LEGGER NED: Donald Trump har gått ned på å legge ned Trump Foundation, etter anklager om at han har brukt stiftelsen til personlig og politisk vinning. Foto: AP Photo / Evan Vucci / NTB scanpix
LEGGER NED: Donald Trump har gått ned på å legge ned Trump Foundation, etter anklager om at han har brukt stiftelsen til personlig og politisk vinning. Foto: AP Photo / Evan Vucci / NTB scanpixVis mer

Trump anklages for å ha brukt stiftelse til personlig og politisk vinning

- Et sjokkerende mønster av ulovligheter, sier statsadvokaten om stiftelsen, som nå legges ned.

Tirsdag ble det kjent at president Donald Trump har gått med på å legge ned sin private stiftelse Trump Foundation som følge av et pågående søksmål fra delstaten New York, skriver Washington Post.

«Vedvarende ulovlig oppførsel»

Søksmålet, som ble kjent i august, kom som et resultat av en toårig etterforskning etter at Washington Post satte et kritisk søkelys på stiftelsen.

«Lite annet enn et sjekkhefte for utbetalinger fra mr. Trump», lød statsadvokat Barbara Underwoods beskrivelse av driften av stiftelsen da søksmålet ble kjent.

Statsadvokaten mente at Trump og hans barn har misbrukt veldedige midler til å fremme egne politiske og økonomiske interesser.

Pengene skal blant annet ha blitt brukt til å promotere Trumps egne hoteller og kjøpe ting til ham og familien.

Statsadvokaten mener at Trump har brukt stiftelsen til å betale ut 100 000 dollar i forbindelse med et tvisteforlik vedrørende Trumps residens Mar-a-Lago i Florida, og 158 000 dollar skal ha blitt brukt på et forlik om en golfturnering.

I søksmålet fra i sommer ble det også påstått at man i stiftelsen, som Trump opprettet i 1987, hadde bedrevet «vedvarende ulovlig oppførsel».

- Vår etterforskning viser at Trump Foundation har vært involvert i et sjokkerende mønster av ulovligheter, inkludert ulovlig koordinasjon med Trumps presidentkampanje, sier Underwood nå.

- Dette er en viktig seier for loven, som gjør det klart at det finnes bare ett sett med regler som gjelder for alle.

Stiftelsen har nå signert en avtale som innebærer at den oppløses mens søksmålet behandles.

I tillegg har president Trump gått med på å fordele stiftelsens gjenværende midler til andre veldedige institusjoner. Det dreier seg om 1,75 millioner dollar.

- Politiserer avtalen

Trump har hele veien nektet for at det har foregått ulovligheter i stiftelsen. Mot slutten av 2016 sa han at han ønsket å legge ned stiftelsen før han ble president for å unngå interessekonflikt, men statsadvokaten i New York blokkerte det ettersom etterforskningen fortsatte.

Advokat for Trump Foundation, Alan Futerfas, kritiserer i en uttalelse statsadvokaten for å «politisere» avtalen de nå har blitt enige om.

«Stiftelsen har ønsket å oppløses og distribuere sine gjenværende midler til andre verdige veldedige formål siden Donald Trump vant presidentvalget i 2016. Dessverre har statsadvokaten i New York forhindret denne opplysningen i nesten to år, og dermed fratatt dem med størst behov stiftelsens penger», heter det i en uttalelse fra Futerfas.

Han peker også på at i løpet av sin historie har stiftelsen delt ut 19 millioner dollar, inkludert 8,25 millioner dollar donert av Trump selv. Resten av pengene har kommet fra andre velstående givere.

Da søksmålet ble kjent i sommer raste Trump mot både demokrater og den nylig avgåtte statsadvokaten Eric Schneiderman.

«De sleipe New York-demokratene, og deres nå vanærede (og jaget ut av byen) statsadvokat Eric Schneiderman gjør alt de kan for å saksøke meg for en stiftelse som samlet inn 18,8 millioner dollar og delte ut mer enn 19,2 millioner dollar til veldedighet. Jeg inngår ikke forlik i denne saken», tvitret Trump.

I tillegg til at stiftelsen nå legges ned krever også statsadvokaten i søksmålet at verken president Trump eller hans tre eldste barn får ha flere styreverv i veldedige stiftelser.

Må selge eiendeler

En annen ting som inngår i avtalen som nå foreligger mellom statsadvokaten og Trump Foundation er at stiftelsen må selge eiendelene de har og gi pengene til veldedige formål.

Disse eiendelene inkluderer den signerte hjelmen til den tidligere NFL-spilleren, quarterbacken Tim Tebow, som Trump, på vegne av stiftelsen, kjøpte på en auksjon for 12 000 dollar i 2012.

Stiftelsen eier også to store Trump-portretter, som Trump brukte 30 000 dollar av stiftelsens penger for å kjøpe.

De tre eiendelene blir nå, av Trump, verdsatt til til sammen 975 dollar.