte presidenten for å ha kommet med seksuelle tilnærmelse tilbake i 1993.

- Ingen kvinne skal behøve å bli utsatt for noe sånt. Det var et overgrep, sier hun.

Trumps folk har også plukket ut klipp fra Juanita Broaddrick, som har beskyldt Clinton for å ha voldtatt henne i 1978, og de spør om «Hillary virkelig beskytter kvinner».

- Medskyldig Det er ikke første gang Trump trekker fram anklagene mot den tidligere presidenten. Allerede i januar sa Trump at han har større respekt for kvinner enn Hillary Clinton. Og i forrige uke anklaget han Clinton for å være medskyldig i ektemannens skandaler knyttet til utroskap og trakasseringsanklager, og håndteringen av disse.

Han har også kommet med hint om en kvinne som Secret Service skal ha omtalt som «The Energizer», og som angivelig var Clintons elskerinne.

Sigaren i den nye videoen er på sin side en dårlig skjult henvisning til Bill Clintons forhold til Monica Lewinsky, og en mye omtalt episode med en sigar fra 1996 spilte en sentral rolle i den offentlige skittentøysvasken etter at forholdet ble kjent.

Enn så lenge står Clinton fortsatt svært sterkt blant nettopp kvinnelige velgere, mens Trump står sterkere blant menn. Og det er ikke tilfeldig at Trumps angrep nå går i denne retningen, mener Hilmar Langhelle Mjelde, forsker ved Rokkansenteret og ekspert på amerikansk politikk, til Dagbladet.

- De har alltid vært et politisk par, som har dratt veksler på hverandre og gjort politiske tjenester for hverandre hele sitt voksne liv. Trump forsøker å si at det faktum at hun alltid har stått ved hans side sier noe om hennes karakter, sier Mjelde til Dagbladet.

Stor feil Mjelde tror det var en stor feil av Clinton å si at ektemannen vil få en sentral oppgave med å revitalisere landets økonomi.

- Økonomien er en av de viktigste jobbene for presidenten. Folk oppfattet henne som at hun ville outsource den oppgaven. Bill Clinton eventuelle oppgaver reiser også noen lovmessige spørsmål om hva en tidligere president kan gjøre. Grunnloven setter noen begrensninger for dette.