Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump antydet at han er mindre intelligent. Men førstedama roser basketstjerna

- Det virker som LeBron James jobber for å gjøre gode ting for vår neste generasjon, heter det i en uttalelse fra førstedamen.

FÅR ROS: I slutten av juli åpnet LeBron James I Promise School i Akon i Ohio. Lørdag fikk han president Donald Trump på nakken, men presidentens kone roser basketstjerna. Foto: Jason Miller / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
FÅR ROS: I slutten av juli åpnet LeBron James I Promise School i Akon i Ohio. Lørdag fikk han president Donald Trump på nakken, men presidentens kone roser basketstjerna. Foto: Jason Miller / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LeBron James er en av de aller, aller største idrettspersonlighetene i USA. Basketstjerna er sportens største stjerne, og har ført sine lag til NBA-finale i hver av de åtte siste sesongene, noe som til sammen har gitt tre titler.

Men lørdag kom han i president Donald Trumps skuddlinje.

«LeBron James ble intervjuet av den dummeste mannen på TV, Don Lemon. Han fikk LeBron til å framstå smart, noe som ikke er lett. Jeg liker Mike», skrev USAs president på Twitter.

Dermed antydet Trump både at James er mindre intelligent, og at han, med kommentaren «jeg liker Mike», har tatt stilling i debatten om hvem som er tidenes beste basketspiller: LeBron James eller Michael Jordan.

- Trump splitter

Bakgrunnen for Trumps utfall mot den populære basketstjerna er et intervju han gjorde med CNN-anker, Don Lemon.

Intervjuet ble gjort i en skole for barn med vanskelige oppvekstvilkår. En skole han selv har åpnet og finansiert. I intervjuet kritiserte James Trump. Han sa blant annet at han aldri vil sitte «overfor Trump», men at han gjerne ville snakke med Trumps forgjenger, Barack Obama.

SUPERATLET: LeBron James er kjent som en av verdens største atleter, og han har også engasjert seg politisk, i kampen mot president Donald Trump. Video: CNN Vis mer

Han kritiserte også i det samme intervjuet presidentens negative syn på idrettsprofiler som kneler under nasjonalsangen i protest mot politivold og rasediskriminering.

- De siste månedene har jeg lagt merke til at han bruker sport som et virkemiddel til å splitte oss, og det er ikke noe jeg kan relatere meg til. Jeg kan ikke sitte stille og la være å si noe, sa NBA-stjerna, som også ga uttrykk for at han mener Trump har oppmuntret rasister.

Har vært LeBron-fan

Trumps nedlatende kommentar om LeBron James står for øvrig i sterk kontrast til de rosende ordene han tidligere har brukt om superstjerna.

«LeBron er en strålende spiller og en flott fyr», tvitret Trump i 2013, som svar på et spørsmål om hva han synes om NBA-stjerna.

Han gjentok de samme rosende ordene seinere samme år, og så seint som i 2015 omtalte Trump James som en «tøff utøver som leverer under press».

Uavhengig av det har Trump fått massiv kritikk for sitt ferske angrep på James og CNN-profilen Don Lemon, som svarte på presidentens sleivspark med et relativt syrlig svar på Twitter.

«Hvem er idioten? En mann som putter barn i klasserom, eller en som putter dem i bur», tvitret Lemon.

Han siktet med det til Trump-administrasjonens såkalte nulltoleransepolitikk mot migranter som krysset grensa til USA uten riktig dokumentasjon. Politikken førte til at over 2500 barn ble skilt fra sine foreldre på grensa.

Kritikk fra sine egne

Også blant sine egne i det republikanske partiet har Trump måttet tåle kritikk for Twitter-utspillet.

«I stedet for å kritisere @KingJames, så burde vi feire ham for hans veldedige arbeid og hans innsats for å hjelpe barn», tvitret Ohio-guvernør, Josh Kasich, som fra tid til annen kritiserer presidenten.

Også den Trump-vennlige journalisten Geraldo Rivera talte mot Trump, og tvitret at han heller burde snudd det andre kinnet til vedrørende kommentarene til Don Lemon og LeBron James.

«Selv om jeg ikke deler deres konklusjoner om at presidenten bruker sport for å splitte Amerika langs raselinjer, så er de begge oppriktige og intelligente menn. LeBron har akkurat lovet millioner til skoler for underprivilegerte barn», skrev Rivera.

Heller ikke mannen som faktisk fikk Trumps støtte i den mye omtalte tweeten, Michael Jordan, ser ut til å være videre imponert over presidenten.

- Jeg støtter LeBron James. Han gjør en fantastisk jobb for samfunnet, sier basketlegende til AP via sin talsperson.

Førstedamen forsvarer James

Langt mer interessant er trolig kommentarene til førstedame Melania Trump. Hun distanserer seg fra mannens James-kritikk, og roser ham for hans arbeid for vanskeligstilte barn.

- Det virker som LeBron James jobber for å gjøre gode ting på vegne av vår neste generasjon, og som hun alltid har, så oppmuntrer førstedamen alle til å ha en åpen dialog om utfordringene barn i dag står ovenfor, sier førstedamens talsperson, Stephanie Grisham, i en uttalelse, skriver nyhetsbyrået AP.

I uttalelsen åpner Melania Trump også for å besøke LeBron James skole, I Promise School i Akron i Ohio.

- Hennes plattform kretser rundt det å besøke organisasjoner, sykehus og skoler, og hun er åpen for å besøke I Promise School i Akron, sier Grisham.

Når det gjelder journalisten Trump langet ut mot, har Trump flere ganger gitt uttrykk for at han ikke er Don Lemons største fan.

«Jeg ser aldri på Don Lemon, som jeg en gang kalte den 'dummeste mannen på TV'», tvitret Trump i desember i fjor.

Syrlig CNN-svar

Det var nok den Twitter-meldingen CNNs PR-avdeling hadde i tankene da de leverte sitt tilsvar til presidentens angrep på Don Lemon og LeBron James.

«Det kan virke som førstedamen hadde fjernkontrollen i går kveld. Vi håper dere begge så det utrolige arbeidet til @KingJames», skrev CNN Communications på Twitter.

LeBron James selv har ikke svart på kritikken fra presidenten, men han har som nevnt ikke spart på kritikken ved tidligere anledninger.

Han var en uttalt tilhenger av Hillary Clinton under valgkampen, og i fjor omtalte han Trump som en «boms», ifølge Washington Post.

Så vil tiden vise om førstedamen klarer å bedre forholdet mellom USAs president og landets største basketstjerne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!