DRAHJELP: Brexit-general Nigel Farage viste sin støtte til Donald Trump på valgmøtet i byen Jackson. Der gikk han hardt ut mot Hillary Clinton. Video: CNN. Vis mer

Trump anklages for vingling i innvandringspolitikken: - Jeg tror han får panikk

Flere mener Donald Trump prøver seg på en oppmykning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Republikanernes presidentkandidat Donald Trump (70) har siden kampanjestarten i juni i fjor stått stødig på at USA skal bygge en mur langs grensa til Mexico, som nabolandet i sør skal betale for.

Han har kalt meksikanske innvandrere for narkoforbrytere og voldtektsmenn og ytret ønske om å deportere elleve millioner ulovlige innvandrere fra USA.

Men noe har skjedd med presidentkandidaten i løpet av den siste uka. Forrige uke beklaget han for ikke å ha valgt de rette ordene og sagt de rette tingene. Han sa spesielt unnskyld til de han hadde påført smerte personlig.

MR. BREXIT OG MR. BREXIT: I natt fikk Donald Trump besøk på scenen av Brexit-general Nigel Farage. Donald Trump tvitret selv forrige uke at han ville bli Mr. Brexit om noen måneder. Så får vi se hvordan innvandringspolitikken slår inn på det.Foto:  Jonathan Bachman/Getty Images/AFP 
MR. BREXIT OG MR. BREXIT: I natt fikk Donald Trump besøk på scenen av Brexit-general Nigel Farage. Donald Trump tvitret selv forrige uke at han ville bli Mr. Brexit om noen måneder. Så får vi se hvordan innvandringspolitikken slår inn på det.Foto:  Jonathan Bachman/Getty Images/AFP  Vis mer

- Fikk panikk

Donald Trump har tidvis vist glimt av sin mildere side, og de siste dagene også i innvandringspolitikken.

I flere dager i forskjellige taler har han signalisert at han kanskje er åpen for å myke opp noe av den mest radikale innvandringspolitikken, som går på å deportere 11 millioner ulovlige innvandrere.

Flere amerikanske kommentatorer og analytikere mener Trump nå tester vannet for å se effekten av en mildere tone.

Det skaper noe bekymring blant enkelte konservative republikanere som har lent seg tungt på Trumps strenge innvandringspolitikk.

IKKE FORNØYD: Forfatter og kommentator Ann Coulter. Foto: Riccardo Savi / NTB scanpix
IKKE FORNØYD: Forfatter og kommentator Ann Coulter. Foto: Riccardo Savi / NTB scanpix Vis mer

- Det er bare retorikk, men fortsatt irriterende. Jeg tror han fikk panikk og bare måtte si det. Jeg mener han ikke myker opp politikken, det viktigste her er muren, sier den prominente konservative kommentatoren og forfatteren Ann Coulter til politikknettstedet The Hill.

Hun er en av de mest prominente forkjemperne for Trumps strenge innvandringspolitikk, og slapp nylig boka «In Trump We Trust: E Pluribus Awesome».

Der skriver hun blant annet: «Det er ingenting Trump kan gjøre som ikke vil bli tilgitt. Bortsett fra å endre innvandringspolitikken.»

- Hva var det jeg sa?

Trump, som for øvrig fikk selskap av Brexit-general Nigel Farage på scenen under et valgmøte i Jackson i Mississippi i natt, har hatt gjentatte intervjuer med Fox News' Sean Hannity de siste dagene.

Det er der signalene om en oppmykning i innvandringspolitikken er blitt plukket opp.

Der understreker han at han er åpen for å jobbe med de ulovlige innvandrerne, men at det ikke vil bli gitt amnesti eller statsborgerskap.

- La meg ta det et skritt lenger. De skal betale tilbake skatter, de må betale skatter, det er ikke noe amnesti, men vi vil jobbe med dem, sier Trump.

Likevel forteller han hvor vanskelig det vil være å vise ut folk som har bodd i USA i tiår og etablert familier i landet.

- Alle er enige om at vi må få ut de slemme. Men når jeg reiser rundt og diskuterer dette spørsmålet med tusenvis av folk, og jeg har hatt flotte folk som har kommet til meg og sagt: «Jeg liker det veldig godt, men å ta en person som har vært her i 15-20 år og kaste ut den dem og familien er veldig tøft». Jeg hører det hele tida, og det er en vanskelig sak, innrømmer presidentkandidaten.

Best før-dato

En av dem som nå kritiserer Trump kraftig, er hans tidligere motstander i primærvalgkampen Ted Cruz. Cruz, som under Republikanernes landsmøte i juli nektet å gi sin støtte til Trump, fyrer nå løs mot vinglingen i innvandringspolitikken.

«DERE HAR INGEN JOBBER»: Donald Trump henvender seg til «hver eneste afroamerikaner i landet» under denne talen i Dimondale, Michigan. Video: CNN. Vis mer

- Alt Trump lover har en best før-dato. Vi visste det under primærvalget, og nå er det tydelig at han har sviktet sine mest trofaste tilhengere på det spørsmålet de bryr seg mest om, nemlig innvandring. Ikke si at vi ikke advarte dem, sier Cruz' tidligere kommunikasjonssjef Amanda Carpenter til Politico.

En av Trumps nye kampanjesjefer, Kellyanne Conway uttalte i et intervju med CNN på søndag at det fortsatt gjenstår å se om Trump vil etablere en innsatsstyrke for å deportere innvandrere, slik han tidligere har ytret ønske om.

Kvinner og minoriterer

Mange har spurt seg hvilken retning Trumps presidentkampanje nå er på vei. Den republikanske presidentkandidaten har historisk lav støtte blant afroamerikanere og latinamerikanere, men flere har poengtert at det ikke nødvendigvis er disse velgerne Trump nå frir til.

Han har også lav appell blant moderate republikanere og kvinnelige velgere på grunn av sine til tider utbasunerende uttalelser mot afroamerikanere og latinamerikanere. Det er disse de fleste mener Trump nå prøver å tiltrekke seg.

Trump kan trenge alle velgerne han kan få fram mot presidentvalget 8. november.

På LA Times' daglige måling blant 3000 velgere, lå han søndag foran Hillary Clinton.

Det er den eneste målingen fra de siste ukene hvor Trump er i ledelsen. Men det er ikke den eneste målingen som gir republikaneren litt bedre tall enn for noen uker siden, oppsummerer Fivethirtyeights Nate Silver.

Clintons ledelse på gjennomsnittet av målingene har sunket fra 7,7 prosentpoeng til 5,4. Og Fivethirtyeights modell for å forutse utfallet i november gir nå Trump 16,6 prosents sjanse for å vinne, opp fra bunnivået på 10,8 prosent for litt over en uke siden (Trump gis noe større sjanse i modellen som forsøker å ta hensyn til andre faktorer, først og fremst økonomien).