Svarer på lekkede notater

Trump angriper May: - For et rot

USAs president Donald Trump angriper Theresa Mays håndtering av Brexit, og sier at han ikke lenger vil ha noe å gjøre med Storbritannias USA-ambassadør etter at ambassadøren kalte ham «usikker» og «klønete».

RASER: Den amerikanske presidenten Donald Trump omtaler Theresa May sin Brexit-håndtering som «rot». Foto: Reuters / NTB Scanpix
RASER: Den amerikanske presidenten Donald Trump omtaler Theresa May sin Brexit-håndtering som «rot». Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

I en rekke uttalelser på Twitter omtaler den amerikanske presidenten Donald Trump, Theresa May sin håndtering av Brexit-krisen som «et rot».

- Jeg har vært veldig kritisk til måten Storbritannia og Theresa May håndterte Brexit, skriver Trump.

- For et rot hun og hennes representanter har lagd. Jeg fortalte henne hvordan det burde ha blitt gjort, men hun bestemte seg for å gå den andre veien. Jeg kjenner ikke den britiske ambassadøren, men han er ikke godt likt og han har ikke et godt rykte i USA. Vi vil ikke ha noe med ham å gjøre lenger, fortsetter presidenten.

Lekkede dokumenter

Uttalelsen kommer etter at Storbritannia tidligere i dag varslet at det vil få svært alvorlige konsekvenser for den eller de som lekket dokumentene der landets USA-ambassadør kritiserer president Donald Trump.

Storbritannia forsøker nå å reparere relasjonene til USA etter at avisa Mail on Sunday i helga omtalte lekkede dokumenter fra den britiske ambassaden i Washington.

Klappjakten på den som sto bak lekkasjene, er i gang for fullt.

Handelsminister Liam Fox sier til BBC radio at han mistenker at den ukjente gjerningspersonen, som han kalte «upatriotisk», enten er medlem av den britiske politiske klassen eller ansatt i embetsverket.

I dokumentene som avisa har fått tilgang på, skriver ambassadør Kim Darroch blant annet at president Donald Trump utstråler usikkerhet og at administrasjonen er inkompetent. Ifølge avisa Daily Telegraph er det opptil hundre mennesker som har tilgang på dokumenter av den typen som ble lekket.

Lekkasjene kom rundt en måned etter at Trump var på statsbesøk i Storbritannia.

KUPPET FEIRINGEN: Her blir Fox News-innslaget kuppet av Trump-motstandere under VM-feiringen i Lyon. Video: Fox News Vis mer

Skal unnskylde

Det britiske utenriksdepartementet varslet i helga at de ville sette i gang en gransking av lekkasjen. Utenriksminister Jeremy Hunt sa at det vil få svært alvorlige konsekvenser for den ansvarlige dersom det blir avklart hvem det er.

Handelsminister Liam Fox sier til BBC at han skal unnskylde overfor Trumps datter Ivanka når de to snart skal møtes. Han kaller lekkasjen «uprofesjonell, uetisk og upatriotisk» og sier at sikkerhetssamarbeidet med USA undergaves.

Har full tillit

En talsperson for statsminister Theresa May uttalte ifølge BBC at hun har full tillit til Darroch. Samtidig ble det slått fast at lekkasjen er «helt uakseptabel».

Trump slo hardt tilbake etter lekkasjen og hevdet blant annet at Darroch ikke har tjent Storbritannia godt.

Storbritannia har på sin side understreket at ambassadørens meninger ikke nødvendigvis deles av regjeringen.