Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO-toppmøtet:

Trump åpnet NATO-møtet med kraftsalve

USAs president Donald Trump gikk til frontalangrep på Tyskland da stats- og regjeringssjefene i NATO samlet seg i Brussel.

PRESSER: Trump ville ha svar fra NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg om Tysklands kjøp av gass fra Russland. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den grad målet var at alliansen skulle framstå som samlet, ble NATO-toppmøtet et nederlag allerede før det begynte.

Det sørget en kamplysten president Trump for nærmest helt på egen hånd, først med en serie krasse twittermeldinger, og så med en ren utskjelling av Tyskland da han møtte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til frokost onsdag morgen.

– Mange land betaler ikke det de skal. De skylder oss ærlig talt enorme pengesummer, sa Trump.

De to inviterte pressen inn for å ta bilder da de spiste frokost sammen på den amerikanske ambassadørens residens i Brussel foran NATO-toppmøtet torsdag.

Men Trump startet like godt møtet mens kameraene filmet.

Gass fra Russland

Han skal ha snakket uavbrutt i 3 minutter, og ville ha svar fra Stoltenberg om Tysklands kjøp av gass fra Russland.

- To verdenskriger og den kalde krigen lærte oss at vi er sterkere sammen enn hver for oss. Når vi står sammen, også i møte med Russland, så er vi sterkere, svarte Stoltenberg, før han ble avbrutt av Trump:

- Nei, dere bare gjør Russland rikere. Dere bare gjør Russland rikere, sa Trump.

«Russlands fange»

Selv under den kalde krigen var det handel med Sovjetunionen, framholdt Stoltenberg, før Trump avbrøt resonnementet.

- Jeg synes handel er fantastisk, men energi er en helt annen sak, sa presidenten og viste til gasskjøp fra Russland, før han fortsatte:

NATO-TOPPMØTE: Onsdag 11. juli skal medlemslandene i forsvarsalliansen Nato ha toppmøte. Her møter generalsekretær i Nato Jens Stoltenberg den amerikanske presidenten Donald Trump i Brussel. Video: AP Vis mer

- Tyskland er totalt kontrollert av Russland. De er etter mitt syn Russlands fange fordi de får så mye av sin energi fra Rusland, sa Trump, som også merket seg at Tysklands tidligere statsminister Gerhard Schröder er involvert i gassledningsprosjektet.

Han viser til Tysklands avtale med Moskva om gassrørledningen Nord Stream 2.

- Syns dere dette er passende? Jeg syns ikke det. Det er dårlig for NATO, jeg syns ikke det burde skjedd, og jeg syns vi bør snakke med Tyskland om det, sier han.

- Så det er meningen vi skal beskytte Tyskland, men de får energien sin fra Russland og betaler dem milliarder av dollar. Forklar det, sa Trump, før pressen ble bedt om å gå og møtet fortsatte bak lukkede dører.

KRITIKK: Donald Trump kaller Tyskland for «Russlands fange». Nå skal han møte Angela Merkel på tomannshånd. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB
KRITIKK: Donald Trump kaller Tyskland for «Russlands fange». Nå skal han møte Angela Merkel på tomannshånd. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB Vis mer

Få timer etter Trumps utspill mot Tysklands forhold til Russland, skal USAs president møte Tysklands statsminister under fire øyne.

Dette opplyser Det hvite hus.

Slår tilbake

På vei til toppmøtet i NATO svarte Merkel med å vise til at hun vokste opp i det kommunistiske Øst-Tyskland.

- Jeg har selv opplevd å være i en del av Tyskland som var kontrollert av Sovjet, og jeg er svært glad for at vi i dag er samlet i frihet og derfor kan bestemme vår egen politikk og ta våre egne beslutninger, sa hun, uten å nevne Trump ved navn.

- Ikke opp til NATO

Stoltenberg mener det ikke er innenfor NATOs ansvarsområde å ha meninger om gassledningen fra Nord Stream 2.

- Det er ikke opp til NATO å avgjøre, det er en nasjonal avgjørelse, sa NATO-sjefen onsdag formiddag.

Trump truer

Ifølge CNN var de europeiske lederne nervøse for denne ukas toppmøte i NATO i Brussel. Dette med tanke på president Trumps trussel om å ta ut USAs militærstyrker.

I slutten av forrige måned ble det nemlig kjent at Donald Trump skal ha sendt ut brev med refs av for lite innbetaling til NATOs felles forsvar. Disse ble sendt ut til regjeringssjefer i en rekke allierte land.

Erna Solberg er blant mottakerne.

En EU-kilde skal ha fortalt CNN at NATO-medlemmer forbereder seg på det verste på toppmøtet, som skjer i dag onsdag.

NERVØS: En EU-kilde skal ha fortalt CNN at flere NATO-medlemmer forbereder seg på det verste på dagens toppmøte i NATO. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski
NERVØS: En EU-kilde skal ha fortalt CNN at flere NATO-medlemmer forbereder seg på det verste på dagens toppmøte i NATO. Foto: AFP PHOTO / Brendan Smialowski Vis mer

Bryte med NATO

Dette er om Trump skulle gjenta trusselen om å ta ut USAs forsvar eller begrense deres samarbeid med de NATO-allierte som ikke er på riktig vei til å nå forsvarsfinansieringens mål på 2 prosent av BNP innen 2024.

Dette vil i så fall bryte med begrepet om kollektivt forsvar, noe som står sentralt i NATOs identitet.

- Det viktigste er jo samholdet i alliansen.

Det sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) forrige uke til Dagbladet. Han blir ikke overrasket om det blir debatt rundt prosentmålet.

- Men vi har lagt en veldig god plan for hvordan vi skal følge opp det, sier han.

- Mangler troverdighet

- Norge er det eneste av NATO-landene som grenser mot Russland, som mangler en troverdig plan for å bruke to prosent av BNP på forsvar, skriver den amerikanske presidenten i brevet han skal ha sendt til ulike regjeringssjefer.

Den amerikanske presidenten var skarp i talen også onsdag morgen. Dette forventet NATO-sjefen.

- Jeg tror vi må forvente at det kommer til å bli en del klar tale, både i og utenfor møtene, sa Stoltenberg til Dagbladet i går.

- Det beste er om det bare er retorisk, sier EU-kilden om Trumps kommentarer.

- Men det er mulig at det blir konsekvenser, og det er noe vi er klare for, legger kilden til.

Selve toppmøtet startet 14:30 i dag.