<strong>FILE PHOTO:</strong> Republican presidential nominee Donald Trump gives a thumbs up as his campaign manager Paul Manafort looks on during Trump's walk through at the Republican National Convention in Cleveland, U.S., July 21, 2016. Picture taken July 21, 2016.  REUTERS/Rick Wilking/File Photo
FILE PHOTO: Republican presidential nominee Donald Trump gives a thumbs up as his campaign manager Paul Manafort looks on during Trump's walk through at the Republican National Convention in Cleveland, U.S., July 21, 2016. Picture taken July 21, 2016. REUTERS/Rick Wilking/File Photo Vis mer

Trump åpner for å benåde sin tidligere valgkampsjef:
- Uakseptabel maktmisbruk

- Jeg vil ikke utelukke det, sier Donald Trump når han blir spurt om han vil benåde Paul Manafort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tidligere denne uka ble det kjent at Donald Trumps tidligere valgkampsjef, Paul Manafort, har pådratt seg nye problemer.

Ifølge spesialetterforsker Robert Muellers etterforskere skal han nemlig ha brutt tilståelsesavtalen han inngikk i september, da han også gikk med på å samarbeide med Mueller, som etterforsker Russlands forsøk på å påvirke valget i 2016.

Anklages for løgn

Manafort sa seg da skyldig i to tiltalepunkter som omhandlet å ha mottatt store beløp fra Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj og for å ha skjult dette for myndighetene. Tilståelsen og avtalen gjorde at Manafort slapp unna en ny rettssaken i en føderal domstol i Washington.

Spesialetterforsker Muellers etterforskere mener Manafort skal ha løyet gjentatte ganger i avhør, noe som åpenbart er et brudd på avtalen. Manafort og hans advokater avviser dette.

For Manaforts del vil dette i alle fall si at han kan se langt etter å få en mildere fengselsstraff, noe han hadde håpet.

Åpner for benådning

Men Manafort har en svært mektig venn. Den mektigste av dem alle: Donald Trump. Som president kan han benåde Manafort, om han skulle finne det formålstjenlig. Noe som ikke er helt utenkelig, gitt at Trump har kommet med en rekke støtteerklæringer til Manafort det siste året.

Benådingsspørsmålet ble onsdag ytterligere aktualisert av Trump selv i et intervju med New York Post.

- Jeg har ikke diskutert det, men jeg vil ikke utelukke det. Hvorfor skulle jeg utelukke det? sier Trump til avisa.

Den kommentaren har ikke gått upåaktet hen. Mark Warren, demokraten med høyest rang i Senatets etterretningskomité, gikk onsdag til frontalangrep på Trump på Twitter.

«Det vil være åpenbar og uakseptabel maktmisbruk. Benådningsmakten er ikke presidentens verktøy for å beskytte seg selv og sine venner», skriver Warner.

Manaforts advokater har møtt Trumps advokater

Tirsdag skrev også New York Times at Manaforts advokat har holdt Trumps advokat oppdatert på hva Manafort delte med Robert Mueller etter at tilståelsesavtalen ble inngått.

Ifølge kildene New York Times har snakket med, som skal være en av presidentens advokater og to andre personer med kjennskap til samtalene, skal ordningen mellom Trump og Manafort ha ført til økte spenninger på spesialetterforsker Robert Muellers kontor, som oppdaget det hele to måneder etter at avtalen ble inngått.

Enkelt juridiske eksperter mener ordningen er et forsøk fra Manaforts side for å få benådning fra presidenten, selv om han også håpet at han ved å samarbeide med Mueller kunne få en mildere straff.

Kjent skyldig

Manafort ble i august kjent skyldig i åtte av 18 tiltalepunkter under rettssaken mot ham. Han ble kjent skyldig i bank- og skattesvindel. Manafort sto tiltalt for økonomisk kriminalitet i forbindelse med at han jobbet som konsulent for den tidligere russiskvennlige regjeringen i Ukraina.

Etter den knusende dommen tok Trump Manafort i forsvar.

- Jeg synes veldig synd på Paul Manafort og hans vidunderlige familie, skrev presidenten på Twitter.

Når det gjelder tilståelsesavtalen som Manafort nå er anklaget for å ha brutt, så har påtalemyndigheten så langt ikke sagt noe om hva de mener Manafort har løyet om.

Men en føderal dommer har satt opp en høring førstkommende fredag, der både påtalemyndigheten og Manaforts advokater skal få tale sin sak. Høringen kan bidra til å kaste lys over omstendighetene rundt tilståelsesavtalen, og de påståtte bruddene på den, i tillegg til at det ventes at partene blir enige om en dato for Manaforts straffeutmåling.

Manafort kan få opp mot fem år i fengsel for de to tiltalepunktene han har erkjent seg skyldig i. I tillegg står Manafort overfor ytterligere en straffeutmåling, som skal avholdes i februar. Den dreier seg om de åtte tiltalepunktene Manafort ble kjent skyldig for i august.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer