Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump anklages for rasisme av egne reality-deltakere

«The Apprentice»-deltakerne vil ha ham sparket ut av valgkampen.

MER MOTSTAND: Kontroversielle Donald Trump får hard kritikk fra tidligere deltakere i hans eget reality-program. Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
MER MOTSTAND: Kontroversielle Donald Trump får hard kritikk fra tidligere deltakere i hans eget reality-program. Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Tirsdag er det primærvalg i New York i den amerikanske valgkampen. Det er hjemmebane for den republikanske kandidaten Donald Trump som ligger an til en brakseier mot Texas-senator Ted Cruz og Ohio-guvernør John Kasich.

Men selv om han har en voldsom støtte fra en gruppe av befolkningen, viser en fersk meningsmåling fra ABC News og Washington Post samtidig at ingen amerikanske presidentkandidater, bortsett fra Ku Klux Klan-lederen David Duke, har vært mer upopulær i befolkningen generelt.

På en pressekonferanse i New York gikk også tidligere deltakere i Trumps eget reality-program «The Apprentice» hardt ut mot den kontroversielle eiendomsmagnaten og kjendisrikingen.

- Rasisme Før han tok ledelsen i den republikanske presidentvalgkampen, ledet han det svært populære realityprogrammet og ble kjent for uttrykket «you´re fired» («du har sparken». journ.anm). Nå krever de seks tidligere deltakerne Randal Pinkett, som vant sesong fire, Kwame Jackson, Tara Dowell, Marshawn Evans Daniels, Kevin Allen og James Sun at velgerne gir Trump sparken.

- Trumps retorikk spiller på den laveste fellesnevneren av frykt, rasisme og splittelse i befolkningen, sier Jackson, som kom på andreplass i første sesong, på en pressekonferanse.

Han har lenge kritisert Trumps forsøk på å nå Det hvite hus.

ANKLAGER: Kwame Jackson (t.v.), Tara Dowdell og Randal Pinkett er tre av seks tidligere deltakere i Trumps realityshow som på en pressekonferanse på Roosevelt Hotel i New York i natt norsk tid langet voldsomt ut mot den republikanske presidentkandidaten. Foto:  Anthony Behar
ANKLAGER: Kwame Jackson (t.v.), Tara Dowdell og Randal Pinkett er tre av seks tidligere deltakere i Trumps realityshow som på en pressekonferanse på Roosevelt Hotel i New York i natt norsk tid langet voldsomt ut mot den republikanske presidentkandidaten. Foto: Anthony Behar Vis mer

- Trump har ikke temperamentet til å takle den fintfølsomheten og diplomatiet som kreves på verdensscenen i møtet med ustabile regimer i Iran, Nord-Korea og trusselen fra IS. I 2016 går du ikke inn i global politikk som en boksekamp, sier Jackson, ifølge NBC News.

Trump har blant annet skapt ramaskrik ved å beskrive meksikanske innvandrere til USA som voldtektsmenn, og sagt at alle muslimer bør nektes adgang.
- Skitten kultur - Han driver en kampanje av kvinneundertrykkelse, fremmedfrykt, rasisme, vold og hat. Trump prøver med pasjon å tenne en skitten og splittende kultur dynket i en historie av fordommer, frykt og hat. Det er upatriotisk, anti-amerikansk, egoistisk, regressivt og rett og slett latskap, sier Marshawn Evans Daniels, ifølge Fox News.

Dowdell mener det er hennes ansvar som en tidligere «Apprentice»-deltaket, å stå opp mot Trump fordi hun mener showet i stor grad har banet vei for hans suksess.

- Når du hører noen av tilhengerne hans, sier mange at der store fans av ham fra «The Apprentice», og at det er en av grunnene til at de mener han er kvalifisert til å bli president i USA. Jeg er uenig i det. Jeg synes definitivt ikke det å lede et realityshow kvalifiserer deg til å bli president, sier Dowdell.

- Som tidligere deltakere på «The Apprentice» har vi hatt muligheten til å jobbe med Donald på ulike måter, inkludert som ansatte i Trump-organisasjonen. Basert på den erfaringen og Donalds valgkamp, mener vi han ikke er verdig å bli president i USA, sier Pinkett.

- Uærlig og illojalt Trump var ikke uventet rask med å lange ut tilbake mot kritikerne.

- Så raskt de glemmer. Ingen ville visst hvem de var, hadde det ikke vært for meg. Jeg kunne ikke ha vært snillere og mer respektfull mot deltakerne. De ønsker bare å komme tilbake i rampelyset de hadde da de var med Trump. Fullstendig uærlig og illojalt. De bør være forsiktige, ellers vil jeg spille av timesvis med opptak hvor hver og én av dem hyller meg. Spørs hvor suksessfulle de har vært etter at de forlot programmet. De er seks «wannabes» i en gruppe på hundrevis av deltakere - så trist! skriver Trump i en pressemelding, ifølge Fox News.

Hele Norges coronakart