Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump åpner opp i stort intervju: «Det er død involvert», tenkte han da han avfyrte 59 missiler mot Syria

Vedgår at han tenkte over følgene hvis en amerikansk missil ved et uhell traff en by med sivile.

100 DAGER: I et stort intervju med Associated Press åpner president Donald Trump opp om sine første 94 dager i Det hvite hus. I intervjuet snakker han blant annet om avgjørelsen om å bruke militærmakt i Syria. Bildet er fra den natta Trump annonserte at han hadde avfyrt 59 kryssermissiler mot en syrisk luftbase. Foto: Reuters / NTB Scanpix
100 DAGER: I et stort intervju med Associated Press åpner president Donald Trump opp om sine første 94 dager i Det hvite hus. I intervjuet snakker han blant annet om avgjørelsen om å bruke militærmakt i Syria. Bildet er fra den natta Trump annonserte at han hadde avfyrt 59 kryssermissiler mot en syrisk luftbase. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - «Det er død involvert».

Det tenkte Donald Trump for seg selv da han beordret det amerikanske militæret å avfyre 59 kryssermissiler mot en flybase i Syria natt til 7. april.

Fra flybasen Shayrat nær Homs i Syria skal president Bashar al-Assads regime ha utført et kjemisk angrep mot sivilbefolkningen i en småby i Idlib-provinsen tidligere den uka. Over 80 mennesker ble drept, mange av dem barn.

TALER: Trump taler til folket like etter at USA skjøt ut missiler fra marinefartøy i Middelhavet, mot en flybase i Syria. Video: CNN Vis mer

Trumps missiler var et gjengjeldelsesangrep fra USA og en beskjed til Assad om at han ikke kan bruke kjemiske våpen mot sin egen befolkning uten å forvente kraftige reaksjoner fra USA.

- Folk kan bli drept

I et stort intervju med Associated Press åpner president Donald Trump opp om sine første 94 dager i Det hvite hus. I intervjuet snakker han blant annet om avgjørelsen om å bruke militærmakt i Syria.

- Nummer én, det er et stort ansvar. Når det var på tide å, for eksempel, avfyre de 59 missiler til Syria. Da sa jeg til meg selv: «Du vet, dette er mer enn 79 missiler. Det er død involvert», fordi folk kan bli drept, sier Trump om hva som gikk gjennom hodet på han beordret missilangrepet.

Han forsnakket seg og mente 59 missiler.

Han innrømmer også at han tenkte på det verst tenkelig scenariet: at en amerikansk missil traff feil mål, et sivilt mål og følgelig skadet de samme menneskene det amerikanske angrepet var ment å hevne.

SYRIA: President Donald Trump svarer på spørsmål om situasjonen i Syria. Video: CNN Vis mer

- Og hvis en av disse missilene havner på avveie og lander midt i en by eller en landsby ... hver eneste avgjørelse er vanskeligere enn de du vanligvis tar. Dette involverer død og liv og så mange ting. Så det er et mye større ansvar, sier presidenten.

Tenker mer med hjertet

I samme intervju snakker presidenten om nær sagt alt han har foretatt seg i løpet av sine første 94 dager i Det hvite hus og bak skrivebordet i Det ovale kontor som gjør ham verdens mektigste mann.

Han vedgår også at tittelen - og ansvaret som - president har forandret ham.

- Den ene tingen jeg vil trekke fram - og jeg sier også dette til folk: jeg innså aldri hvor stort dette var, sier Trump.

SYRIA: Nye videoer fra syrisk og russisk TV viser missilene som treffer flybasen, og flybasen like etter angrepet. Video: AP DV / CNN Vis mer

- Det er massivt. Hvert departement er større enn ethvert selskap. Jeg ser storheten i alt dette, men også ansvaret. Og det menneskelige ansvaret. Du vet, menneskelivene som er involvert i mange av avgjørelsene.

Deretter åpner han om hvor det er annerledes å styre et land sammenlignet med Trump-konsernet, eiendomsselskapet som gjorde Trump til en milliardær.

- I forretninger trenger du ikke nødvendigvis (å tenke med) hjertet, men her påvirker nær sagt alt du gjør mennesker. Alt, eller veldig mye man gjør i regjering, involverer hjertet.

100 dager

Amerikanske medier tillegger mye vekt på hvor mye en president får gjennomført i løpet av sine første 100 dager i Det hvite hus. Håpefulle presidentkandidater lanserer følgelig planer med lovnader om hva de skal gjøre i løpet av disse dagene. Også Trump gjorde det, men forsøker i Associated Press-intervjuet å underspille betydningen av dagene og løftene han ga.

59 missiler: Det amerikanske forsvarsdepartementet har sluppet videoer fra da 59 Tomahawk kryssmissiler ble skutt fra marinefartøy i Middelhavet mot en flybase i Syria. Video: Pentagon / CNN Vis mer

- Jeg mener at de 100 dagene, som du vet, er en kunstig barrière. Den er ikke veldig betydningsfull. Jeg mener jeg har opprettet fantastiske forhold som vil bli nyttig i de fire eller åtte årene, uansett hvor lenge det blir, jeg er her.

Videre forteller Trump at han har gjort mer i løpet av sine første 100 dager «enn noen annen president». Hvorvidt presidenten har rett, er vanskelig å måle.

Å måle presidentens framgang etter 100 dager kommer blant annet fra den tidligere presidenten Franklin D. Roosevelt, ifølge NPR.

Han stablet på beina grunnmuren til det som etter hvert skulle bli kjent som «New Deal». Det var et reformprogram som ga trengende amerikanere et sikkerhetsnett i form av trygd, og et program som sørget for å få bukt med den enorme arbeidsløsheten som oppsto i kjølvannet av de harde trettiåra.

I løpet av 105 dager hamret Roosevelt og Kongressen med demokratene i førersetet gjennom 15 store reformer. Det var den mest intense perioden med lovgivning den amerikanske kongressen noen gang hadde vært vitne til, skriver Time.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media