Trump angriper Londons ordfører etter blodig døgn

- Han er en katastrofe, lyder presidentens dom over Londons ordfører.

ANGRIPER ORDFØRER: Donald Trump lar sjelden muligheten til å kritisere Londons ordfører, Sadiq Khan, løpe fra seg. Ei heller lørdag. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB scanpix
ANGRIPER ORDFØRER: Donald Trump lar sjelden muligheten til å kritisere Londons ordfører, Sadiq Khan, løpe fra seg. Ei heller lørdag. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB scanpixVis mer

Innledningen på denne helga var uvanlig blodig til London å være. I løpet av et døgn var det fem alvorlige voldshendelser i de sentrale og sørlige delene av London.

Tre drap

Fredag ettermiddag ble en 18 år gammel mann knivstukket og drept i Wandsworth i Sør-London, skriver BBC.

Bare 12 minutter seinere måtte politiet igjen rykke ut til Plumstead, sørøst i London, der en 19 år gammel mann hadde blitt skutt og drept.

Lørdag ettermiddag ble en mann i 30-åra knivstukket i Tower Hamlets, ganske sentralt i London. Han døde av skadene han ble påført.

Og i morgentimene lørdag ble to menn knivstukket i Clapham i Sør-London, og en i Brixton, også det i Sør-London. To av mennene skal ikke ha blitt påført livstruende skader, mens tilstanden til en av mennene som ble knivstukket i Clapham ikke er kjent.

London-ordfører Sadiq Khan var svært opprørt over drapene på de to tenåringene.

«Jeg blir forferdet av å høre at to unge liv har endt med bare noen minutters mellomrom i Wansworth & Greenwich», skrev Khan på Twitter.

- En katastrofe

Det blodige døgnet vekket også en av London-ordførerens argeste kritikere. Det er ikke noen av Khans innenrikspolitiske motstandere, men selveste Donald Trump, USAs president.

Han retvitret lørdag en melding fra den britiske mediepersonligheten og høyrepopulisten, Katie Hopkins, som nylig ble latterliggjort for en video hun laget under et besøk på Grønland i Oslo, der hun refererte til drapene og gikk til angrep på ordfører Khan.

«Dette er Khans Londonistan», skrev Hopkins.

President Trump hev seg på:

«London trenger en ny ordfører ASAP (As soon as possible, journ.anm.). Khan er en katastrofe - det vil bare bli verre», skrev presidenten.

En talsmann for ordføreren sier at Khan fokuserer på å støtte de overarbeidede nødetatene og ofrenes familier, og at han «ikke kommer til å kaste bort tid på denne typen Twitter-meldinger».

Om man sammenlikner London med store amerikanske byer kommer den engelske hovedstaden likevel godt ut. Ifølge tall Business Insider har fått tak i har London en drapsrate på 1,5 per 100 000 innbygger.

Det er mindre enn både New York (3,3) og Los Angeles (7) og langt mindre enn en by som Chicago (24,1).

Det forhindrer ikke Trump i å fortsette sine angrep mot Khan. I 01-tida natt til søndag norsk tid, rettet han en ny kraftsalve mot Londons ordfører:

«Han er en nasjonal skam, som ødelegger London».

Tre år gammel feide

At Trump går til angrep på Khan er intet nytt. Feiden mellom de to kan spores tilbake til 2016, da Khan refset Trump for hans mye omtalte innreiseforbud for muslimer og kalte det «splittende og opprørende».

Siden har det gått slag i slag. De to har jevnlig kommet med utfall mot hverandre, seinest da Trump var i London tidligere denne uka.

Khan kritiserte Storbritannias beslutning om å invitere Trump på statsbesøk, og i et avisinnlegg søndag omtalte han Trump som «et av de meste ekstreme eksempler på en økende global trussel».

Ifølge Independent sammenliknet han også Trump med 1900-tallets fascister.

«Sadiq Khan, som etter alt å dømme har gjort en forferdelig jobb som Londons ordfører, har vært idiotisk 'frekk' mot USAs besøkende president. Han er en skikkelig taper, som bør rette oppmerksomheten mot kriminaliteten i London, ikke mot meg», lød Trumps Twitter-svar.

Under en pressekonferanse i forbindelse med besøket i Storbritannia fikk Trump spørsmål om Khan. Trump kalte både Khan, og Labour-leder Jeremy Corbyn, for en «negativ kraft».

Det bedret neppe forholdet mellom de to at Khan, i forbindelse med Trumps besøk i Storbritannia i fjor, ga tillatelse til at en gigantisk ballong formet som presidenten som en baby kunne fly over Parlamentet.

14 personer pågrepet

Når det gjelder helgas brutale hendelser har politiet så langt pågrepet 14 personer. Seks menn i alderen 16 til 19 år har blitt arrestert mistenkt for knivdrapet på 19-åringen i Wandsworth.

Tre gutter på 16 og 17 år, og ei jente på 17, er arrestert mistenkt for å stå bak drapet på 19-åringen som ble funnet drept i Plumstead.

I tillegg er fire menn arrestert i forbindelse med knivstikkingen av to menn i Clapham.

Med lørdagens drap er det så langt i år drept 56 personer i London. Det er en nedgang fra i fjor. Da hadde 77 personer blitt drept på samme tid. 48 av disse drapene var knivstikkinger.