Trump anklager New York Times for forræderi

USAs president Donald Trump raser mot avisen New York Times i forbindelse med en artikkel om eventuell sabotasje mot Russlands strømnett.

President Donald Trump speaks in the Rose Garden of the White House, Friday, June 14, 2019, in Washington. (AP Photo/Jose Luis Magana)
President Donald Trump speaks in the Rose Garden of the White House, Friday, June 14, 2019, in Washington. (AP Photo/Jose Luis Magana)Vis mer

Som svar på den angivelige russiske innblandingen i det amerikanske valget, øker Pentagon satsingen på cyberkrigføring mot Russland, meldte New York Times på lørdag.

Saken baserer seg på intervjuer av ikke navngitte tjenestemenn og strekker seg tre måneder tilbake i tid. USA skal ifølge artikkelen blant annet ha plantet en datakode inne i det russiske strømnettet.

- Forræderi

Trump reagerer kraftig på nyhetsartikkelen.

- Dette er faktisk forræderi av en avis, som en gang var stor, som er desperat etter en sak, skrevTrump på Twitter natt til søndag.

Avisen betegner på sin side Trumps anklager som farlige og sier at tjenestemennene som inngår i saken, ble informert om den på forhånd. Det skal ikke ha blitt reist noen spørsmål om sikkerheten.

«Å anklage en avis for forræderi er farlig», skriver New York Times på Twitter.

To ansatte i Pentagon sier at de tror at Trump ikke ble orientert om detaljene i prosjektet med å plante et spionprogram inne i det russiske nettet. Årsaken skal ha vært tvil om presidentens reaksjon og frykt for at han skulle komme til å stanse prosjektet.

Pentagon skal også ha fryktet at Trump kunne ha kommet til å røpe programmet i sine samtaler med utenlandske myndigheter, slik han gjorde i 2017 da han røpet sensitive operasjoner USA styrte i Syria da han møtte den russiske utenriksministeren.

FARVEL, SANDERS Det ble et tårevått farvel med pressesekretæren Sarah Sanders. Video: CNN. Vis mer

- Hvem er verst?

Donald Trump har i det hele tatt kommet med flere krasse angrep på de største amerikanske mediene i det siste. Han har som kjent hatt et anstrengt forhold til dem helt siden han trådte inn i politikken, og forholdet har blitt stadig verre under den langvarige Russland-etterforskningen.

«Vi skulle hatt en meningsmåling om hvilken avis som er den mest uærlige og svikefulle avisa, den mislykkede New York Times eller Amazon (lobbyist) Washington Post! De er en skam for vårt land, folkefiender, men jeg klarer ikke bestemme meg for hvem som er verst», skriver Trump på Twitter søndag.

«De gode nyhetene er at etter seks år, etter at Amerika har blitt mektige igjen og jeg forlater Det hvite hus (tror dere folk vil forlange at jeg blir lenger? KEEP AMERICA GREAT), så vil begge disse avisene bli nedlagt og bli borte for alltid».

Trump har som kjent gjentatte ganger anklaget aviser for å fare med løgn og for å motarbeide ham og går demokratenes ærend.